Δοκιμαστικές εφαρμογές της εργάσιμης ημέρας των έξι ωρών έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν πιο αποδοτικοί και συγχρόνως πολύ πιο ευχαριστημένοι με την ζωή τους.
Μπορεί εμείς εδώ στον Βαλκανικό νότο ν' αναζητούμε την παραγωγικότητα μέσα από εξαντλητικά ωράρια και... ανεξάντλητες «ιδέες» περί εργασιακών δικαιωμάτων, όμως σε χώρες που έχουν προ πολλού λύσει τα υπαρξιακά τους προβλήματα μπορούν να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες και με διάθεση να πειραματιστούν.
Κάτι τέτοιο ξεκινά να συζητιέται στην Σουηδία, όπου το θέμα της εξάωρης εργασίας είναι πλέον μία πολύ σοβαρή προοπτική. Όπως διαπιστώθηκε από την πειραματική εφαρμογή του σε έναν οίκο ευγηρίας στο Γκέτεμποργκ, οι νοσοκόμες που εργάζονταν σ' αυτόν με εξάωρο ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο ήταν πολύ πιο ευτυχισμένες, είχαν πολύ περισσότερη ενέργεια στην δουλειά τους και πολλά ενδιαφέροντα για να ξοδέψουν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Η έρευνα έδειξε ότι οι 68 νοσοκόμες που συμμετείχαν στην δοκιμή είχαν τις μισές ημέρες απουσίας από την δουλειά τους για λόγους υγείας, και ήταν ικανές να αφιερώσουν πάνω από 60% περισσότερο χρόνο στους ηλικιωμένους ασθενείς. Εμφανίζονταν επίσης και έως και 2,8 φορές πιο επιρρεπείς στο να παίρνουν ρεπό από τις συναδέλφους τους που δεν συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα.
«Αν οι νοσοκόμες είναι στη δουλειά περισσότερο χρόνο και είναι πιο υγιείς , αυτό σημαίνει ψηλότερη ποιότητα περίθαλψης» δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Lorentzon.
Πάντως η Σουηδία ξεκίνησε την συζήτηση του εξαώρου μέσα στο 2015, με σκοπό να ξεκινήσει την πλήρη εφαρμογή του το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα ένα κέντρο της Toyota στο Γκέτεμποργκ έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία μικρότερα ωράρια, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι πιο ευχαριστημένοι ενώ παρατηρούνται και σημαντικά αυξημένα κέρδη στην συγκεκριμένη εταιρία.
Στην Αγγλία πάντως (αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης), οι περισσότεροι μάνατζερ των εταιριών συμφωνούν στο ότι η μείωση των ωρών εργασίας των υπαλλήλων θα αυξήσει την παραγωγικότητα κάτι που σημαίνει και καλύτερη λειτουργία της εταιρίας και άνοδο των κερδών της. Ενώ παράλληλα μειώνονται και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, καθώς οι υπερβολικές ώρες εργασίας συνδέονται με καρδιακά νοσήματα αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.