Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Απρόοπτη... τρύπα στα κεφάλαια της Εθνικής

Φωτογραφία για Απρόοπτη... τρύπα στα κεφάλαια της Εθνικής
Την ώρα που η διοίκηση Τουρκολιά πασχίζει, μέσω πωλήσεων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, να κλείσει τις "τρύπες" στην κεφαλαιακή βάση της Εθνικής, οι οποίες δεν έκλεισαν εντελώς με την ανακεφαλαιοποίηση, χειρισμοί του υπουργείου Οικονομικών και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων προκαλούν... καραμπόλα, που θα προκαλέσει έκτακτη, όχι αμελητέα, κεφαλαιακή επιβάρυνση στην τράπεζα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για "λουκέτο" στη ΛΑΡΚΟ, απόλυση του προσωπικού της και πώληση "νέας", συρρικνωμένης ΛΑΡΚΟ ως τα τέλη Φεβρουαρίου, το οποίο συζητείται να ενταχθεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο, προκαλεί αναστάτωση στη διοίκηση Τουρκολιά, καθώς φέρνει κεφαλαική επιβάρυνση άνω των 40 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Η ΕΤΕ είναι απολύτως αντίθετη σε αυτό το σχέδιο, δεδομένου ότι, εάν εγκριθεί από την τρόικα, θα πρέπει η τράπεζα να διαγράψει τις απαιτήσεις της από τη ΛΑΡΚΟ, τις οποίες η Εθνική διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, επειδή είναι μέχρι και σήμερα μέτοχος πλειοψηφίας στην παλαιά ΛΑΡΚΟ, που τελεί υπό εκκαθάριση από το 1989
. Η σημερινή ΛΑΡΚΟ, που οδηγείται σε εκκαθάριση, εξυπηρετεί παλαιά χρέη, της εποχής Μποδοσάκη, στην "παλαιά ΛΑΡΚΟ", τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να "φορτώσει" στην Εθνική, μετά τη θέση της σημερινής ΛΑΡΚΟ σε εκκαθάριση.

Το ποσό των 40 εκατ. ευρώ ακούγεται μικρό, αλλά δεν είναι, καθώς η ΕΤΕ συγκεντρώνει με μεγάλες δυσκολίες τα κεφάλαια που εξακολουθούν να της λείπουν, για να φθάσει ως το τέλος του έτους στο ελάχιστο υποχρεωτικό όριο του 9%. Αδιευκρίνιστο είναι αν η τράπεζα δύναται να συγκεντρώσει τα κεφάλαια αυτά από άλλες πηγές, ή θα χρειασθεί να τα ζητήσει από τους μετόχους. Μέχρι πριν λίγο, η μετοχή της τράπεζας κατέγραφε στο ΧΑ απώλειες 2%.
sofokleous10 logioshermes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.