Ο άγνωστος Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Η Πολιτεία», που δρα αθόρυβα από το 1949! Οι πανάκριβες εκτάσεις που έχει και εκμεταλλεύεται στο Politia Tennis Club και στη Χαλκίδα! Ποια «ηχηρά» ονόματα είναι μέλη;
Από τον Αλέξανδρο Διαμάντη
Από τον Αλέξανδρο Διαμάντη
Οταν πριν από λίγες μέρες άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Βουλευτών «Η Πολιτεία», σχεδόν κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Πρόκειται για ένα συνεταιρισμό με άγνωστο πεδίο δράσης, ο οποίος (σκοπίμως;) δραστηριοποιείται αθόρυβα εδώ και δεκαετίες, χωρίς να ανακοινώνεται τίποτα για τις δραστηριότητές του.
Κι όμως, ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός κάνει χρυσές δουλειές με τα ακίνητα «φιλέτα» που …………………..
διαθέτει, ενώ το αποθεματικό του υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισολογισμοί παλαιότερων ετών εμφάνιζαν συνεχή πλεονάσματα. Για παράδειγμα, στην κατοχή του έχει την έκταση πάνω στην οποία έχει χτιστεί το Politia Tennis Club και την οποία νοικιάζει, φυσικά, με το αζημίωτο!
Μάλιστα, στην Κηφισιά διαθέτει και μια έκταση που περιτριγυρίζεται από καταστήματα, τα οποία εκμεταλλεύεται νοικιάζοντάς τα σε επιχειρηματίες που ασχολούνται κυρίως με την εστίαση (καφετέριες και εστιατόρια)! Ο κατάλογος του (πλούσιου) βουλευτικού real estate δεν εξαντλείται σε αυτά, αφού έχει διανείμει παλαιότερα παραθεριστική έκταση στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Χαλκιδέων, της Δημοτικής Ενότητας Ανθηδώνος (οικισμός Σκροπονερίου), ενώ έχει και την πλήρη κυριότητα 4.000 στρεμμάτων που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια.
Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι εκτάσεις που αγοράστηκαν πρόσφατα, αλλά πριν από τουλάχιστον 50 χρόνια, δεδομένου ότι ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε το 1949 και απέκτησε οικόπεδα που εκείνη την εποχή δεν ήταν τίποτε άλλο από βοσκοτόπια. Η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως αναπόφευκτα ανέβασε την αξία τους και οι συνεταιριστές-βουλευτές έπιασαν… την καλή!
Παρ’ όλα αυτά, ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του ήταν εντελώς διαφορετικός από αυτόν που εξυπηρετεί σήμερα. «Ο συνεταιρισμός έχει σκοπό κυρίως να εξασφαλίσει για τους συνεταίρους του ιδιόκτητη κατοικία, γενικότερα δε να επιλαμβάνεται και να μεριμνά για τα ζητήματα στεγάσεως αυτών, τόσο από άποψη καταλληλότητας και επάρκειας όσο και από απόψεως υγιεινής» αναφέρει σχετικά το καταστατικό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η αγορά κάποιας έκτασης δεν έχει καταστεί δυνατή και το μόνο που γίνεται είναι η εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχειών που έχουν ήδη αποκτηθεί.
Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος για τον οποίο τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου δεν συρρέουν μαζικά να εγγραφούν, την ώρα που το τίμημα είναι σχετικά μικρό. Ειδικότερα, η εγγραφή κοστίζει μόλις 10 ευρώ, ενώ κάθε χρόνο ο συνεταίρος πληρώνει 18 ευρώ ως συνδρομή. Για του λόγου του αληθές, αυτή τη στιγμή τα ενεργά μέλη δεν ξεπερνούν τα 1.100 και μάλιστα σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό των μετόχων, περίπου 20%, είναι εν ενεργεία ή συνταξιούχοι βουλευτές. Για την ιστορία, σύμφωνα με ορισμένους τα ετήσια έσοδα από συνδρομές μελών κατά τον προϋπολογισμό του έτους 2013 είναι 25.092.000 ευρώ.
