Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

26 Μαρτίου 2013-26 Μαρτίου 2016: Τρία χρόνια από το λουκέτο στα Τσιμέντα Χαλκίδας

tsimenta halkidasΣυμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που η πολυεθνική LAFARGE, ιδιοκτήτρια της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ, προφασιζόμενη την μειωμένη ζήτηση στην αγορά τσιμέντου, χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας και διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του,ύστερα από σχεδόν 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Χαλκίδας αλλά και της χώρας, υποβάλλοντας ταυτόχρονα για έγκριση στο υπουργείο Εργασίας σχέδιο ομαδικών απολύσεων. Από τον Απρίλιο του 2013, παρότι το Υπουργείο Εργασίας δεν ενέκρινε το σχέδιο των ομαδικών απολύσεων που ζήτησε η πολυεθνική, ξεκίνησε να απολύει κάθε μήνα εργαζομένους. Μέχρι σήμερα έχει απολύσει 189, υλοποιώντας έτσι με πλάγιο τρόπο το αρχικό της σχέδιο.
Η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, από την πρώτη στιγμή, δε σταμάτησε να καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολυεθνική LAFARGE «παίζει ένα άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων αλλά και σε βάρος της τοπικής και της εθνικής οικονομίας».
Την καταγγελία της αυτή τη στηρίζει«στα παρακάτω αδιάψευστα γεγονότα και έχουμε ενημερώσει τόσο την κυβέρνηση και τα κόμματα καθώς και τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης:

  • Από το 2001 έως και το 2012 δαπάνησε δεκάδες εκατ. Ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου το οποίο έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει όλους τους τύπους τσιμέντου υψηλών προδιαγραφών και άριστης ποιότητας με την νέα πρωτοποριακή και οικονομικότερη , όπως την χαρακτήρισε,  μέθοδό της χωριστής άλεσης.
  • Εξόπλισε το εργοστάσιο με ταχύτατες αυτόματες μηχανές σάκευσης – παλετοποίησης καθώς και φόρτωσης χύμα τσιμέντου σε πλοία.
  • Εγκατέστησε αυτόματο σύστημα φόρτωσης σιλοφόρων οχημάτων.
  • Αντικατέστησε τα ηλεκτρικά χειριστήρια των μονάδων με ηλεκτρονικούς και τηλεχειριζόμενους ενοποιημένους πίνακες.
  • Δαπάνησε δεκάδες εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικά έργα όπως: υβριδικά φίλτρα τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αποθήκες πρώτων υλών και κλίνκερ, δενδροφυτεύσεις, συγκέντρωση και καθαρισμό ομβρίων κ.λπ.
Και παρότι διατυμπανίζει ότι “η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας είναι οριστική”,
  • Διατηρεί ΟΛΕΣ τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
  • Ανανεώνει και επεκτείνει τις άδειες εκμετάλλευσης των λατομείων πρώτων υλών. (τελευταία ανανέωση 15-3-2016).
  • Καταβάλει ετήσιο ενοίκιο 140.000 ευρώ στον ΟΛΝΕ για χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου που δεν χρησιμοποιεί (τελευταία ανανέωση σύμβασης με τον ΟΛΝΕ 12-1-2016)
  • Πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε νέες ιδιόκτητες εκτάσεις που απέδειξαν την ύπαρξη άριστης ποιότητας πρώτης ύλης που μπορεί να τροφοδοτήσει το εργοστάσιο για 37 χρόνια με παραγωγή 2,5 εκατ. τόνους τσιμέντου ετησίως.
  • Διατηρεί από το 2011 και ανανεώνει την άδεια λειτουργίας μονάδας ανακύκλωσης μη μεταλλικών απορριμμάτων και υπολειμμάτων στο χώρο των λατομείων του εργοστασίου της Χαλκίδας κι έχει το προνόμιο η άδεια αυτή να είναι μία από τις επτά  τέτοιες άδειες που υπάρχουν στην Ελλάδα, χωρίς να απασχολεί ούτε έναν εργαζόμενο !
  • Διατηρεί και συντηρεί υποσταθμό υπέρ-υψηλής τάσης 150 KVγια τις ανάγκες ενός ….«σταματημένου πρώην εργοστασίου» όπως το αποκαλεί.
Κι ενώ, όπως ισχυρίστηκε, η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση τσιμέντου,
  • Η ίδια η LAFARGE ανακοινώνει για το πρώτο εξάμηνο του 2014 αύξηση κατά 9,3% των πωλήσεων τσιμέντου στην εσωτερική και εξωτερική αγορά και το εννεάμηνο του 2015 αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014.
Την ίδια στιγμή που στο εργοστάσιο της Χαλκίδας υλοποιεί το αρχικό της σχέδιο των ομαδικών απολύσεων,
  • Στον υπόλοιπο όμιλο προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού και μάλιστα ειδικοτήτων που απολύει από το εργοστάσιο της Χαλκίδας.
  • Η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησε στο άλλο της Τσιμεντάδικο στο Αλιβέρι, της επέβαλε διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) διότι διαπίστωσε ότιαπασχολεί με παράνομες υπερωρίες το προσωπικό και δεν χορηγεί τις προβλεπόμενες εκ του νόμου υποχρεωτικές αναπαύσεις (ρεπό).
Τέλος, λίγους μήνες πριν τη διακοπή λειτουργίας του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, η πολυεθνική LAFARGE, ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ, μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους της στο εξωτερικό και αργότερα απολύσεις στην Ελλάδα.
  • Το 2012 προχωρά, σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ κατά 70 περίπου εκατ. ευρώ τα οποία μοιράζει στους μετόχους της.
  • Την περίοδο 2010-2012 η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στέλνει άλλα 32 εκατ. ευρώ μέσω εμβασμάτων προς τη LAFARGE στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ ενός 92χρονου αυτοκινητιστή….!!!!(όπως αποκάλυψε το περιοδικό ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ)».
Με βάση όλα τα παραπάνω, οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, θύματα της αδίστακτης κερδοσκοπίας της πολυεθνικής, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητούν να ακυρωθούν ως παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις τους.
Στις 30 Ιανουαρίου του 2015, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας με τις υπ’ αριθμό 11 έως 16/2015 αποφάσεις του δικαιώνει τους απολυμένους αναγνωρίζοντας την ακυρότητα των απολύσεων που πραγματοποίησε η πολυεθνική LAFARGE από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014, ως παράνομων, «επειδή παραβίασε την εκ του Νόμου προβλεπόμενη υποχρέωση προηγούμενης έγκαιρης ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση ως καταχρηστικών για την ίδια αιτία, επιδικάζοντας μισθούς υπερημερίας στους απολυμένους». Η πολυεθνική, ωστόσο, άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων και συνεχίζοντας την αλαζονική της συμπεριφορά προχώρησε σε νέες απολύσεις.
Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας προς κάθε κατεύθυνση, πολυεθνική και υπουργείο: «Βρισκόμαστε, εδώ και τρία χρόνια σ’ έναν διαρκή αγώνα και θα τον συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας είναι ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό εργοστάσιο που πρέπει να ξαναλειτουργήσει για το συμφέρον των εργαζομένων, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.