Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν οι καθημερινές αντιπαραθέσεις χιλιάδων ενοικιαστών με τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Σχεδόν οι μισοί ενοικιαστές αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους.
Οι ιδιοκτήτες σε απόγνωση, σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρουν ένα ... ποσό στον ενοικιαστή αρκεί να εγκαταλείψει την κατοικία, κρατούν κλειστό το διαμέρισμα ή παίρνουν το ενοίκιο με δόσεις, λέγοντας ότι οι αγωγές εξώσεων κοστίζουν ακριβά και είναι αναποτελεσματικές.
Οι ιδιοκτήτες
«Τα ενοίκια έχουν παγώσει. Οι ιδιοκτήτες αναζητούν ένα φερέγγυο ενοικιαστή. Μοναδικός τους στόχος είναι να παίρνουν το μίσθωμα και να πληρώνονται οι λοιπές υποχρεώσεις, δηλαδή τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας» λέει ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι οργανισμοί δεν κόβουν τις παροχές (ρεύματος, νερού) και αν προσθέσεις και τα κοινόχρηστα, βγαίνει ένα υπέρογκο ποσό που καλείται να πληρώσει μετά ο ιδιοκτήτης: «Γι' αυτό δεν θ' αφήσεις να φύγει ο ενοικιαστής που δίνει μάχη για να είναι συνεπής. Επειδή ο επόμενος ενοικιαστής δεν ξέρεις αν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά».
Μιλάει για την εμφάνιση «νέου τύπου» ενοικιαστή: «Ερχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι σου με πρόθεση να μην πληρώσει ούτε ένα ενοίκιο ούτε ένα λογαριασμό. Αποφασισμένος να ξεχειμωνιάσει δωρεάν. Γι' αυτό οι ιδιοκτήτες ρίχνουν τα μισθώματα στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης έχει φερέγγυο ενοικιαστή».
Οι ενοικιαστές
«Οι αγωγές εξώσεων αυξήθηκαν κατά 15%. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καθυστέρησης μισθωμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης», υποστηρίζει ο Αγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών. Μιλάει για εκατοντάδες περιπτώσεις που «οι ενοικιαστές εγκαταλείπουν την κατοικία τους πριν από τη λήξη του συμβολαίου, διότι έχασαν τη δουλειά τους ή μειώθηκε ο μισθός τους».
Επίσης λέει ότι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να μη μειώσουν το μίσθωμα, επιμένοντας στην καταβολή του συμφωνημένου. Επιπλέον οι ιδιοκτήτες δεν επιδιορθώνουν τα διαμερίσματα, δεν ξοδεύουν χρήματα για επισκευές.
Και ο κ. Σκιαδάς περιγράφει ένα νέο φαινόμενο: μεγάλο ποσοστό ενοικιαστών αδειάζουν τα μεγάλα διαμερίσματα και πηγαίνουν σε μικρότερα, μειώνοντας το ενοίκιο. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μικρά διαμερίσματα.
Απειλές και κλειστά
«Σχεδόν οι μισοί ενοικιαστές δεν πληρώνουν το ενοίκιο. Αρκετοί απειλούν τους ιδιοκτήτες και φεύγουν όταν εξαντλούνται τα περιθώρια της αγωγής εξώσεως», λέει ο μεσίτης και ιδιοκτήτης ακινήτων, Χρήστος Αγγάνης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το 80% των ενδιαφερομένων νέων ενοικιαστών εμφανίζονται μετά την αγωγή έξωσης που θυροκόλλησε ο δικαστικός επιμελητής. Ορισμένοι, όταν οι ιδιοκτήτες κάνουν έξωση, φεύγουν, εγκαταλείποντας το σπίτι κατεστραμμένο. Για να το αποφύγω και προκειμένου να φύγει από το σπίτι, έδωσα στον ενοικιαστή μου χίλια ευρώ και πλήρωσα τους ανεξόφλητους λογαριασμούς του και τα κοινόχρηστα. Διότι όταν ο ενοικιαστής λέει ότι για ένα χρόνο δεν έκανα ένα μεροκάματο, προσπαθούμε να βρούμε συναινετικές λύσεις.
Επιπλέον, η αγωγή εξώσεως με την εκτέλεσή της κοστίζει 3.000 ευρώ. Και σ' αυτή την περίπτωση ο ενοικιαστής θα φύγει ένα χρόνο αργότερα, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Βεβαίως, αν κάνεις έξωση, δεν θα πληρώσει τα ενοίκια ούτε τους λογαριασμούς. Γι' αυτό τα σπίτια αλλάζουν ενοικιαστές περίπου κάθε ενάμιση χρόνο. Εκμεταλλεύονται το χρονικό περιθώριο μέχρι την εκτέλεση της έξωσης και δεν πληρώνουν το παραμικρό».
