Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Νέα αύξηση φόρων, νέα, βαθύτερη λιτότητα

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Περικοπές στην Υγεία θα έχει το Μεσοπρόθεσμο.
Τα ράντζα θα βγουν στα προαύλια...
Mε αύξηση φόρων 2,6 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών 5,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει σε νέα περίοδο λιτότητας τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2014-2018, το οποίο ενδεχομένως να κατατεθεί και σήμερα στη Βουλή, θα επιβάλει ακόμα ένα νέο γύρο ανατροπών στο καθεστώς φορολόγησης και αυστηρών περικοπών στο Δημόσιο.

Ηδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ετοιμάσει το βασικό σενάριο αναφορικά με τις δεξαμενές που θα φέρουν τα 5,5 δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών και τα 2,6 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων, ενώ μέχρι...
χθες αργά το απόγευμα κυβέρνηση και τρόικα διαπραγματεύονταν τους τελικούς στόχους που θα συμπεριληφθούν στο κείμενο.

Οι μεγάλοι χαμένοι από την περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο φαίνεται πως θα είναι ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και αρκετοί ακόμα φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ειδικά για τα 17 υπουργεία, αυτά που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς αναμένεται να μπουν σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας, είναι τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εθνικής Αμυνας, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα πέσει και νέο ψαλίδι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στον αντίποδα, η αύξηση εσόδων αναμένεται να έρθει από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα, αλλά και από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Ταυτόχρονα, δεδομένη είναι και η διατήρηση των έκτακτων εισφορών (π.χ. έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις) που επιβλήθηκαν στην αρχή του μνημονίου, με προοπτική να σταματήσει η ισχύς τους φέτος.

Βέβαια, σε μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες δύο ημέρες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο όπως και η έκθεση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Το ίδιο κάθετοι εμφανίζονται αναφορικά και με τις πληροφορίες ότι στο Μεσοπρόθεσμο θα φωτογραφίζονται νέα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η τρόικα για περικοπή δαπανών και αύξηση εσόδων.

Προφανώς οι διαψεύσεις στα δημοσιεύματα του Τύπου έχουν να κάνουν με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις που καταγράφονται και στην έκθεση της τρόικας, για υπεραπόδοση της οικονομίας, ώστε να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά χωρίς την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Ωστόσο, παρά την καταγραφή του υπεραισιόδοξου σεναρίου, η Κομισιόν στην έκθεση της όχι μόνο εντοπίζει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ το 2017, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι ο τρόπος κάλυψης του κενού του 2015 θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Αυξομειώσεις μισθών

Ταυτόχρονα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να χρειαστεί να υπάρξουν «αυξομειώσεις» σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του παγώματος των κρατικών δαπανών στα επίπεδα του 2013. Ηδη άλλωστε έχει αποφασιστεί ότι θα έρθουν και νέες αλλαγές-ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα επιφέρουν περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα είναι μάλλον στο τέλος του καλοκαιριού, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να έρθουν σε πλήρη συμφωνία αρχικά για το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2015 και στη συνέχεια για τα μέτρα κάλυψής του.

Τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με την τρόικα έως το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνθήκης six packs/two packs, πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι τελικά δεν θα υπάρξει ανάγκη ψήφισης νέων μέτρων καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, «η ικανοποιητική εκτέλεση του φετεινού προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας έπειτα από την επαναφορά του κράτους και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα μηδενίσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη. Οπως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επαληθευθεί τα 2 τελευταία χρόνια, το ίδιο θα γίνει και τώρα».

Του ΑΛΕΞ. ΚΛΩΣΣΑ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.