Πλήρης αδυναμία για μία κοινή «διάγνωση» της χρηματο-πιστωτικής κρίσης προέκυψε σήμερα στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των κρατών μελών του ΔΝΤ, σημειώνει στη σημερινή ανταπόκρισή του από την Ουάσινγκτον το Γαλλικό πρακτορείο.
Οι μεν Ευρωπαίοι θεωρούν ότι "η στρατηγική τους έναντι της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι η ενδεδειγμένη", οι Αμερικανοί τους προσάπτουν ότι πρέπει "να κάνουν ακόμα περισσότερα πράγματα", και οι Βραζιλιάνοι διαπιστώνουν ότι "αμφότεροι είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτοι, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική φάση".
Μιλώντας για τους παράγοντες για τους οποίους υπάρχει δυσκολία σύμπτωσης απόψεων στους κόλπους του ΔΝΤ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις νομισματικές-οικονομικές υποθέσεις κ. Ολι Ρεν δήλωσε: "Κατ' εμέ παρουσιάζεται αβέβαιη η προοπτική, δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τον κίνδυνο απ’ το δημόσιο χρέος, επίσης απ’ τη χαρακτηριστική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, απ’ την έντονη άνοδο της βούλησης αποφυγής ανάληψης οικονομικού κινδύνου, και απ’ την ευμεταβλητότητα στις αγορές".
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε ισχυρότερα βήματα ώστε να αποτρέψουν «την απειλή μιας σειράς χρεοκοπιών, τραπεζικών καταρρεύσεων και καταστροφικών κινδύνων» που θα προέκυπτε και πέραν της Ευρώπης εάν μερικές ευρωπαϊκές χώρες χρεοκοπούσαν. "Καθίστανται αναγκαία τα επιπλέον μέτρα, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των δεσμεύσεων, να δημιουργηθεί η 'αντι-πυρική ζώνη', που θα αποτρέψει μια ακόμα σοβαρότερη διάδοση" της κρίσης, δήλωσε ο Γκάιτνερ.
Αντίστοιχα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ, με πνεύμα πιο συναινετικό δήλωσε πως: "Η δική μου ελπίδα είναι, επ’ ευκαιρία των ετήσιων συνελεύσεων ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν δεν επιλύσουμε κατ' ανάγκην όλα τα προβλήματα, δεδομένου ότι εδώ δεν αποφασίζουμε για όλα, τουλάχιστον να καταλήξουμε σε μια κοινή 'διάγνωση" γι’ αυτά τα προβλήματα».
Ο γγ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κ. Ανχελ Γκουρία τάχθηκε, στην παρέμβασή του, υπέρ "σημαντικών επιπλέον πόρων και πλέον αξιόπιστων μηχανισμών"(...)"ώστε να αποτραπεί η διάδοση κι η προοπτική τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων κρατών να υπονομεύσουν την πορεία σε όλη τη ζώνη" του ΟΟΣΑ.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των αναδυόμενων οικονομιών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Δύση και τον κίνδυνο εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουΐντο Μαντέγκα , κάλεσε τους Ευρωπαίους «να διασφαλίσουν πως με τις κινήσεις τους θα σταματήσουν την διάδοση της κρίσης στα όρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας», δηλαδή των τριών χωρών που έχουν ήδη δεχθεί τη βοήθεια με τα πακέτα διάσωσης. "Ας αναλογιστεί η ευρωζώνη, πόσο κρίσιμο ρόλο έχει" προέτρεψε. "Στο παρελθόν, προγράμματα του ΔΝΤ απέτυχαν" επισήμανε ο Βραζιλιάνος υπουργός. Άσκησε όμως κριτική και στην επεκτατική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ λέγοντας : "Πάντως, οι πλουσιοπάροχες νομισματικές πολιτικές, από τα κράτη εκείνα, που έχουν τα λεγόμενα αποθεματικά νομίσματα, λίγο συνεισέφεραν κατ' εμέ στην οικονομική ανάκαμψη".
Ο δε Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης, Zhou Xiachuan, προειδοποίησε πως όλα τα έθνη με μεγάλα ελλείμματα – συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ – πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους για να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Γιατί όπως τόνισε «από πολλές απόψεις η κρίση βάθυνε περισσότερο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.