Και οι μεσίτες μιλούν για νέο φαινόμενο: «Αρχικά, μειώθηκαν τα ενοίκια. Τώρα, παίρνουμε τα χρήματα του ενοικίου με δόσεις. Περίπου κάθε δέκα μέρες μου δίνουν 100 ευρώ. Και δεν κάνουμε εξώσεις, διότι γνωρίζω ότι από το νέο ενοικιαστή το πιθανότερο είναι να μην πάρω ούτε ένα ενοίκιο. Περίπου στο 25% των διαμερισμάτων οι ιδιοκτήτες κόβουν το ρεύμα και τα κλειδώνουν, γνωρίζοντας ότι λόγω της κρίσης θα χάνουν τα ενοίκια και θα βρεθούν αντιμέτωποι με απλήρωτους λογαριασμούς».
Ο Χρ. Αγγάνης λέει ότι «οι μεσίτες δεν αναλαμβάνουν πλέον την ενοικίαση κατοικιών. Διότι τρέχουμε καθημερινά ως μάρτυρες στα δικαστήρια. Το 80% ενοικιαστών και ιδιοκτητών βρίσκονται σε ρήξη. Οι ενοικιαστές ζητούν μειώσεις του ενοικίου και αν δεν μειωθεί φεύγουν. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες κόβουν το ρεύμα, αλλά ο ενοικιαστής παραμένει στο σπίτι».
Τα κλειδώσαμε
Ιδιωτικός υπάλληλος, 32 ετών, ο Γιάννης Π. λέει ότι «ο μισθός μου είναι 950 ευρώ και ζω στο σπίτι των γονιών μου μισθώνοντας το διαμέρισμα που μου ανήκει από τη γιαγιά μου. Ηθελα να συγκεντρώσω τα χρήματα για να καταφέρω να κάνω οικογένεια.
Ο ενοικιαστής του διαμερίσματος μ' έβαλε μέσα 12 ενοίκια, τα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς του τελεταίου εξαμήνου. Συνολικά 11.000 ευρώ. Επιπλέον κατέστρεψε την γκαραζόπορτα κι έκαψε τον εντοιχισμένο φρούρνο. Παρέδωσε το σπίτι με τα πιο παρδαλά χρώματα που υπάρχουν. Πέρασαν δύο χρόνια κι ακόμα δεν πήρα τα χρήματα που οφείλει. Αλλά ο φόρος γι' αυτά έχει πληρωθεί».
Μια οικογένεια ενοικιαστών, στην οδό Σουλτάνη στα Εξάρχεια, ζει χωρίς ρεύμα και νερό. Τα ξημερώματα παίρνουν τα παγούρια και κατεβαίνουν στην οδό Θεμιστοκλέους. Τα γεμίζουν από τις παροχές άλλων, που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο, ανασηκώνοντας το μεταλλικό καπάκι. Το ίδιο κάνει και μια οικογένεια στο Γαλάτσι. Κατεβαίνουν στην αυλή και γεμίζουν πλαστικά μπουκάλια από την κοινόχρηστη βρύση.
«Στο Γουδή μένουμε, στον Αγιο Θωμά», λέει η Ελένη. Στο διαμέρισμα τεσσάρων δωματίων ζουν δύο ζευγάρια με τέσσερα παιδιά: «Είμαστε φίλοι. Με την κρίση, ένας από κάθε οικογένεια έχασε τη δουλειά του. Ετσι αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε».
Η Μαρία παντρεύτηκε κι έχει ένα μωρό τεσσάρων μηνών: «Εχασα τη δουλειά μου. Δεν μπορούσαμε πλέον να πληρώνουμε το ενοίκιο. Μεταφερθήκαμε στο σπίτι της μητέρας μου, που είναι άνεργη. Τουλάχιστον γλιτώνουμε το ενοίκιο».
Η Τίνα Παλαιολόγου αγόρασε με δάνειο ένα δυάρι στην πλατεία Βικτωρίας. Το επισκεύασε και το νοίκιασε 380 ευρώ: «Δύο φορές νοικιάστηκε. Την πρώτη φορά ο ενοικιαστής έχασε τη δουλειά του. Αφησε χρέος 2.000 ευρώ σε ενοίκια κι όλους τους λογαριασμούς απλήρωτους.
Τη δεύτερη τηλεφωνούσαμε ζητώντας το ενοίκιο και μας απειλούσαν. Πηγαίναμε συνοδεία αστυνομικών. Εξαφανίστηκαν αφήνοντας κι άλλα τόσα χρέη. Αλλά οι καταστροφές που έκαναν είναι μεγαλύτερες. Πέρασε καιρός, βάζουμε αγγελίες, αλλά δεν νοικιάζεται. Το κλειδώσαμε. Και το δάνειο τρέχει. Καλύτερα να το πάρει η τράπεζα, ν' απαλλαγώ». *
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.