Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΕ ΥΦΕΣΗ 0,3% ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 2015...


...ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ...
Δύο συνεχόμενα τρίμηνα (γ’και δ’του 2015) με μείωση του ΑΕΠ, είναι ο... ορισμός της ύφεσης, στην οποία επιστρέψαμε ...
και επισήμως πλέον!

Παρότι τον Νοέμβριο στο προϋπολογισμό η κυβέρνηση προέβλεπε μηδενική ύφεση (0,0%), τελικά η χρονιά υπολογίζεται ότι έκλεισε με ύφεση 0,3% (αντί 0,6% που διαφαινόταν μέχρι πριν μισό μήνα).

Οι εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015, έχουν περάσει από σαράντα κύματα... Η εκτίμηση για ύφεσης 0,3% για το έτος 2015, προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε τρίμηνο, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα και, με βάση αυτά, το δ΄τρίμηνο του 2015 έκλεισε με ετήσια πτώση 0,8% του ΑΕΠ (σε εποχικά διορθωμένες τιμές) σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2014. Και αυτό γιατί το δ΄τρίμηνο αποδείχθηκε «καλύτερο» κατά 0,1% από το γ΄τρίμηνο του 2015, και όχι χειρότερο κατά 0,6% που προέβλεπε (με προσωρινά στοιχεία) στις 12-2-2016 η ΕΛΣΤΑΤ.

Και η εκτίμηση αυτή όμως είναι πιο ενθαρρυντική από ό,τι έδειχναν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 12-2-2016, αφού έδειχναν ετήσια μείωση του ΑΕΠ 1,9% στο 4ο τρίμηνο του 2015!
​Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για το ΑΕΠ επηρεάζουν καθοριστικά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ανάγκη λήψεως ή αποφυγής νέων μέτρων.​

Πού «έκατσε» η Οικονομία

Τι άλλαξε; Στην εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τους «εποχικούς παράγοντες», με βάση τους οποίους γίνονται οι μετατροπές από τις απόλυτες τιμές του ΑΕΠ, σε «εποχικά διορθωμένες» (πχ. καλοκαίρι, εορτές Χριστουγέννων) κλπ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο του 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1 % σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 και όχι μείωση 0,6% που είχε υπολογίσει στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 12-02-2016.

Σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% αντί της μειώσεως 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση για το 4ο τρίμηνο και είχε ανακοινώσει στις 12-02-2016.

Η ΕΛΣΤΑΤ τονίζει ότι «οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου-Ισοζυγίου Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της Έρευνας Εργατικού δυναμικού).

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προαναφερομένων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία και λόγω ενημερωμένων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.

Οι «χρήστες» τονίζει στην ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ «πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διογκωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.