κληρώνει για τους 1.000 εργαζόμενους της πέμπτης μεγαλύτερης παραγωγού σιδερονικελίου διεθνώς, καθώς σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιαστεί το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσής της.
Να σημειωθεί ότι, εκτός από τη ΛΑΡΚΟ, σήμερα κρίνεται και το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΒ και ΕΛΒΟ.
Το σενάριο που επικρατεί για τη ΛΑΡΚΟ είναι να ενταχθεί στις διατάξεις του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση, η οποία εκκαθαρίζεται εν λειτουργία, να πωληθεί στο σύνολό της, όπως επιθυμούν η κυβέρνηση και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, και όχι να σπάσει σε κομμάτια («καλή» και «κακή») όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Από την πλευρά τους και οι δύο ξένες εταιρείες, από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που έχουν προσεγγίσει το υπ. Οικονομικών για την αγορά της ΛΑΡΚΟ έχουν διαμηνύσει ότι μαζί με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας θέλουν να αποκτήσουν και τα ανά την Ελλάδα τέσσερα μεταλλεία που διαθέτει, διαφορετικά το πρώτο τους είναι άχρηστο.
Τα τέσσερα μεταλλεία βρίσκονται σε Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης.
Πέραν των χρεών, ένα επιπλέον πρόβλημα για τη ΛΑΡΚΟ είναι ότι απαιτείται εκ νέου μακροχρόνια παραχώρηση στην εταιρεία διάρκειας 20-30 ετών των μεταλλείων και των ακινήτων πάνω στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της, η κυριότητα των οποίων ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
Η προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης του 1976, έληξε στις 30 Ιουνίου του 2012, και έκτοτε για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία, το ΥΠΕΚΑ δίνει συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις. Το αίτημα έχει υποβληθεί στην Τρόικα, που εμφανίζεται θετική.
Η σημερινή σύσκεψη για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ λαμβάνει χώρα, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην Τρόικα ως τις 31 Αυγούστουθα έχει παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών καιως τις 31 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.