Εκατοντάδες πρόσωπα του δημόσιου βίου και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας συνδέονται είτε άμεσα είτε με έμμεσες διαδρομές με τα εντυπωσιακά σε όγκο δεδομένων στοιχεία των Panama Papers, το δεύτερο μέρος των οποίων αποκαλύφθηκε από την προχθεσινή δημοσίευση της
Η μισή αλήθεια είναι ότι η εμπλοκή ενός φυσικού ή νομικού προσώπου με μια υπεράκτια εταιρεία δεν συνιστά από μόνη της αξιόποινη πράξη, ενώ πάντα ενυπάρχει ο κίνδυνος… παρεξηγήσεων λόγω συνωνυμίας.
Καθώς όμως είναι αποδεδειγμένα ο αποτελεσματικότερος τρόπος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τα 400 ελληνικά ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων και οι συνολικά 223 offshore που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Δεδομένη θα πρέπει να είναι η ανησυχία όλων όσοι είδαν το όνομά τους στη συγκεκριμένη, εκτενέστερη της προηγούμενης, λίστα καθώς ήδη από χθες το πρωί οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης συντάσσουν με ταχείς ρυθμούς νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις Aρχές του Παναμά.
Και αν η αρχική αναφορά έκανε λόγο για τουλάχιστον 200 αιτήματα, βάσει των πρώτων διαρροών, θεωρείται δεδομένο πως οι εισαγγελείς θα ψάξουν εξονυχιστικά το σύνολο των ονομάτων.
Ηδη οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα πρόσωπα που διέθεταν υπεράκτιες εταιρείες ή ιδρύματα μέσω της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, τα αρχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν προκαλώντας παγκόσμιο σάλο και συσχετίζουν τα δεδομένα με αυτά των άλλων λιστών (και ειδικά αυτά της λίστας Λαγκάρντ), με προτεραιότητα σε πρόσωπα που με διάφορους τρόπους έχουν διαχειριστεί και δημόσιο χρήμα.
Η διαφορά με τη λίστα Λαγκάρντ έγκειται πως στα Panama Papers υπάρχει διαρροή εταιρικών δεδομένων και όχι τραπεζικών στοιχείων, γι’ αυτό καθοριστικής σημασίας θεωρείται ο βαθμός ανταπόκρισης των Αρχών του Παναμά στην αποστολή τραπεζικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια θα συσχετιστούν με τις φορολογικές δηλώσεις και τους εταιρικούς ισολογισμούς.
Ωστόσο, αν και οι Ελληνες οικονομικοί εισαγγελείς εργάζονται πυρετωδώς για την άμεση αποστολή των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις Αρχές του Παναμά, ορισμένες προβλέψεις για την ανταπόκριση των Αρχών του Παναμά στα αιτήματα ήταν το τελευταίο διάστημα δυσοίωνες.
Κι αυτό, διότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων σχετιζομένων με offshore εταιρείες, που ακουμπούν πρόσωπα σε πολλές χώρες του κόσμου και κατά συνέπεια οι Αρχές του Παναμά δέχονται βομβαρδισμό αντίστοιχων αιτημάτων και από άλλες χώρες και οι απαντήσεις ενδεχομένως θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, παρ’ ότι στο παρελθόν ο Παναμάς δεν ανταποκρινόταν θετικά σε αντίστοιχα αιτήματα ενώ δεν υπάρχει και συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία, η πολιτική πίεση που ασκείται σε διεθνές επίπεδο στη συγκεκριμένη χώρα τους τελευταίους μήνες είναι αφόρητη και το κλίμα ήδη έχει αρχίζει να μεταστρέφεται. Οι «κόκκινες» γραμμές του Παναμά έχουν υποχωρήσει τόσο λόγω ΟΟΣΑ όσο και λόγω πίεσης των ΗΠΑ.
Αιτήματα και από αλλού
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας ήδη προχωρούν σε ελέγχους σε Ελληνες πολίτες που εμφανίζονται να διέθεταν υπεράκτιες εταιρείες ή ιδρύματα.
Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών και παροχή όλων των στοιχείων όχι μόνο στον Παναμά αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της Κύπρου.
Πλούσια τα βιογραφικά πολλών πρωταγωνιστών της λίστας Παναμά και των εξωχώριων διαδρομών του χρήματος. Εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, δικηγόροι, στελέχη τραπεζών, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλοί εκ των οποίων υπηρέτησαν και σε δημόσιες θέσεις, ανακάλυψαν -όπως προκύπτει- τη φιλόξενη παναμαϊκή γη. Απουσιάζει όμως οποιοδήποτε όνομα πολιτικού προσώπου της χώρας.
Αν και ακόμα κανείς δεν γνωρίζει (αν δεν μελετήσει σε βάθος τα στοιχεία) ποια είναι τα λευκά και ποια τα μαύρα προφίλ των εταιρειών αυτών, εντούτοις παρατηρήθηκε πολύ μεγάλος συνωστισμός, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στις συστάσεις εταιρειών.
Πολλά όμως από τα ονόματα που αναφέρονται παραπέμπουν και σε σκάνδαλα που απασχόλησαν τη χώρα στα μέσα της δεκαετίας του 2000, με σημαντικότερη υπόθεση αυτή των εξοπλιστικών δαπανών.
Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται να συμμετέχουν στις εταιρείες ολόκληρες οικογένειες, ακόμα και μέλη τους σε πολύ νεαρή ηλικία, που είναι προφανές πως δεν μπορούν να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Σε μια πρώτη διερεύνηση των ελληνικών ονομάτων της λίστας, εκτός από τα πλέον γνωστά που ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές εβδομάδες, όπως του στενού συμβούλου του Αντ. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, της οικογένειας Σωκράτη Κόκκαλη, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή (της λίστας Λαγκάρντ), συναντά κανείς αυτά του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα αλλά και του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα. Ο στρατευμένος κατά δήλωσή του στον… αντιμνημονιακό αγώνα Γ. Τράγκας είχε δει το όνομά του και στη λίστα Λαγκάρντ.
Με τη σύζυγό του
O δε Φέσσας, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε μιλήσει για απολύσεις 180.000 δημοσίων υπάλληλων, φέρεται να είναι μέτοχος μαζί με τη γυναίκα του Ευτυχία Κουτσουρέλη (βασικοί μέτοχοι της Quest Συμμετοχών Α.Ε. και οι δύο) των εταιρειών Terminus Development και Gladstone Equities LTD, με έδρα τις Παρθένους Νήσους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.