Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Δεμίρης
(από την Ημερησία)
Ασφυκτικές πιέσεις για πλήρη και άμεση τήρηση όλων των δεσμεύσεων και εφαρμογή των υποχρεώσεων άσκησε χθες στις ελληνικές αρχές το Eurogroup, που συνεδρίασε στην Πολωνία. Οι 17 υπουργοί οικονομικών προειδοποίησαν το οικονομικό...
επιτελείο να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.
(από την Ημερησία)
Ασφυκτικές πιέσεις για πλήρη και άμεση τήρηση όλων των δεσμεύσεων και εφαρμογή των υποχρεώσεων άσκησε χθες στις ελληνικές αρχές το Eurogroup, που συνεδρίασε στην Πολωνία. Οι 17 υπουργοί οικονομικών προειδοποίησαν το οικονομικό...
επιτελείο να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.
«Oλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση και την ικανότητα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού Κοινοβουλίου να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους», υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν. Στις δηλώσεις του ο κοινοτικός επίτροπος διεμήνυσε στην Αθήνα ότι, εφόσον εκπληρωθούν στο ακέραιο όλες οι υποχρεώσεις, τότε υπάρχει δυνατότητα να ληφθεί απόφαση για την 6η δόση τον Οκτώβριο και να υπάρξει εκταμίευσή της «πριν από τα μέσα Οκτωβρίου».
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», επανέλαβε ο Φινλανδός επίτροπος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές πλήρη και ταχεία εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ικανοποίηση αλλά...
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, αφού χαιρέτισε τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επέμεινε ιδιαίτερα στην απόλυτη εφαρμογή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, αφού χαιρέτισε τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επέμεινε ιδιαίτερα στην απόλυτη εφαρμογή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας.
Αναφερόμενος στο νέο δάνειο και ειδικότερα στο θέμα των εγγυήσεων που εξακολουθεί να θέτει η Φινλανδία, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της, ο Ζ. Γιούνκερ σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε «πρόοδος» και ότι αναμένει να ολοκληρωθούν σύντομα οι σχετικές συζητήσεις για την οριστικοποίηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις αυτές θα ικανοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι «θα δοθούν στην κατάλληλη τιμή». Με την αναφορά αυτή, ο Ζ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι το «παζάρι» επικεντρώνεται στο ύψος της χρηματικής εγγύησης που επιθυμεί να αποσπάσει το Ελσίνκι.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε στη σωστή πορεία, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και πιστεύουμε πως η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πάντως, ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε κατά τη Σύνοδο ήταν η δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρίας Φέκτερ, η οποία σημείωσε ότι «ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως να αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση».
Η συζήτηση του Eurogroup για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έγινε -για πρώτη φορά- παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης. Κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Ζ. Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες «μεγαλύτερη λεκτική πειθαρχία».
Μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις
Θεαματική πτώση για τα spreads των ελληνικών ομολόγων
Θεαματική πτώση για τα spreads των ελληνικών ομολόγων
Βουτιά 1.932 μονάδων σημείωνε χθες το ελληνικό CDS πενταετίας στις διεθνείς αγορές. Υποχωρούσε στις 3.039 μονάδες, όταν τις προηγούμενες συνεδριάσεις «άγγιζε» τις 5.000. Ραγδαία αποκλιμάκωση υπήρχε και στα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων. Τα δεκαετή ομόλογα από τα επίπεδα ρεκόρ των 2.350 μονάδων έπεφταν στις 1.850 μονάδες, καταγράφοντας μείωση 500 μονάδων και η ημερήσια ποσοστιαία πτώση ξεπερνούσε το 10%. Τα διετή, που μέχρι χθες ήταν σημείο αναφοράς για τους υποστηρικτές του κακού σεναρίου για την Ελλάδα, έκαναν βουτιά 2.792 μονάδων ή 18,8%. Το σπρεντ στα διετή έπεσε στις 4.910 μονάδες, ενώ στις αρχές της εβδομάδας το σπρεντ «φλέρταρε» με τις 8.000 μονάδες.
Στελέχη της αγοράς έκαναν λόγο για πολύ θετική εξέλιξη στην αγορά ομολόγων, η οποία, αν διατηρηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, θα δημιουργήσει ακόμη πιο θετικές εξελίξεις τόσο για τη χώρα όσο και για τα ομόλογα. Θεσμικοί επενδυτές έλεγαν ότι η ταχύτατη αποκλιμάκωση των σπρεντ προήλθε από τη στάση της κυβέρνησης και κυρίως την απόφασή της να υλοποιεί αυτά που είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τρόικα.
Χθες οι κερδοσκόποι δέχτηκαν ένα ισχυρό πλήγμα και έτρεχαν να πωλήσουν τα συμβόλαια χρεοκοπίας που είχαν στα χέρια τους για την Ελλάδα.
Γιούνκερ - Τρισέ - Ρεν
Αμεση υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου
Αμεση υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου
Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ζήτησαν εκ νέου χθες από την Πολωνία οι κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, οι 17 υπουργοί Οικονομικών του ευρώ επαναβεβαίωσαν την απόλυτη δέσμευσή τους για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.
Ο Επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, αφού σημείωσε με ικανοποίηση ότι πέντε κράτη μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Λουξεμβούργο) επικύρωσαν αυτές τις αποφάσεις, ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες να επισπεύσουν και να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επέμεινε στην ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα και πλήρως όλες οι πτυχές αυτών των αποφάσεων, τόσο μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη όσο και συλλογικά από την ΕΕ.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι ουσιώδους σημασίας τα κράτη-μέλη να αποδείξουν ότι με τις αποφάσεις τους προλαμβάνουν τον οικονομικό κύκλο και είναι ικανά να πείσουν επενδυτές, αποταμιευτές και νοικοκυριά. Πρόκειται για αποφάσεις που θα πρέπει να είναι αξιόπιστες και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη, κατέληξε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ευ. Βενιζέλος: Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τους στόχους
Κερδίζει έδαφος η πρόταση για εγγυήσεις με μετοχές τραπεζών
Κερδίζει έδαφος η πρόταση για εγγυήσεις με μετοχές τραπεζών
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να δοθούν στη Φινλανδία ως εγγυήσεις μετοχές των τραπεζών που θα ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα. Το θέμα εξετάστηκε στο χθεσινό Eurogroup και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, καθώς παρόμοια ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει και ο επικεφαλής του EFSF κ. Ρέγκλινγκ.
Εξάλλου μετά την πρωινή συνεδρίαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και του 2012. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για μεγάλη δυσπιστία των εταίρων έναντι της Ελλάδας.
«Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα, που ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτό έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές: η μείωση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ολα αυτά είναι θεμελιώδη στοιχεία του προγράμματος. Είναι αυτά που πρέπει να κάνει και θα κάνει η χώρα μας», τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε τον κίνδυνο αποτυχίας: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Ελληνες ότι, αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης».
Ο υπουργός σημείωσε ότι «κοινή θέση της Ευρωζώνης είναι πως πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Αυτό είναι ζωτικό για την Ελλάδα».
Εξάλλου, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των Η.Π.Α., T. Geithner, τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις από «φήμες, διαρροές και σχόλια που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, είναι βλαπτικές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά, για τη διεθνή οικονομία. Αυτό τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι «τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προχωρούν στην κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους. Προχωρούμε κανονικά στο PSI. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας, μέσα σε ένα ολισθηρό διεθνές περιβάλλον που δεν κινείται πάντα ορθολογικά και συστημικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.