Φοβήθηκε ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη στον ΟΤΕ για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και, υπό την απειλή να έρθουν τα χειρότερα, οι ...δύο πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους και συμφώνησαν.
Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν χθες σε ιστορική συμφωνία και έτσι δεν υλοποιήθηκαν οι απειλές της διοίκησης για άρση της μονιμότητας, και των συνδικαλιστών για λουκέτο διαρκείας σε όλο τον όμιλο.
Το βασικό σημείο είναι ότι μειώνονται μεν οι ώρες εργασίας από 40 σε 35 (-12,5%), αλλά δεν χάνεται η πέμπτη μέρα, και ταυτόχρονα μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων 11% κατά μέσο όρο για την επόμενη τριετία. Δεν θα παγώσουν και δεν θα καταργηθούν οι ωριμάνσεις (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα) και θα υπάρξει επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας την 1/1/2015.
Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η διοίκηση δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία ή καταγγελία συμβάσεων και ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση μισθών από εξωγενή αίτια.
Αναλυτικά η νέα ΣΣΕ προβλέπει:
* 12,5% μείωση σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα μισθών για το 2012.
* 11,1% μείωση σε σχέση με τους τρέχοντες μισθούς για το 2013.
* 10% μείωση σε σχέση με τους τρέχοντες μισθούς για το 2014.
* Διατήρηση της ετήσιας αυτόματης ωρίμανσης, βάσει της οποίας οι μισθοί αυξάνονται κατά 2,2%.
* Υιοθέτηση 35ωρου με διατήρηση της πενθήμερης εργασίας.
* Κατάργηση του λογαριασμού νεότητας.
Παρότι, σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς δήλωνε η διοίκηση του ΟΤΕ, η εντολή της Deutche Telekom ήταν να μειωθεί το μισθολογικό κόστος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, με τη νέα ΣΣΕ ο Οργανισμός θα εξοικονομήσει περί τα 165 εκατομμύρια.
«Η συμφωνία αυτή, μοναδικό, αποκλειστικό και σαφές περιεχόμενο έχει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ τονίζεται ότι «το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας. Εκτός των βασικών σημείων, επιλύονται και πλήθος άλλων θεμάτων που απασχόλησαν και συμφωνήθηκαν, τα οποία θα εξειδικευθούν σε νομικά κείμενα και θα υπογραφούν με ΕΣΣΕ».
enet.gr
ποιος γιάννης και ποιο θεριό? Το σίγουρο είναι ότι στον ΟΤΕ πλέον επικρατεί Γερμανικός νόμος...πάει και τελείωσε!
ΑπάντησηΔιαγραφή