Μετά από ένα τετράμηνο πλήρους απραξίας το πρόγραμμα των
αποκρατικοποιήσεων δείχνει να ξαναμπαίνει σε τροχιά εκτέλεσης έστω κι αν
παραμένει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση η είσπραξη τριών δισ. ευρώ εντός
του έτους όπως είχε οριοθετηθεί ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος του
προγράμματος.
Χαρακτηριστικό, πάντως των εμποδίων που βραχυκυκλώνουν ακόμη και
σήμερα την όλη διαδικασία είναι ότι για την ολοκλήρωση των έξι
προχωρημένων αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ
απαιτούνται 77 (!) υπογραφές αρμόδιων υπουργών που αφορούν σε
συγκεκριμένες νομικές και τεχνικές ενέργειες του ελληνικού Δημοσίου, οι
οποίες πρόκειται να αρθούν με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός
Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Ανάλογη απίστευτη γραφειοκρατία κρατούσε
για μήνες στα συρτάρια του Ταμείου την έναρξη των υπολοίπων, με
αποτέλεσμα τη συνεχή αναθεώρηση των εισπρακτικών στόχων του
προγράμματος. Προς την επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένεται να δράσει
και η επικείμενη κατάργηση του νόμου Αλογοσκούφη με βάση τον οποίο δεν
μπορούσε ιδιώτης να κατέχει ποσοστό άνω του 20% σε δημόσια επιχείρηση.Όσο πάντως κι αν κάποιοι στην κυβέρνηση επιθυμούν να «τρέξει» η πώληση του ΟΠΑΠ κάποιοι άλλοι επίσης εντός της κυβέρνησης έχουν τελείως διαφορετική γνώμη καθιστώντας το εγχείρημα αμφίβολο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τιτλοποίηση κερδών αντί για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Εάν ωστόσο η διαδικασία προχωρήσει δυνητικοί ενδιαφερόμενοι, πέραν της Intralot, προβάλλει η ιταλική Lottomatica και η βρετανική Camelot.
Το 20%
Η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απλοποιείται η διαδικασία εισόδου ιδιωτών με ποσοστό άνω του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα χωρίς την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες προωθεί η κυβέρνηση, αποτελεί ένα μικρό μόνον βοήθημα για την επιτυχία του έργου του ΤΑΙΠΕΔ. Αναμένεται ωστόσο να καταστήσει ελκυστικότερες για τους επενδυτές αρκετές από τις μεγάλες ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με κυριότερη την ΔΕΗ.
Μέσα στο 2012 η κυβέρνηση δείχνει αναγκασμένη να περιορισθεί στην ολοκλήρωση δύο και μόνον αποκρατικοποιήσεων που είναι οι πλέον ώριμες του προγράμματος. Πρόκειται για τα Κρατικά Λαχεία και το Κέντρο Ξένου Τύπου (IBC).
Ακόμη και η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των ΚρατικώνΛαχείων «κολλά» στην υπογραφή απόφασης για την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας. Η αποκρατικοποίηση τρέχει από τον περασμένο Νοέμβριο, αφορά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για περίοδο 12 ετών και ήδη τρεις μεγάλες κοινοπραξίες από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών δίνουν σκληρή μάχη μεταξύ τους, αλλά και με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να πάρουν την άδεια.
Παράδειγμα ανάλογης κωλυσιεργίας αποτελεί και η αξιοποίηση του Ελληνικού, με τον σχετικό νόμο να ανακοινώνεται δύο, μόλις, ημέρες πριν από τη λήξη του διαγωνισμού! Και αυτό, τη στιγμή που το έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια που θα γεννούσε 9.000 θέσεις εργασίας και θα συνεισέφερε ετησίως 0,3% στο ΑΕΠ της χώρας. Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, προστίθεται και το επιπλέον πρόβλημα της χρηματοδότησης καθώς το σχέδιο απαιτεί κατασκευαστική επένδυση της τάξης των 6 δισ. ευρώ, η οποία κάτω από τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να εξευρεθεί, τουλάχιστον, από τον τραπεζικό τομέα.
Αλλά και η περίπτωση της ΔΕΠΑ που ήταν επίσης αρκετά προχωρημένη έχει κολήσει καθώς μέσα στον Ιούλιο ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της διαδικασίας κατα΄θεσης δεσμευτικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι έφθασαν σε πρώτη φάση του 14 πλην όμως είναι πλέον αμφίβολο το πόσοι από αυτούς θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά αλλά και το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία.
Στον σωρό των εμποδίων που ορθώνονται μπροστά από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων έχει προστεθεί και η κατάθεση 13 προσφυγών από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ. Προσφυγή , που σαφώς επηρεάζει τη γενικότερη πορεία του προγράμματος, καθώς αφορά σε εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως ΟΛΠ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος.
Παρά τα προβλήματα αυτά, η νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία θα τοποθετηθεί στις 20 Αυγούστου, όταν ανοίξει και η Βουλή, θα επιχειρήσει να τρέξει αποτελεσματικότερα το όλο πρόγραμμα, μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις επικαλύψεις μεταξύ υπουργείων και δημόσιων φορέων, με βασικό στόχο την επίτευξη μιας, ή ακόμη και δύο, αποκρατικοποιήσεων πριν από την ολοκλήρωση των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.