Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι χτισμένο πάνω στην εκμετάλλευση και τον ανταγωνισμό... |
Ουδέν κακό αμιγές καλού λέει η λαϊκή ρήση, που ποτέ δεν μου άρεσε, γιατί εξισώνει καταστάσεις. Παίρνεις να φας μια σοκολάτα, αλλά δεν σκέφτεσαι πως δούλεψαν ενδεχομένως παιδιά σε φυτείες με κακάο, παιδιά που αγοράστηκαν από τους γονείς τους και κακοποιούνται. Αγοράζεις κινέζικα παπούτσια γιατί σου έρχονται πιο φθηνά, αλλά αγνοείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγονται. Αυτό το σύστημα είναι χτισμένο πάνω στην εκμετάλλευση και τον ανταγωνισμό.
Αν έχεις χρήματα στην τσέπη θεωρείσαι “καλύτερος” του άλλου που δεν έχει, γιατί η πρώτη αξία στην κλίμακα του συστήματος είναι το χρήμα. Το ανταγωνιστικό μοντέλο σκέψης σε βάζει στην διαδικασία να ζηλεύεις τον άλλον και να προσπαθείς να τον σαμποτάρεις στο να αποκτήσει αυτά που θεωρούνται σημαντικά, ώστε να διατηρηθείς στο όποιο σκαλοπάτι σου.
Κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ευτυχία και την επιτυχία. Η οικονομία έχει μετατραπεί σε επιστήμη και κατά το δόγμα Φρήντμαν, τα οικονομικά αντιμετωπίζεται ως φυσικά φαινόμενα, αποκρύπτοντας εσκεμμένα τις κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και τις πολιτικές που τα σχεδιάζουν. Στην παγερή λογική της μαθηματικοποίησης της ζωής (χαρακτηριστικό του νεοφιλελευθερισμού) οι αριθμοί δεν ωφελούνται από την Ζωή. Η Φύση θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Όλα πρέπει να υποταχθούν στα λογιστικά. Και κάπου εκεί χάνεται το νόημα, αφού τον θάνατο δεν τον γλιτώνει κανείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.