Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΙΔΟΥ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ! 6η ΝΥΧΤΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ!


sweden
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ» ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!
Για έκτη ημέρα συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στις φτωχογειτονιές της Στοκχόλμης, όπου μένουν κυρίως μετανάστες, ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής και φτωχούς πολίτες, κυρίως νέους και νέες. 
Την ώρα που στην Ελλάδα, η οποίαπλήττεται με τον πλέον βάναυσο τρόπο από τις τροϊκάνες και κυβερνητικές πολιτικές λεηλασίας, κυριαρχεί μια περίεργη και παράδοξη κοινωνική νηνεμία, στη Σουηδία του δήθεν «κραταιού» και «ευημερούντος» καπιταλιστικού ευρωπαϊκού Βορρά, βρίσκεται σε εξέλιξη και κλιμάκωση μια αυθόρμητη κοινωνική εξέγερση.

Αφορμή για το ξέσπασμα της εξέγερσης στα προάστια της Στοκχόλμης, η οποία επεκτείνεται και σε άλλες Σουηδικές πόλεις, στάθηκε η εν ψυχρώ δολοφονία ενός ηλικιωμένου μετανάστη μέσα στοσπίτι του από την αστυνομία στο προάστιο Χούσμπου της Στοκχόλμης.
Η πραγματική αιτία, όμως, των πρωτοφανών κοινωνικών ξεσπασμάτων στις Σουηδικές πόλεις είναι οκοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, η φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση σημαντικών τμημάτων της Σουηδικής κοινωνίας,πρώτα απ' όλα των μεταναστών, φαινόμενα τα οποία έχουν πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζουν οι Σουηδικές κυβερνήσεις και των ταξικών, ιδιαίτερα σε βάρος των μεταναστών, επιλογών απάντησης στην κρίση.
Οι αυταπάτες για το λεγόμενο "σουηδικό μοντέλο" του καπιταλισμού, το οποίο, υποτίθεται, ότιαμβλύνει σημαντικά τις κοινωνικές διαφορές και εξαφανίζει τις ταξικές συγκρούσεις, καταρρέουν, καθώς, ακόμα και αστοί αναλυτές, όπως ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάλμε,Άγε Κάρλμπομ, αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι «το να είσαι νέος σ' αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας».
Το ίδιο επιβεβαιώνει ακόμα και πρόσφατη κυβερνητική έρευνα, η οποία καταδεικνύει τηνπεριθωριοποίηση και τη φτώχεια  που μαστίζουν τη νεολαία στις φτωχογειτονιές των σουηδικών πόλεων. Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων, ηλικίας 16 με 29 ετών, σε ορισμένες από τις πιο φτωχές συνοικίες, δεν σπουδάζουν ούτε εργάζονται, ενώ το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών για τηνυπόλοιπη σουηδική κοινωνία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η κυβέρνηση της Σουηδίας κλιμακώνει τα μέτρα καταστολής εναντίον των εξεγερμένων, καθώς  η αστυνομική διεύθυνση της σουηδικής πρωτεύουσας έχει ζητήσει ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της χώρας. Οι νεαροί τα ξημερώματα της Παρασκευής (24/5) πυρπόλησαν αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Από τα επεισόδια δεν έχει σημειωθεί κανένας τραυματισμός. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κγέλ Λίντγκρεν δήλωσε πως η αστυνομία προετοιμάζεται για ακόμη ισχυρήπαρουσία στους δρόμους. «Θα το πράξουμε αυτό για μέρες, εβδομάδες, για όσο χρειαστεί» τόνισε με άγριο τρόπο.
Το τραγικό είναι ότι η Σουηδική κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν την εξέγερση, απαντά με όλο και πιο σκληρή αστυνομική καταστολή.
Η Σουηδική εξέγερση έρχεται να υπογραμμίσει κάτι που με ιδιαίτερη έμφαση τονίζουμε απ’ αυτές τις στήλες: Η απάντηση στην καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να αναζητηθεί ούτε στα «Σουηδικά» ούτε στα «Δανέζικα» μοντέλα του καπιταλιστικού Βορρά αλλά σε μεταβατικά προοδευτικά προγράμματα μετασχηματισμών με σαφή κατεύθυνση ένα νέο σοσιαλισμό με επίκεντρο την κοινωνικοποίηση τωνμέσων παραγωγής και μια προωθημένη συμμετοχική δημοκρατία.
ΒΑΪΟΣ ΚΟΡΔΑΣ

ΝΥΧΤΑ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Με σχετικά μικρότερη μεν ένταση, λόγω και της ισχυρότατης αστυνομικής κινητοποίησης, αλλά μεεπέκταση και έξω από την πρωτεύουσα συνεχίστηκαν για έκτη ημέρα οι ταραχές με επίκεντρο το προάστιο μεταναστών Χούσμπου στην Στοκχόλμη.
Την «εμφάνισή» τους όμως φαίνεται πως έκαναν, σε διαφορετικό σημείο, και οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών, σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις καταστολής «ενισχύθηκαν με αστυνομικούς που ήρθαν από το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε», χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών ενισχύσεων.
Οι νέες κινητοποιήσεις ξέσπασαν αργά τη νύχτα της Παρασκευής και συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στην ίδια την πρωτεύουσα αναφέρθηκαν τουλάχιστον 21 πυρπολήσεις αυτοκινήτων.
Η εξέγερση επεκτάθηκε την Παρασκευή το βράδυ έως την πόλη Έρεμπρο που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης. Εκεί αναφέρθηκε μια πυρκαγιά σε σχολείο, καθώς και αρκετές καταστροφές οχημάτων, αλλά όπως ανέφερε η αστυνομία, η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη περίπου τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Τα επεισόδια σημειώνονται κάθε νύχτα από το βράδυ της Κυριακής και θρυαλλίδα της έντασης φαίνεται πως ήταν τα θανάσιμα αστυνομικά πυρά σε 69χρονο στο Χούσμπου στα μέσα του μήνα. 
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Στοκχόλμη απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα καυτά σημεία στη σουηδική πρωτεύουσα.
Η εξέγερση έχει προκαλέσει ανοιχτή συζήτηση στη Σουηδία για τα φαινόμενα αποκλεισμού καιφτώχειας αλλά και την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το15% του πληθυσμού, και είναι συγκεντρωμένοι στις φτωχογειτονιές των μεγάλων πόλεων της χώρας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.