Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Απίστευτο - Οι δανειστές μας ζητούν νέα μείωση μισθών και συντάξεων και η κυβέρνηση το κρύβει!

image
Νέες θυσίες ζητούν από τους εξαθλιωμένους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ώστε συνολικά την περίοδο 2010- 2014 η υποτίμηση των μισθών να φτάσει το 20%. Μάλιστα, η Ε.Ε. στην έκθεσή της επεσήμανε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ο ρυθμός μείωσης των μισθών σημειώνει επιβράδυνση. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2013 η μείωση θα συνεχιστεί κατά 7%, ενώ το 2014 μισθοί και ημερομίσθια θα μειωθούν κατά 1,5%. 
Η πικρή αλήθεια είναι ότι τροϊκανοί, πολυεθνικές και Ελληνες επιχειρηματίες αφήνουν πάντα ανοιχτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των κλαδικών αλλά και του κατώτατου μισθού. Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέθηκε και θέμα πλήρους κατάργησης της μετενέργειας
(σήμερα ισχύει για τρεις μήνες), καθώς και μείωσης των κλαδικών μισθών. Πρότειναν δηλαδή ως εισαγωγικός μισθός να ορίζεται ο κατώτατος των 586 ευρώ συν τα επιδόματα. Βαράνε στο ψαχνό πλέον, αφού ό,τι απέμεινε από το… λίπος των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το εξαφάνισαν πέρυσι.. Το α’ εξάμηνο του 2013, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, καταγράφηκαν μειώσεις μισθών 13,49% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις μισθών έφτασαν στα επίπεδα του 25% και του 35%.
Ξανά στην πρέσα ο κατώτατος μισθός
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο κατώτατος μισθός να ξαναμπεί στην πρέσα, παρότι βρίσκεται ήδη στο 29,4% του μέσου μισθού, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την Τσεχία. Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) του υπουργείου Εργασίας αποδεικνύει ότι ο κατώτατος μισθός δεν επηρεάζει (τουλάχιστον καθοριστικά ή άμεσα) την ανταγωνιστικότητα όσο άλλες δυνάμεις και άλλες πολιτικές. Το ύψος του κατώτατου μισθού, ως αναλογία του μέσου μισθού μιας χώρας, και το επίπεδο του μοναδιαίου κόστους εργασίας της χώρας δεν συνδέονται μεταξύ τους, κάτι που αποδεικνύεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά ακόμα πιο προωθημένη, είναι η μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και η οποία εκτιμά ότι η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης θα επιτευχθεί μόνο με αύξηση του κατώτατου μισθού.
Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στο δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού έδωσαν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων και παραδέχεται ότι η μείωση των αποζημιώσεων οδήγησε σε μείωση του κόστους εργασίας. Από τον Σεπτέμβριο, πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις ώστε να μην απαιτείται έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, αλλαγή που θα διευκολύνει κυρίως τις απολύσεις στις τράπεζες που θα προέλθουν αναπόφευκτα από τις συνενώσεις ή και καταργήσεις τραπεζικών καταστημάτων. Σήμερα, βάσει νόμου, το όριο απολύσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους είναι 5% τον μήνα και μέχρι 30 εργαζομένους, ενώ κάθε απόλυση πάνω από το όριο αυτό εμπίπτει στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων. Η οδηγία της τρόικας για εναρμόνιση του πλαισίου με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό αναμένεται να αυξήσει στην πράξη στο 10% το μηναίο όριο απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σημειώνουμε ότι στο 10% ανέρχεται το όριο ομαδικών απολύσεων στην Κύπρο, στη Δανία και το Βέλγιο, ενώ στη Γερμανία το επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων κυμαίνεται από 10% έως 25%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Εκτός από την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, το ΔΝΤ απαιτεί και επέκταση της φθηνής, προσωρινής απασχόλησης, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη για την προσέλκυση επενδύσεων.
Θυμίζουμε ότι κατά καιρούς οι Ελληνες εργοδότες έχουν ζητήσει να εφαρμόζονται δίμηνες συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης προκειμένου να καλύπτονται οι εποχικές τους ανάγκες χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.