Εκ των πραγμάτων, η αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά την ελληνική οικονομία σε βάθος τουλάχιστον πέντε ετών, ο θετικός ή αρνητικός χαρακτήρας της απόφασης εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας του τρέχοντας προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κάθε πρόβλεψη αυτού του σχεδίου δεν έχει λάβει ακόμα την τελική μορφή της, καθώς απομένει η ολοκλήρωση των σημαντικότερων τεχνικών λεπτομερειών στις 24 Μαΐου, ενώ κάθε μέτρο επιβάρυνσης ή ελάφρυνσης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την επίτευξη των στόχων.
Οι «γκρίζες» ζώνες είναι πολλές και εκτείνονται σε δύο χρονικά επίπεδα:
Πρώτον, από σήμερα μέχρι τις 24 Μαΐου. Εχουμε δει πολλές φορές να ανατρέπονται δεδομένα, να ανακαλούνται αποφάσεις και να διαφοροποιούνται προβλέψεις και εκτιμήσεις. Μέχρι τα τέλη του μήνα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, με βάση την παλαιότερη εμπειρία των διαπραγματεύσεων.
Δεύτερον, ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης θα ενεργοποιείται, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων από ελληνικής πλευράς. Και οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι δύσκολοι μέχρι το 2018.
Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγουν τα σημαντικά ποιοτικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και δεν απαιτήθηκε η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Κυρίως όμως υπήρξε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, το οποίο για πρώτη φορά εξετάστηκε αναλυτικά και με συγκεκριμένες εκατέρωθεν «ρήτρες».
Κάθε απόφαση του Eurogroup δεν αφορά, πάντως, μόνο την Ελλάδα ή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά τίθεται στην κρίση εθνικών κυβερνήσεων, Κοινοβουλίων και λαών. Και δοκιμάζει τις σχέσεις της Ευρώπης με υπερεθνικές δομές όπως το ΔΝΤ.
Οι πολιτικές στοχεύσεις διαπερνούν τα στρυφνά κείμενα, τα οποία κάθε πολιτική δύναμη επιθυμεί να αξιοποιήσει για την άντληση πολιτικού οφέλους. Ανεξάρτητα από κάθε πρόσκαιρη πολιτική τακτική, στο τέλος ο «λογαριασμός» που καλείται να πληρώσει κάθε κοινωνία είναι εκείνος που καθορίζει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.
Και μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία θα κάνει «ορθοπεταλιά», προσπαθώντας να πετύχει τους εκάστοτε στόχους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.