Η λίστα
Στη λίστα, πάντως, περιλαμβάνονται «ηχηρά» ονόματα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Γιάννης Τραγάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. Εγγεγραμμένοι επίσης είναι αρκετοί πρώην βουλευτές, όπως οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Απόστολος Κακλαμάνης, Σήφης Βαλυράκης, Μαριέττα Γιαννάκου, Δημήτρης Τσοβόλας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Γιώργος Σουφλιάς κ.ά., ενώ από τους πρώτους συμμετέχοντες ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο αδελφός του Αχιλλέας, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, η πλειονότητα των μελών αποτελείται από συζύγους πρώην βουλευτών και συγγενείς τους εξ αίματος μέχρι και του τρίτου βαθμού, εφόσον είναι ενήλικοι και δεν τελούν υπό απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη.Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται αυτομάτως είναι από τη στιγμή που οικόπεδα δεν πωλούνται γιατί κάποιος να σπεύσει να γίνει μέλος. Η (εύκολη) απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι διότι δυνητικά ο συνεταιρισμός μπορεί στο μέλλον να αγοράσει κάποια έκταση και να τη μοιράσει στους «εταίρους». Υπάρχει όμως και μία άλλη κρίσιμη «λεπτομέρεια». Ο συνεταιρισμός μπορεί να δίνει και δάνεια! «Ολοι οι συνεταίροι δικαιούνται δάνεια στεγάσεως. Δάνεια στεγάσεως χορηγούνται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εντός των ορίων που καθορίζονται από τη γενική συνέλευση κατά προτεραιότητα καθοριζομένη από τη χρονολογική σειρά εγγραφής τους στον συνεταιρισμό.
Εφόσον όμως τα παρά του συνεταιρισμού διατιθέμενα δάνεια δεν επαρκούν για την καταρχήν στέγαση όλων των συνεταίρων που έχουν υποβάλει αιτήσεις, καθορίζονται πίνακες προτεραιότητας σύμφωνα με σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου» υπογραμμίζεται στο καταστατικό. Αυτό, πάντως, που δεν ξεκαθαρίζεται είναι αν τα συγκεκριμένα δάνεια είναι άτοκα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη δεν διανέμονται, αφού «τα εκ των εργασιών του συνεταιρισμού ετήσια καθαρά κέρδη μεταφέρονται ως εξής: α) 10% στο τακτικό αποθεματικό κεφάλαιο και β) 90% στο έκτακτο αποθεματικό κεφάλαιο». Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές που συμμετέχουν διαθέτουν δυνάμει και διαχειρίζονται τεράστια περιουσιακά στοιχεία τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτηκαν να προσφέρουν για την ανακούφιση όσων υποφέρουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι παράλογο και προκλητικό οι βουλευτές να κατέχουν εκτάσεις «φιλέτα» στην Πολιτεία και την Κηφισιά και ο συνεταιρισμός τους να μη δίνει ούτε ένα ευρώ σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις! Να λοιπόν ποια είναι τα προνόμια των βουλευτών που ουδείς αγγίζει!
Δικαστικές διαμάχες με τον Δήμο Κηφισιάς για οικονομική απώλεια
Ο συνεταιρισμός των πρώην βουλευτών εδώ και χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Δήμο Κηφισιάς για τα καταστήματα που νοικιάζει. Ο δήμος θέλει να προσεταιριστεί τα ενοίκια που λαμβάνει ο συνεταιρισμός, υποστηρίζοντας ότι «μετά την έγκριση των σχεδίων οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανήκουν κατά κυριότητα στον Δήμο Κηφισιάς», ισχυρισμός που η απέναντι πλευρά καταρρίπτει. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη γνωμάτευση του διευθυντή Πολεοδομίας Κηφισιάς Ηλία Σπυρόπουλου, η Κηφισιά έχει απώλεια εσόδων το λιγότερο 1.500.000 ευρώ τον χρόνο.
Την ίδια ώρα, μεγάλη συζήτηση είχε γίνει σχετικά με το γεγονός ότι ο συνεταιρισμός πουλούσε και νερό στους δημότες της Κηφισιάς! Τα ερωτήματα βέβαια για τον συνεταιρισμό είναι τεράστια. Ποιος διαχειρίζεται τα χρήματά του, με ποιον τρόπο και με ποια οφέλη για τα μέλη του; Και, τέλος, ποιος ελέγχει τη λειτουργία του και ποιος λογοδοτεί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.