Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αναδρομικό ρουσφέτι για όσους έβγαλαν χρήματα έξω


Αναδρομικό ρουσφέτι για όσους έβγαλαν χρήματα έξω



















Την ώρα που οι λίστες Ελλήνων φορολογουμένων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης ή διαθέτουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες παραμένουν αδικαιολόγητα ανέλεγκτες από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, μια περίεργη εγκύκλιος που εκδόθηκε πριν από τρεις μήνες από τον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη έρχεται να δώσει διέξοδο σε όσους αδυνατούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με φόρο μόλις 5% αντί για 45%.

Την ίδια ώρα, 212.000 Ελληνες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη από 5.000 ευρώ και πάνω εντάσσονται σε μια άλλη λίστα: αυτή των υποψήφιων για σύλληψη, καθώς με τον νέο νόμο όσοι χρωστούν πάνω από αυτό το ποσό διώκονται για κακούργημα.

Η εγκύκλιος, λοιπόν, του περασμένου Φεβρουαρίου (ΠΟΛ 1033/21-2-2013) παρέχει τη δυνατότητα στους 54.000 φορολογουμένους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2012, ή περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις, να κάνουν μια εκπρόθεσμη πράξη δωρεάς από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο και πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο δωρεάς να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από το ενδεχόμενο δίωξης για διακίνηση μαύρου χρήματος. Και είναι το λιγότερο περίεργη αυτή η εγκύκλιος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία εμπεριέχει σχετικές προβλέψεις, αλλά προφανώς έρχεται να υπενθυμίσει στους εφόρους πώς πρέπει να ενεργούν, αλλά και στους συναλλασσομένους που έχουν το πρόβλημα πώς να κινηθούν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.