Στις λίστες ακόμη 300 ακίνητα - φιλέτα δημόσιας περιουσίας
Στην
επέκταση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με την ένταξη σε αυτό
300 μεγάλων και μικρότερων ακινήτων - φιλέτων δημόσιας ιδιοκτησίας,
προχώρησε η συγκυβέρνηση. Με απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής
«αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων» που δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα
της Κυβερνήσεως τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στην αρμοδιότητα και τη
διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου
(ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες
εκχώρησης στους καραδοκούντες «επενδυτές».
Μεταξύ αυτών
περιλαμβάνονται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μεγάλες δημόσιες
εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως περιοχές - φιλέτα στη Ρόδο
και την Κέρκυρα, εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών (Αιδηψός, Καμένα
Βούρλα), μεγάλες εκτάσεις στο Αιγαίο και το Ιόνιο (Ρόδος, Κέρκυρα κ.α.),
κάμπινγκ, ξενοδοχεία «Ξενία», ακίνητα εντός πόλεων, ο πρώην
εργοταξιακός χώρος για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου κ.ά.Με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση κλιμακώνεται η σταδιακή μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της πλήρους κυριότητας πάνω από 3.100 δημόσιων ακινήτων, που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον και που υπόσχονται κέρδη στους «επενδυτές». Ειδικότερα, μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ, το «δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, κάθε δικαιώματος, χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης και γενικώς κάθε είδους περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων, συστατικών, παραρτημάτων και παρακολουθημάτων του».
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση - «αξιολόγηση» της Κομισιόν, τα προβλεπόμενα «έσοδα» από τις ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 2013 - 2016, αυτές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εκτρώματος που έχουν διαμορφώσει, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προβλέπονται στα 10,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,6 δισ. ευρώ αναμένονται για φέτος. Μαζικά στο σφυρί βγαίνουν βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι της παραγωγής (ενέργεια, ύδρευση κ.ά.), βασικές υποδομές (λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, οδικοί άξονες), φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας, το σύνολο της κρατικής περιουσίας που αποπνέει την οσμή κέρδους. Ηδη ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ με αντίτιμο μόλις στα 652 εκατ. ευρώ και της περιοχής - φιλέτο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας με «αντίτιμο» μόλις στα 23 εκατ. ευρώ.
Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία εκχώρησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ για τις οποίες αναπτύσσονται έντονοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και ανοιχτές παρεμβάσεις κυβερνήσεων. Οι 5 «προσφορές» που έχουν περάσει στην τελική φάση είναι από: τη Ρωσική «Gazprom» για τη ΔΕΠΑ, τη Ρωσική «Negusneft» («Sintez Group») για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, τη «M&M Gas» (σύμπραξη 50%-50% των ομίλων Βαρδινογιάννη - «Motor Oil» και Μυτιληναίου) για ΔΕΠΑ, την Τσεχική PPF με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για ΔΕΣΦΑ, και τη «Socar» (Αζερμπαϊτζάν, στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ) για ΔΕΣΦΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να βάλει ξανά στο παιχνίδι τα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, με την προϋπόθεση ότι θα προσκληθούν και θα συμπράξουν σε κοινά επιχειρηματικά σχήματα με τους 5 που πέρασαν στην τελική φάση της ιδιωτικοποίησης. Αποδέκτες της πρόσκλησης μπορεί να είναι οι: «Mitsui» (Ιαπωνία), «Enagas» (Ισπανία), ENI (Ιταλία), «Sonatrach» (Αλγερία), «Vopak LNG» (Ολλανδία), «Israel Corporation» (Ισραήλ), «Gas Natural» (Ισπανία), «Edison» (Ιταλία).
Η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση την προβλεπόμενη σήμερα κλιμάκωση, διαμορφώνεται ως εξής:
2013: ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), ΟΠΑΠ, Ελληνικά Ταχυδρομεία, περιφερειακά αεροδρόμια, ΛΑΡΚΟ, αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», οι περιοχές - φιλέτα στην Αφάντου Ρόδου και το «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη, καθώς και πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες.
2014: ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, πώληση 17% της ΔΕΗ, «αξιοποίηση» των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ, ΟΛΘ), επίσης και περιφερειακών λιμανιών, παραχώρηση Εγνατίας Οδού, «αξιοποίηση» του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού με πανωπροίκι τη γύρω παραλιακή ζώνη, αεροδρόμιο Σπάτων (πώληση της κρατικής συμμετοχής και χρονική επέκταση της σύμβασης με τη «Χόχτιφ»), περιφερειακά αεροδρόμια (β' φάση), «αξιοποίηση» μαρινών, πώληση δικαιωμάτων «ψηφιακού μερίσματος».
Στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ έχουν υπαχθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η «Rosco» (σιδηροδρομικοί σταθμοί, συντήρηση τροχαίου υλικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού). Στις λίστες των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται επίσης οι ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ, Καζίνο Πάρνηθας, ΟΔΙΕ κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.