Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σκάνδαλο καταγγέλουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, επιμένουν ότι η εταιρία είναι βιώσιμη

Σκάνδαλο καταγγέλουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, επιμένουν ότι η εταιρία είναι βιώσιμηtanea.grΜείζον οικονομικό σκάνδαλο πίσω από την πώληση της ΛΑΡΚΟ κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της επιχείρησης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν .

Πίσω από την πώληση της ΛΑΡΚΟ κρύβεται σύμφωνα με τους εργαζόμενους ένα λόμπυ με σκοπό η εταιρεία να περάσει σε σκοπιανή θυγατρική της ισραηλινής Cunico Resources, τον βασικό ανταγωνιστή της ελληνικής επιχείρησης. 

Το σχέδιο που κατά τους εργαζόμενους είναι σε γνώση του ΤΑΙΠΕΔ, αποσκοπεί στο να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ στην Cunico «κλειστή με όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι που υποστηρίζουν ότι στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται ένα εκατομμύριο τόνων νικέλιο αξίας 16 δισ. ευρώ και αφορά σε ποσότητα ένα εκατομμύριο τόνους, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. 


Όπως υποστήριξαν ο κ. Σταικούρας τους γνωστοποίησε ότι η εταιρεία τελικά μάλλον θα εκποιηθεί ως έχει στην εταιρεία σκοπιανών συμφερόντων ελλείψει άλλου ενδιαφερομένου. 

«Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει άλλος ενδιαφέρομενος όταν το 2009 σε σχετικό διεθνή διαγωνισμό είχαν καταθέσει προσφορά 12 πολυεθνικές» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Εύβοιας Τάσος Θωμάς.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έδωσαν, η εταιρεία λειτουργεί κανονικά, εξάγει το σύνολο της παραγωγής της ύψους 300 εκατ. ευρώ σε ξένες βιομηχανίες, χαίρει της καλύτερης φήμης στην ευρωπαϊκή χαλυβουργία, και εξοφλεί στο ακέραιο χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις της. 

Αντιθέτως υποστήριξαν ότι το Δημόσιο οφείλει στη ΛΑΡΚΟ 65 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ, και ότι το μεγαλύτερο της πρόβλημα είναι το ενεργειακό κόστος με τη ΔΕΗ να τη χρεώνει μονομερώς με 74 ευρώ έναντι… 35 ευρώ/ MWh που είναι ο μέσος όρος στην Ε. Ένωση.

Αναφορικά με τις οφειλές που οδήγησαν τη ΛΑΡΚΟ σε αδιέξοδο, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι το 2012 ήταν ζημιογόνα χρονιά λόγω της βουτιάς των τιμών του νικελίου, και ότι η συνεισφορά της εταιρείας στα δημόσια έσοδα πέρυσι ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια). 

Όσο για το συνολικό χρέος της ΛΑΡΚΟ, υποστήριξαν ότι ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ και ότι στο μεγαλύτερο του μέρος εξυπηρετείται κανονικά.

Για τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 135 εκατ. ευρώ, οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν το ΤΑΙΠΕΔ ότι εκείνο ανακίνησε το θέμα, και υποστηρίζουν ότι η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν μπορεί είτε να οδηγήσει σε απαλλαγή τη ΛΑΡΚΟ είτε να διαρκέσει 5-10 χρόνια μέχρι να εκδικασθούν οι ενστάσεις που θα ακολουθήσουν από την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.