Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οι έξι πρώτες αποκρατικοποιήσεις του 2012

Αναδημοσίευση απο Καθημερινή
Προκηρύξεις για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΛΑΡΚΟ και ακίνητα το α΄ 3μηνο
 
 
Παρά τις αντίξοες συνθήκες στην Ελλάδα, αλλά πλέον και στην Ευρώπη, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προετοιμάζει τους νέους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων. 

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ταμείου, στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη ΛΑΡΚΟ. 


Επίσης, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση ενός μικρού αριθμού ακινήτων του Δημοσίου. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η έκβαση τόσο των αποκρατικοποιήσεων που προετοιμάζονται όσο και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως η παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων και η αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό) εξαρτάται από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθοριστική και για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα είναι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους (PSI). Εάν το εγχείρημα του εθελοντικού «κουρέματος» του χρέους στεφθεί από επιτυχία, η διοίκηση του ταμείου αναμένει ισχυρή ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Συμβάσεις παραχώρησης

Ελπίδες υπάρχουν και για την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και για την επανέναρξη, εντός του πρώτου εξαμήνου, των συζητήσεων για την επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
 
 
ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ στη σειρά προς αποκρατικοποίηση
 Κριτήριο επιλογής του αναδόχου για τις δύο τελευταίες τα προς επένδυση κεφάλαια
Του Βαγγελη Μανδραβελη

Η πώληση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και μιας μικρής ομάδας ακινήτων, θεωρούνται ως οι πιο πιθανές αποκρατικοποιήσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του νέου έτους. Στελέχη στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θεωρούν τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις ως τις πιο πιθανές για να υπάρξει μέσα στους επόμενους 1 έως 3 μήνες μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι ίδιοι ωστόσο σημείωναν ότι η έκβαση, τόσο των νέων αποκρατικοποιήσεων που τώρα προετοιμάζονται, όσο και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό), εξαρτάται άμεσα από τις οικονομικές εξελίξεις, πρωτίστως στην Ευρώπη και δευτερευόντως στη χώρα μας. Ειδικά για το τελευταίο, κρίσιμος παράγοντας στο εν εξελίξει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θεωρείται η απόφαση για το εθελοντικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, το γνωστό PSI.


Ωστόσο, στο ΤΑΙΠΕΔ δεν σχεδιάζονται μόνον οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις. Σε καθημερινή βάση δουλεύονται μια σειρά αποκρατικοποιήσεων οι οποίες όμως έχουν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα από αυτόν του τριμήνου.

Μια εξ αυτών είναι η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας για τις οποίες τώρα επιχειρείται να βρεθεί μια λύση με τους παραχωρησιούχους των έργων, μέσω διαπραγματεύσεων. 
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των συζητήσεων, παρόλο που κρατά κλειστά χαρτιά. 
Επίσης η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείει την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους, ειδικά αν αρθεί μια σειρά αβεβαιοτήτων που έχει παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματιζόμενες για έναρξη αποκρατικοποιήσεις μέσα στο α΄ τρίμηνο 2012, η υπόθεση της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ θ’ αποτελέσουν πιλότο για ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στο μοντέλο αυτό ο εισπρακτικός στόχος υποβαθμίζεται και αναβαθμίζεται ο αναπτυξιακός ρόλος του περιουσιακού στοιχείου. Ετσι, δεν θα κριθούν το προσφερόμενο τίμημα, αλλά τα κεφάλαια προς επένδυση στην επιχείρηση και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι πιο ώριμες όμως για αποκρατικοποίηση είναι οι περιπτώσεις εκείνες των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, όπου και αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση. Μάλιστα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται στα μέσα του επόμενου μήνα. Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση νομοθέτησε κατάλληλα πρόσφατα, έτσι ώστε η πώληση των δύο επιχειρήσεων να είναι εφικτή, είτε κάθε μια ξεχωριστά, είτε συνδυασμένα και μάλιστα να μπορούν να διατεθούν οι δύο επιχειρήσεις σε έναν επενδυτή. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη ΔΕΣΦΑ, το Δημόσιο θα διατηρήσει συμμετοχή που θα του παρέχει καταστατική μειοψηφία (το 1/3 των μετοχών), ενώ στη ΔΕΠΑ το Δημόσιο προτίθεται να διατηρήσει το 5% έως 10%.
Από την άλλη πλευρά, η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ θεωρείται ως ένα πολύπλοκο εγχείρημα, καθώς θα πρέπει να μπορούν να συνδυαστούν δύο διαφορετικοί επενδυτές. Ο πρώτος που θα ενδιαφερθεί για το ιπποδρομιακό στοίχημα κι ο δεύτερος που θα ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη του τεράστιου ακινήτου που κουβαλά ο οργανισμός.
Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται στην πώληση 4 έως 5 ακινήτων, προκειμένου ν’ αρχίσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας απ’ την οποία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προσδοκά 35 δισ. ευρώ.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.