Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η Παγκόσμια Γεωστρατηγική Μάχη για μια μικρή κουκίδα γης, μόλις ξεκίνησε!

pagkosmia-geostratigiki-maxi-mikri-koukida-gis-molis-ksekinise-620x450
Τρεις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ιαπωνία, έχουν τοποθετήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Τζιμπουτί και άλλες δύο, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, είναι έτοιμες να εγκαταστήσουν βάσεις εκεί σύντομα.
Το Τζιμπουτί έχει έκταση μόνο 23.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με πληθυσμό μόλις 830.000 κατοίκους και καθόλου φυσικούς πόρους που να αξίζουν αναφοράς, παρόλα αυτά, γίνεται μια σημαντική χώρα στη διεθνή αρένα ασφάλειας.

hartis_djibouti
Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική παρουσία με περίπου 4.000 άτομα προσωπικό στο στρατόπεδο Lemonier. Η δεύτερη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική παρουσία στο Τζιμπουτί, είναι αυτό της πρώην αποικιακής του δύναμης, της Γαλλίας, με περίπου 1.900 στρατιώτες.
Η Ιαπωνία έχει περίπου 600 μέλη της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας να εναλλάσσονται ανάμεσα σε μια χερσαία εγκατάσταση και ναυτικά σκάφη που επιχειρούν από τους λιμένες του Τζιμπουτί, σύμφωνα με το online περιοδικό The Diplomat.
Κίνα και Σαουδική Αραβία εντάχθηκαν πρόσφατα στο τιμ αυτό. Τον Ιανουάριο, η Λαϊκή Δημοκρατία έφτασε σε συμφωνία με το Τζιμπουτί για την εγκαθίδρυση στρατιωτικών υλικοτεχνικών εγκαταστάσεων, την πρώτη στο εξωτερικό στρατιωτική βάση της Κίνας.
«Η γεωγραφική θέση του Τζιμπουτί είναι αναμφισβήτητα αυτή που προσελκύει τις ξένες δυνάμεις περισσότερο. Για κάποιον, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ναυτιλιακό στενό του Μπαμπ ελ-Μαντάμπ, το Τζιμπουτί αποτελεί βασικό κόμβο για τον Κόλπο του Άντεν και το κανάλι του Σουέζ», ανέφερε το Diplomat.
hartis_djibouti1
Αυτή η εμπορική διαδρομή είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς 20.000 πλοία και το 20 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών περνά μέσα από αυτή σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η διαδρομή είναι ένας αγωγός για το παγκόσμιο εμπόριο υδρογονανθράκων, με σχεδόν το 10 τοις εκατό των εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο να περνούν στο Μπαμπ ελ-Μαντάμπ.
Η εμπορική οδός Άντεν-Διώρυγα του Σουέζ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις δύο ασιατικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το Τζιμπουτί: την Κίνα και την Ιαπωνία.
«Από τις 20.000 πλοία που εκτελούν τη διαδρομή σε ετήσια βάση, σχεδόν το 10 τοις εκατό είναι ιαπωνικά. Ομοίως, το εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ ανέρχεται σε 1 δις $ την ημέρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι δια θαλάσσης και συνεπώς, πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διαδρομή Κόλπος του Άντεν -Διώρυγα του Σουέζ», εξηγεί το άρθρο.
Ένας άλλος παράγοντας της ελκυστικότητας του Τζιμπουτί είναι η εγγύτητά του σε πιθανές περιοχές κρίσεων. Οι κοντινότεροι γείτονες του Τζιμπουτί περιλαμβάνουν δύο καυτά σημεία: την Υεμένη και τη Σομαλία. Και οι δύο χώρες, είτε περνούν εμφύλιο πόλεμο, είτε έχουν την τρομοκρατία να ευδοκιμεί στο έδαφός τους. Κρατώντας το Τζιμπουτί ειρηνικό εν μέσω χάους, είναι προς το συμφέρον των ξένων δυνάμεων.
djibuti_camp-lemonier
«Για τους Αμερικανούς, το Camp Lemonnier είναι το κομβικό σημείο για την εκστρατεία τους, τον Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας στο Κέρας της Αφρικής. Οι αμερικανικές αποστολές αντιτρομοκρατίας στην Υεμένη, τη Σομαλία και άλλες ταραγμένες γειτονικές χώρες έχουν ξεκινήσει από το Τζιμπουτί. Το ίδιο ισχύει και για τις αμερικανικές επιδρομές drones ενάντια μαχητών στην Υεμένη», γράφει το Diplomat.
Για την Κίνα, η βάση στο Τζιμπουτί θα επιτρέψει στη Λαϊκή Δημοκρατία να εξασφαλίσει τα αυξανόμενα οικονομικά της συμφέροντα στην αφρικανική ήπειρο.
«Όσο για τους Σαουδάραβες, το ενδιαφέρον τους στο Τζιμπουτί, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, προέρχεται αναμφισβήτητα από τη συμμετοχή του Βασιλείου στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης».
Το άρθρο θέτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα. «Πόσο μακριά θα πάει το μικρό αφρικανικό έθνος όντας ένα πιόνι για τη μεγάλη μάχη της εξουσίας και ποιες θα είναι οι συνέπειες;»
Οι εξελίξεις ξεδιπλώνονται σε μια από τος πιο γεω-στρατηγικά σημαντικές περιοχές του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.