Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΥΨΟΥΣ 4 ΔΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ!

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΛΟΓΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 12500 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!
ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΟΣΕΩΝ!
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοιμάζεται να αναστείλει τις δόσεις προς την Ελλάδα από τον επόμενο μήνα, εφόσον οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 3 -4 δισ. ευρώπου έχει δημιουργηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης.
Το κενό δημιουργήθηκε μετά την άρνηση των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι ακόμα και το κουτσουρεμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε η Αθήνα τον περασμένο χρόνο έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.
Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλί
ες με την Ελλάδα τόνισαν ότι σε αντίθεση με προηγούμενα ολισθήματα στο πρόγραμμα διάσωσης το λάθος δεν προέρχεται από την Αθήνα αλλά από τις άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Επίσης, έριξαν το φταίξιμο για τις καθυστερήσεις στιςιδιωτικοποιήσεις σε "εξωτερικές πιέσεις".
Η απόκλιση θα αναγκάσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν "εναλλακτικές πηγέςχρηματοδότησης, ανέφερε ένας παράγοντας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενός νέου προγράμματος διάσωσης ως το τέλος του έτους.
Όμως, η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, στις 22 Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, η Άγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να καταθέσει κανένα αίτημα για επιπλέον βοήθεια στη γερμανική Βουλή, καθώς πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μεγάλες αντιστάσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητούσαν την τρύπα στο πρόγραμμα στη συνάντηση της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, αλλά η απόφαση για το πώς θα καλυφθεί δεν θα πρέπει να αναμένεταιπριν από το φθινόπωρο, τόνισαν αξιωματούχοι.
Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η τρύπα το αναγκάζει να σταματήσει τις εκταμιεύσεις δόσεων της βοήθειας στα τέλη Ιουλίου, υπογράμμισε πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν διασφαλισμένους τουλάχιστον 12 μήνες χρηματοδότησης για υπάρξει βοήθεια από το Ταμείο με βάση "πρόγραμμα διάσωσης". Η τρύπα της τάξεως των 3-4 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται μόνο έως τα τέλη Ιουλίου 2014.
Η στάση του ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας έχει σκληρύνει. Πρόσφατα παραδέχθηκε λάθη στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ άσκησε κριτική στην ευρωζώνη που δεν συναίνεσε νωρίτερα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το χρηματοδοτικό κενό είναι ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα σε μια στιγμή όπου επιχειρεί να εμφανιστεί, ματαίως, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και γίνονται προσπάθειες για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Μια εναλλακτική για τη συνέχιση της βοήθειας από την ευρωζώνη θα είναι η Αθήνα να καθυστερήσει τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά αυτό θα πλήξει την οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση επί πέντε χρόνια.
Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να εκδώσει περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά αυτό είναι κάτι που οι δανειστές έχουν επιχειρήσει να περιορίσουν.

Το τελευταίο αυτό χρηματοδοτικό κενό προέκυψε από τη στιγμή που εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες κλήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μετακυλίσουν 3,7 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, αρνήθηκαν να το πράξουν όταν έφτασε η πρώτη λήξη τον περασμένο μήνα. Αυτό ανάγκασε τους δανειστές να επιταχύνουν τις πληρωμές δόσεων που αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν για άλλους σκοπούς αργότερα στη διάρκεια του προγράμματος.

Σύμφωνα με τρεις υψηλά ιστάμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες εμπόδισαν τη μεταβίβαση των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα, κίνηση που θα προσέφερε 2,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα φέτος. Στις χώρες περιλαμβάνονταν και η Γαλλία, η οποία τις τελευταίες ημέρες υποχώρησε, λένε οι αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα απέτυχε να πουλήσει τη ΔΕΠΑ, την εταιρεία φυσικού αερίου, και οι πωλήσεις άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζουν «προκλήσεις», σημειώνεται.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, ΔΝΤ
Η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη για έναν ακόμη χρόνο. Δεν υπάρχει "τρύπα", υπό την προϋπόθεση ότι η επιθεώρηση της προόδου του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, τόνισε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του μετά το δημοσίευμα των Financial Times, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Ελλάδα:
"Η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται. Η αποστολή που αποχώρησε την Τετάρτη έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Η προτεραιότητα παραμένει, οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται βάσει του προγράμματος. Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα ανακύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη έως τα τέλη Ιουλίου του 2014".
 ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΛΟΓΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 12500 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας που θα ικανοποιεί την Τρόικα, θα επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα καθιστά εφικτό ένα πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλωνμέχρι τα μέσα του Ιουλίου αναζητά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που σχετίζονται με την εκτέλεση του προγράμματος, τα σημερινά πολιτικά και διοικητικά δεδομένα, ως έχουν, δείχνουν ότι αυτό το προαπαιτούμενο είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί στην ώρα του. Όπως το γνωρίζει αυτό η κυβέρνηση, έτσι το έχει αντιληφθεί και η Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν η Τρόικα δεχόταν να«σπάσει» το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας σε δύο ή τρία ορόσημα (milestones) με ορίζοντα τοΣεπτέμβρη.
Βάσει ενός τέτοιου σχεδίου οι πρώτοι υπάλληλοι που θα ένιωθαν τις επιπτώσεις της κινητικότητας θα ειδοποιούνταν στις αρχές του φθινοπώρου και η Τρόικα αντί λίστας με ονόματα τον Ιούλιο που θα επιστρέψει θα λάβει το κείμενο ενημέρωσης του νομοσχεδίου. Σύμφωνα, πάντως, με τον επίτροπο Ρεν, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος κατά τη συνέντευξη τύπου του Eurogroup, για να κλείσει ο έλεγχος και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση θα πρέπει να πληρούνται όλα τα προαπαιτούμενα, χωρίς εξαιρέσεις.
Το πότε όμως πληρούνται όλα είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τρόικας να το αποφασίσει. Μέχρι στιγμής η Τρόικα δεν έχει πληροφορηθεί της προθέσεις αυτής της κυβέρνησης ενώ κύκλοι της Κομισιόνδεν έδωσαν καμία ένδειξη των διαθέσεών τους γύρω από το θέμα.
Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν, δεδομένου του ανασχηματισμού, από τον επόμενο πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους ρυθμούς με τους οποίους δύναται να τρέξει το θέμα το Κοινοβούλιο.
Αν κυβέρνηση και Τρόικα δώσουν τα χέρια, τότε το δυσκολότερο θέμα του ελέγχου του Ιουλίου θα έχει κλείσει. Σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοσιονομικές εκκρεμότητες, τόσο η Τρόικα όσο και η κυβέρνηση εκτιμούν πως στο τέλος θα τα βρούνε. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η πολιτική σταθερότητα, στην οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και ο Όλι Ρεν.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεσα σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και όλη η ενέργεια να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. ΗΤρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου με στόχο να υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Ο επίτροπος ελπίζει αυτό να συμβεί εντός του Ιουλίου, ώστε να αποφευχθεί μία μη αναγκαία χρηματοδοτική καθυστέρηση. Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου του Ecofin δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να τηρήσει στάση ευθύνης, επικεντρώνοντας στο πρόγραμμα και όχι στη μικροπολιτική.
Σημειώνεται ότι με αυτή τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άλλης χρηματοδότησης ως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.