Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τα «κοράκια» ήρθαν στην Ελλάδα – Ποια είναι τα 7 funds που αγοράζουν μαζικά τα «κόκκινα» δάνεια

poia-einai-ta-ksena-funds-pou-sarwnoun-ta-kokkina-daneia_1.w_lΤα «καμπανάκια» προς τις ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια έγιναν «καμπάνες» όταν προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι είπε στο ευρωκοινοβούλιο ότι είναι το πιο «κρίσιμο πρόβλημα» που πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης γνωστοποίησε επίσης ότι τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα γίνουν νωρίτερα απ΄ ότι για τους άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους ώστε πριν φτάσουμε στον Αύγουστο του 2018 και την λήξη του προγράμματος να υπάρχει «καθαρή εικόνα» και «να αναληφθεί αν χρειαστεί δράση». Οπου η λέξη «δράση» περιλαμβάνει μετά βεβαιότητας μια νέα ανακεφαλαιοποίηση αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά το θέμα των κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για «πώληση» κόκκινων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ ( από τα συνολικά 104 δισ. ευρώ) έως το τέλος του 2019.Ενώ ο SSM ενόψει των νέων stress tests έχει ενημερώσει πως οι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα προσμετρηθούν ( θετικά ) στο τελικό αποτέλεσμα.

Μαζικό ξεφόρτωμα κόκκινων δανείων
Με αυτά τα δεδομένα οι 4 συστημικές τράπεζες ανεβάζουν ρυθμούς στη διαδικασία να «ξεφορτωθούν» κόκκινα δάνεια αξίας πολλών δισ. ευρώ τα οποία αγοράζουν μαζικά ξένα funds και εταιρίες διαχείρισης δανείων.
Σε πρώτη φάση οι τράπεζες πωλούν καταναλωτικά και οφειλές από πιστωτικές κάρτες που για χρόνια δεν εξυπηρετούνταν και δεν υπήρχαν για αυτά εμπράγματες εγγυήσεις. Σε δεύτερη φάση η έμφαση δίνεται στην πώληση δανείων που έχουν λάβει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και δεν εξυπηρετούνται επί μακρόν.
Ηδη η Eurobank προχώρησε στην πώληση ενός πακέτου καταναλωτικών δανείων ύψους 1,52 δισ. ευρώ στην Intrum Hellas θυγατρική του σουηδικού Intrum Group. Η Alpha Bank έχει βγάλει προς πώληση πριν από τα Χριστούγεννα πακέτο κόκκινων δανείων 2,5 δισ. ευρώ. Και η Πειραιώς προγραμματίζει τις επόμενες μέρες πώληση ενός πακέτου 1,5 δισ. ευρώ καταναλωτικών δανείων και οφειλών από πιστωτικές κάρτες.
Επίσης μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται η πώληση σε κάποιο fund ενός πακέτου με επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. που έχουν χορηγήσει από κοινού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τεράστιο ενδιαφέρον από ξένα funds υπάρχει και για ένα πακέτο επιχειρηματικών δανείων τα οποία συνδέονται με υποθηκευμένα ακίνητα και αναμένεται να βγάλει προς πώληση σύντομα η Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο πακέτο δανείων ενδιαφέρονται πάνω από 20 fund και εταιρίες διαχείρισης δανείων.
Ποια είναι τα funds που αγοράζουν μαζικά τα «κόκκινα» δάνεια
Αμερικάνικα, ιταλικά, σκανδιναβικά ακόμη και τσέχικα funds δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα και ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι ξένοι παίκτες στην τεράστια αγορά των «κόκκινων» δανείων είναι:
Αltamira Asset Management: Ευρωπαϊκός όμιλος στον οποίο το 2014 το αμερικανικό Αpollo Investment Fund επένδυσε 600 εκατ. αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών..
doBank: Ιταλική τράπεζα με έδρα τη Βερόνα, γνωστή ως το 2015 ως UniCredit Credit Μanagement Bank.
Μοunt Street: Ιδρύθηκε από την S&P το 2013 και ειδικεύεται στις υπηρεσίες δανείων, στην παρακολούθηση πιστώσεων, σε νομικούς και οικονομικούς ελέγχους.
Cerved Credit Management: Ιταλικός όμιλος που διαχειρίζεται 10,3 δισ. ευρώ σε προβληματικά δάνεια.
ΑPS Holding: Ιδρύθηκε το 2004 από το Slavia Capital για την αγορά της Τσεχίας και σήμερα ανήκει στον Μartin Machon.
Ιntrum Group: Σουηδική εταιρεία με παρουσία σε 23 χώρες στην Ευρώπη.Αγόρασε πρόσφατα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Reviva Capital: Με έδρα το Λουξεμβούργο και τα κεντρικά της γραφεία στη Δανία, διαθέτει πανευρωπαϊκό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.