Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πετρέλαιο: βρωμάει

Η απορία μου δεν είναι αν υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό έδαφος αλλά γιατί τα Μέσα Ενημέρωσης επιμένουν τόσο πολύ ότι έχουμε τόσο πετρέλαιο που θα λύσει αρκετά από τα προβλήματά μας. Με αμύθητης αξίας κοιτάσματα μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου δυστυχώς δεν προίκισε ο Θεός την Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Έχει γραφτεί ήδη εδώ στο protagon.gr από τις 21.7.2010 (και δεν βρέθηκε κάποιος «να μας τρίψει στη μούρη» στοιχεία που να δείχνουν κάτι διαφορετικό) ότι: «Έχουν ψαχτεί όλα σχεδόν τα σημεία που υπήρχε έστω και υποψία ανεύρεσης του πολύτιμου ακόμη υγρού και τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ελπίδες υπάρχουν για μεγαλύτερα βάθη αλλά και γι αυτό ζητούνται επενδυτές με διάθεση για ρίσκο».
Άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί επί χρόνια με τις έρευνες για πετρέλαιο στον ελλαδικό χώρο με αρκετό δισταγμό φθάνουν να πουν ότι «κάτι υπάρχει» αλλά δεν είναι τόσο που να μας λύσει έστω και τα πιο άμεσα προβλήματα. Επίσης βρίσκουν αδικαιολόγητη όλη αυτή την υστερία κάποιων δημοσιογράφων που μαζί με μη σοβαρούς πανεπιστημιακούς επιμένουν για κάποια σημεία του ελλαδικού χώρου όπως το Κατάκωλο, ότι εδώ βγήκε το πετρέλαιο μόνο του στην επιφάνεια, σκάψτε λοιπόν λίγο και θα το βρείτε.
«Πολλές από τις αναφερόμενες σαν πετρελαιοπιθανές περιοχές δεν έχουν τα απαραίτητα ώριμα μητρικά πετρώματα στο Νεογενές και δεν πληρούν τις προδιαγραφές για
την ανεύρεση εκεί κοιτασμάτων» λένε στη γλώσσα τους οι ειδικοί ερευνητές. Μόνον η βόρεια πλάκα στο Αιγαίο πέλαγος που έχει δώσει ήδη και τα πετρέλαια της Θάσου αφήνει κάποια υπόσχεση ότι πιο ανατολικά μπορεί να υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα. Που όμως, εκτός από το ότι δεν περιέχει μάλλον άριστης ποιότητας υλικό αλλά θα χρειαστεί σχετικά δαπανηρή επεξεργασία πριν να είναι έτοιμο για κατανάλωση, είναι αυτή η περιοχή που διεκδικείται έντονα από την Τουρκία. Άρα πρέπει πρώτα να λήξει αυτό το θέμα.

Ούτε στη λεκάνη της Μεσαράς στην Κρήτη οι εμφανίσεις του μεθανίου σχετίζονται με κοιτάσματα πετρελαίου. Ακόμη λιγότερο πειστικές είναι οι δοξασίες (κυριολεκτικά) για κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο κάτω από την Κρήτη. Το ότι οι άλλοι, ακόμη πιο νότια, βρήκαν αέριο, ίσως και πετρέλαιο, έχει να κάνει με παλαιούς ποταμούς που πριν από εκατομμύρια χρόνια για καλή τύχη των Ισραηλινών, των Κυπρίων και των Λιβανέζων χυνόταν στην άκρη αυτή της ανατολικής Μεσογείου.
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω για όλες αυτές τις αερολογίες είναι η εξουθενωτική γυμναστική του μυαλού που σ’ αυτήν υποβάλλονται οι Έλληνες εδώ και μήνες για να αποδεχθούν την τωρινή κατάσταση και να ενδώσουν στα επόμενα σχέδια. Είμαστε σε άθλια κατάσταση οικονομικά (και ψυχικά). Ένα μεγάλο κοίτασμα λοιπόν θα μας ανακούφιζε ως προς τα χρέη του ελληνικού κράτους. Βέβαια αυτό τον μεζέ δεν μπορούμε να τον απολαύσουμε και να τον μπουκωθούμε μόνοι μας. Έρχεται και ο γείτονας που σε βλέπει από απέναντι και κάποιος φίλος του γείτονα, να σας βοηθήσει στη μοιρασιά. Και προκειμένου να μην τον γευτείς καθόλου, εκείνη τη στιγμή, λες ας φάνε κι οι άλλοι. Οι ικανοί πολιτικοί μάλιστα ξέρουν την κατάλληλη στιγμή να πετούν μια λέξη ή μια φράση στο πλήθος (red herring το λένε στα αγγλικά) και αυτό να επιδρά σχεδόν μαγικά επάνω του. Κολλούν τα μυαλά στις λέξεις, που τις επαναλαμβάνουν αδιάκοπα χάνοντας την ουσία. Όπως ήταν μια φορά κι έναν καιρό το σύμπλεγμα: «οι έχοντες και οι κατέχοντες». Πόσοι δεν μίλησαν γι αυτούς και ούτε ένας δεν αναφέρθηκε ποτέ με το όνομά του. Τώρα είναι η «συνεκμετάλλευση». Ένας όρος εντελώς ξεκάρφωτος, που κρύβονται πίσω του πολλές μηχανορραφίες όμως είναι στα στόματα όλων. Αφού όμως οι απέναντι ακόμη διεκδικούν τόσα στο Αιγαίο μέχρι κάτω στην Κύπρο, πώς εμείς κάναμε λόγο για «συνεκμετάλλευση» (τώρα το μάζεψαν λίγο). Ας βγάλουμε λοιπόν από το μυαλό και τη γλώσσα μας τη λέξη. Αξιοποιούμε ό,τι έχουμε και μπορούμε και μόνοι μας.
