Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟ



Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ θα οδηγήσει εκατομμύρια φορολογούμενους στην καταβολή φόρων ακόμα και αν τα εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο. Και αυτό, διότι θα... 
φορολογηθούν με βάση τα ετήσια τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις -αν όχι στις περισσότερεςξεπερνούν το πραγματικό καθαρό εισόδημα που λαμβάνουν ετησίως.
Χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα και άνεργοι θα «πέσουν» στην παγίδα των τεκμηρίων, πληρώνοντας φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ έξτρα φόρο 700 ευρώ ετησίως θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Με βάση το παλαιό αφορολόγητο του 2010 που ήταν 12.000 ευρώ ακόμα και με το αφορολόγητο όριο που ίσχυσε 1-7-2011 δηλαδή τα 8.000 ευρώ «ξέφευγαν» των τεκμηρίων οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι.
Πλέον με το νέο πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ δεν μπορούν να αποφύγουν τη φορολογία.
O συνδυασμός του μειωμένου αφορολογήτου και των αυξημένων τεκμηρίων θα οδηγήσει κάθε φορολογούμενο να εμφανίσει τεκμαρτό εισόδημα που υπόκειται σε φόρο. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση ανέργου και χαμηλοσυνταξιούχου με πραγματικό ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ θα προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο των 5.000 ευρώ και θα επιβάλλεται φόρος ο οποίος θα υπολογίζεται με 10% για κάθε 1.000 ευρώ πάνω από τις 5.000 και μέχρι τις 12.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τον άγαμο το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τους έγγαμους στα 5.000 ευρώ.
Αν στο ελάχιστο ποσό τεκμηρίου των 3.000 ή των 5.000 ευρώ, κατά περίπτωση, προστεθούν και τα νέα αυξημένα τεκμήρια που αναλογούν στην κύρια κατοικία και σε ένα τουλάχιστον αυτοκίνητο του φορολογούμενου, τότε το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο των 5.000 ευρώ που είναι το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο.
Για παράδειγμα μικροσυνταξιούχος του ΟΓΑ με ετήσια εισοδήματα ύψους 4.858 ευρώ ο οποίος
Ταυτόχρονα όλες οι εκπτώσεις φόρου μειώνονται δραστικά δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο όριο. Σε κάθε μείωση του αφορολογήτου ορίου μειώνεται δραστικά η έκπτωση που έχουν οι φορολογούμενοι από διάφορες δαπάνες.
Συγκεκριμένα με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ μειώνεται και η έκπτωση φόρου που προβλέπεται για το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια, αφού το ποσοστό της έκπτωσης συνδέεται με το ύψος του αφορολόγητου ορίου.
Ετσι κάποιος που έχει ετήσιες δαπάνες για κύρια κατοικία ύψους 5.000 ευρώ θα έχει έκπτωση 100 ευρώ που είναι και το ανώτατο ποσό της φοροαπαλλαγής. Με το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ η έκπτωση ήταν 240 ευρώ με το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ η έκπτωση ήταν 160 ευρώ και πλέον ανέρχεται στα 100 ευρώ.
Σημειώνεται πάντως ότι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να μειωθούν επιπλέον οι φοροαπαλλαγές το 2012 κατά 3,4 δισ. ευρώ. Επανεξετάζονται οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις.
Οι περικοπές θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο από τα εισοδήματα ύψους 30.000 ευρώ και θα καταργούνται για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 - 70.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.