Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επιτέλους κάποιο «φως» με πρόταση μερικής άρσης των capital controls: Εκτός περιορισμών το νέο χρήμα που θα μπαίνει στην χώρα

capital_controls_0
Η ΕΠΙΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ
«Παραθυράκι» για επιστροφή των χρημάτων όσων τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό ανοίγουν οι Βρυξέλλες, καθώς βλέπουν ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες; όχι απλώς δεν αυξάνονται, αλλά μειώνονται συνεχώς, δέκα μήνες μετά την επιβολή των capital controls: Συγκεκριμένα οι δανειστές φαίνεται ότι θα εγκρίνουν να μην υπόκεινται σστ capital controls τα κεφάλαια που θα μαπίνουν στην χώρα, είτε ιδιωτών, είτε εταιρειών.
Δηλαδή θα μπορούν να τα κινούν όπως θέλουν, να κάνουν όσες κινήσεις θέλουν και να τα επανεξάγουν αν θέλουν. Δεν θα υπόκεινται φυσικά στον περιορισμό των 420 ευρώ την εβδομάδα, αλλά θα μπορούν να κινούν όσο μετρητό θέλουν.

Η κάθετη υποχώρηση των διαθεσίμων, οφείλεται στην συνεχή απόληψη χρημάτων από τους καταθέτες με τα 420 ευρώ ανά εβδομάδα, αλλά από την άλλη οι εισαγωγές συναλλάγματος π.χ. από τις εξαγωγικές εταιρείες είναι σχεδόν ανύπαρκτές. Ολες έχουν φτιάξει θυγατρικές σε Κύπρο, Βουλγαρία , Ρουμανία κλπ. και τα έσοδα τοποθετούνται σε αυτούς τους λογαριασμούς με την εισαγωγή των απολύτως απαραίτηων κεφαλαίων για την κίνησή τους στην Ελλάδα.
Αλλά και ουδείς ιδιώτης που έχει εξάγει τα νομίμως κτηθέντα και φορολογημένα κεφάλαιά του στο εξωτερικό δεν σκέφτεται, μέχρι τώρα, «ούτε για αστείο» να τα επιστρέψει αφού πέρα από το εγχώριο ασταθές οικονομικό περιβάλλον θα ήταν σα να «φυλάκιζε» οικειοθελώς τις καταθέσεις του στο καθεστώς των capital control.
Pαράγοντες των Βρυξελλών προτείνουν διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ του υφιστάμενου και του νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών, (capital controls).
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.
Αντίστοιχα, θα υποβοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα χρονολογείται από 28.6.2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από 18.07.2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση, σε επιμέρους πτυχές τους.
Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%, μόλις.
Φυσικά και οι ξένες εταιρείες που εξακολουθούν και λειτουργούν στην Ελλάδα τώρα μόνο τα βασικά για την κίνησή τους κεφάλαια επενδύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.