Βγαίνει λοιπόν στον αφρό των ημερών και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος για ν’ ανακατέψει λίγο τη μαύρη λάσπη των πετρελαίων να σηκώσει και λίγη σκόνη κάνοντας λόγο για το μεταλλευτικό πλούτο και τι έγινε; Λόγια του κλείδωνα θα τα έλεγαν οι παλιοί κοροϊδευτικά, κουβέντες της πλάκας τα αποκαλούμε εμείς σήμερα. Ας ζητήσει να τον ενημερώσουν πρώτα για τις παλαιότερες σεισμολογικές μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, τις σχετικές με την πετρελαϊκή έρευνα, ας μάθει πόσος χρόνος και πόσα χρήματα χρειάζονται για τέτοιες έρευνες και τις άλλες τις πολύ καινούριες και επικίνδυνες για το περιβάλλον, στα μεγάλα βάθη, που η πανεπιστημιακή κοινότητα ούτε στο όνειρό της δεν έχει δει τέτοια ποσά, ας σκεφτεί ότι ο ορυκτός πλούτος δεν είναι θέμα μόνο του ιδιωτικού τομέα και των μεταλλειολόγων υπαλλήλων του αλλά χρειάζονται και γεωλογικές μελέτες και φροντίδα για πριν και μετά την εξόρυξη, ας συζητήσει τέλος την Πέμπτη, που έχει καλέσει διάφορους επιστήμονες, ανάμεσά τους και κάποιους σοβαρούς ανθρώπους, τι πραγματικά μπορεί να γίνει και να αποδώσει κάτι χειροπιαστό, πέρα από τίτλους στις εφημερίδες και τα κανάλια η εκμετάλλευση του υπαρκτού πλούτου και ας μη βιάζεται να πετάξει ένα νούμερο (μίλησε για αξία 30 δισεκατομμυρίων Ευρώ) αν δεν διαθέτει στο γραφείο του επάνω, από δικούς του ανθρώπους, λεπτομερείς υπολογισμούς για το πώς βγαίνει αυτό.
Και επειδή δεν μιλάμε έτσι αόριστα, αξίζει να ξέρει ο αναγνώστης ότι αντίστοιχα υπάρχει για παράδειγμα κάτι άλλο, αρκετά καλό για τον ελληνικό χώρο, που το λένε Γεωθερμία και μένει ανεκμετάλλευτη. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας και πιο πολύ στο Σπερχειό ποταμό, διεθνείς και ελληνικές μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι εκεί το έδαφος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για μια τέτοια πηγή ενέργειας. Ή Γεωθερμική Ενέργεια είναι η θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Η μετάδοση θερμότητας πραγματοποιείται με δύο τρόπους: α) Με αγωγή από το εσωτερικό προς την επιφάνεια με αργό, ελεγχόμενο ρυθμό, και β) Με ρεύματα μεταφοράς, που περιορίζονται στις ζώνες κοντά στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών, λόγω ηφαιστειακών και υδροθερμικών φαινομένων (περίπτωση Ελληνικού χώρου).
Τα πλεονεκτήματα της γεωθερμικής ενέργειας [παραγωγής ενέργειας από τα γεωθερμικά ρευστά] είναι τα ακόλουθα:
  • Παρέχει καθαρή και ασφαλή ενέργεια χρησιμοποιώντας ελάχιστη γη
  • Είναι πρακτικά ανανεώσιμη και διαρκής
  • Δημιουργεί συνεχή, αξιόπιστη θεμελιώδη ενέργεια
  • Εξοικονομεί Ορυκτά Καύσιμα και συνεισφέρει στην ποικιλότητα των ενεργειακών πηγών στη χώρα
  • Περιορίζει τις εισαγωγές άλλων ενεργειακών πρώτων υλών και βοηθά τις τοπικές οικονομίες
  • Προσφέρει σύνθετη, πρόσθετη ανάπτυξη και περιφερειακή ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές
  • Αντικαθιστώντας ορυκτά καύσιμα, μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα
Εμείς εδώ στο protagon.gr δεν έχουμε καμιά παράλληλη ενασχόληση με μεταλλεία και μάλιστα Χρυσού, που η εξόρυξή του δηλητηριάζει το περιβάλλον, ούτε φυτεύουμε ανεμογεννήτριες στο ελληνικό τοπίο, δεν έχουμε συμφέροντα από την προώθηση της Γεωθερμίας και δεν θα μπει κάτι στην τσέπη μας αν βρεθούν ή δεν βρεθούν πετρέλαια. Ούτε ψάχνουμε για καμιά θεσούλα στον καινούριο Φορέα για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης του ενεργειακού πλούτου. Απλά δεν θέλουμε να αφήνουμε να παραμυθιάζονται οι συμπολίτες μας, από τους ίδιους που τους οδήγησαν στην κατάθλιψη, για να συναινούν στους ελιγμούς τους. Άνθρωποι μαθητευόμενοι τώρα στο επάγγελμα του Υπουργού των Οικονομικών, των Εξωτερικών Υποθέσεων, της Επικρατείας, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και άλλων. Την καινούρια αυτή πλάκα, με τον όποιο ορυκτό πλούτο απέμεινε στη Ελλάδα να τη σταματήσουμε. Και, όπως θα περιγράψουμε σε άλλο άρθρο, η όρεξη για φαγοπότι, που υπάρχει και γύρω από τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά, έχοντας ανοίξει προς το παρόν για τα καλά, πρέπει να τους βγει τελικά ξινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.