Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που η πολυεθνική LAFARGE, ιδιοκτήτρια της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ, προφασιζόμενη την μειωμένη ζήτηση στην αγορά τσιμέντου, χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας και διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του,ύστερα από σχεδόν 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Χαλκίδας αλλά και της χώρας, υποβάλλοντας ταυτόχρονα για έγκριση στο υπουργείο Εργασίας σχέδιο ομαδικών απολύσεων. Από τον Απρίλιο του 2013, παρότι το Υπουργείο Εργασίας δεν ενέκρινε το σχέδιο των ομαδικών απολύσεων που ζήτησε η πολυεθνική, ξεκίνησε να απολύει κάθε μήνα εργαζομένους. Μέχρι σήμερα έχει απολύσει 189, υλοποιώντας έτσι με πλάγιο τρόπο το αρχικό της σχέδιο.
Η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, από την πρώτη στιγμή, δε σταμάτησε να καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολυεθνική LAFARGE «παίζει ένα άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων αλλά και σε βάρος της τοπικής και της εθνικής οικονομίας».
Την καταγγελία της αυτή τη στηρίζει«στα παρακάτω αδιάψευστα γεγονότα και έχουμε ενημερώσει τόσο την κυβέρνηση και τα κόμματα καθώς και τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης:
Και παρότι διατυμπανίζει ότι “η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας είναι οριστική”,
Κι ενώ, όπως ισχυρίστηκε, η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση τσιμέντου,
Την ίδια στιγμή που στο εργοστάσιο της Χαλκίδας υλοποιεί το αρχικό της σχέδιο των ομαδικών απολύσεων,
Τέλος, λίγους μήνες πριν τη διακοπή λειτουργίας του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, η πολυεθνική LAFARGE, ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ, μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους της στο εξωτερικό και αργότερα απολύσεις στην Ελλάδα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, θύματα της αδίστακτης κερδοσκοπίας της πολυεθνικής, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητούν να ακυρωθούν ως παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις τους.
Στις 30 Ιανουαρίου του 2015, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας με τις υπ’ αριθμό 11 έως 16/2015 αποφάσεις του δικαιώνει τους απολυμένους αναγνωρίζοντας την ακυρότητα των απολύσεων που πραγματοποίησε η πολυεθνική LAFARGE από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014, ως παράνομων, «επειδή παραβίασε την εκ του Νόμου προβλεπόμενη υποχρέωση προηγούμενης έγκαιρης ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση ως καταχρηστικών για την ίδια αιτία, επιδικάζοντας μισθούς υπερημερίας στους απολυμένους». Η πολυεθνική, ωστόσο, άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων και συνεχίζοντας την αλαζονική της συμπεριφορά προχώρησε σε νέες απολύσεις.
Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας προς κάθε κατεύθυνση, πολυεθνική και υπουργείο: «Βρισκόμαστε, εδώ και τρία χρόνια σ’ έναν διαρκή αγώνα και θα τον συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας είναι ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό εργοστάσιο που πρέπει να ξαναλειτουργήσει για το συμφέρον των εργαζομένων, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.