Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η εταιρεία μυστήριο που διαχειρίζεται 3,7 τρις. δολάρια...




Στις 13 Σεπτεμβρίου ο επενδυτικός βραχίονας της BlackRock έρχεται μαζί με ακόμη εννέα μεγάλους ξένους επενδυτές για τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. 

Στο "καλάθι" του επενδυτικού ενδιαφέροντος των δέκα μεγάλων διεθνών επενδυτικών κολοσσών βρίσκονται μεταξύ άλλων ευκαιρίες από το... ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. 


Θα διερευνήσουν φυσικά και όλες τις υπόλοιπες "ευκαιρίες" που ενδέχεται να παρουσιάζουν ενδιαφέρον γι' αυτούς, σε διάφορους τομείς της οικονομίας που φαντάζουν πλέον πιο ελκυστικοί από παλιά, αφού η χώρα διανύει τη μεγαλύτερη οικονομική της κρίση, μεταπολεμικά. 

Αγοράζουν χρέη 
Οι δέκα μεγάλοι ξένοι επενδυτές θα μιλήσουν με κυβερνητικούς, θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας μας και τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας, αφού οι περισσότεροι από αυτούς είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές τίτλων χρέους αναδυόμενων αγορών και χωρών του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Στην ουσία επιθυμούν να διαπιστώσουν την πρόοδο της χώρας, αφού η ίδια σύνθεση των επισκεπτών μας έχει έρθει ξανά στην Ελλάδα, ακριβώς πριν από έναν χρόνο. 

Οι ίδιοι δηλώνουν επενδυτές σημαντικών κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά και γι' αυτό και είναι αναμενόμενο να θέλουν να ενημερωθούν για τα οικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές, για να κρίνουν αν θα... ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους ή αν θα την αποσύρουν. 
Η εταιρεία μυστήριο που διαχειρίζεται 3,7 τρις. δολάρια 

Αιχμή της συζήτησης των επενδυτών με τους Ελληνες κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες θα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από τις δέκα μεγάλες εταιρείες, οι οκτώ είναι αμερικανικές, μία είναι βρετανική και μία ρωσική. 

Επικεφαλής της αποστολής των επενδυτών, όπως προαναφέραμε, είναι η αμερικανική εταιρεία-κολοσσός στη διαχείριση κεφαλαίων, BlackRock Investment Management. 

Ο αρχικός στόχος δημιουργίας της BlackRock Solutions ήταν η υποστήριξη των εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης και επένδυσης κινδύνου της BlackRock. 
Με την πάροδο όμως των ετών και τη γιγάντωση της μητρικής κατέληξαν να είναι "δίδυμες εταιρείες". Και επειδή μπορεί οι δύο εταιρείες να αναλαμβάνουν δουλειές που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ακολουθούν το... κινεζικό τείχος (Chinese Wall)! 

Κανόνας εμπιστοσύνης 
Κινεζικό τείχος ονομάζουν οι Αμερικανοί τους κανόνες εμπιστοσύνης που διέπουν τα projects που αναλαμβάνουν δύο διαφορετικές εταιρείες του ομίλου. Και ο σχετικός νόμος στην Αμερική είναι ιδιαίτερα αυστηρός... 

Αν για παράδειγμα μία εταιρεία του ομίλου αγοράζει ομόλογα με haircut, γιατί πιστεύει ότι με την πάροδο του χρόνου η τιμή τους θα ανέβει, και η άλλη εταιρεία συμβουλεύει την κυβέρνηση για το πώς θα βελτιώσει τα οικονομικά της, απαγορεύεται ρητώς η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτά τα θέματα. 

Το αφεντικό 

Αν και σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο 58χρονος Λάρι Φινκ, το μεγάλο αφεντικό της BlackRock, θεωρείται από πολλούς "η πιο σημαντική και περισσότερο ισχυρή προσωπικότητα στη σύγχρονη αμερικανική οικονομία". 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το "Forbes", οι απολαβές του για το 2010 ανήλθαν σε 23,8 εκατ. δολ. Πιο συγκεκριμένα, στις τάξεις της Γουόλ Στριτ ο Φινκ είναι ένας ζωντανός θρύλος, καθώς αντιμετωπίζεται ως ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τις χρηματαγορές. 

Ο 58χρονος θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ο πατέρας (ο κυρίως υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εξέλιξη) της αγοράς ενυπόθηκων χρεογράφων και τιτλοποιήσεων χρέους. 

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως ακριβώς αυτή η φούσκα των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων είναι που "έσκασε" το 2007, βυθίζοντας πρώτα την αμερικανική και εν συνεχεία την παγκόσμια οικονομία σε κρίση. 

Ενας αμερικανικός κολοσσός, από τους μεγαλύτερους του κόσμου, η BlackRock, η οποία αυτόν τον μήνα αξιολογεί την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,7 τρισ. δολαρίων, επενδύοντας σε κρατικά ομόλογα, μετοχές, ακίνητα, μετρητά, σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ την ίδια ώρα η "δίδυμή" της εταιρεία, η BlackRock Solutions, διενεργεί ελέγχους. 
Αν αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό της BlackRock, δηλαδή ότι είναι εταιρεία αξιολόγησης και παράλληλα επενδυτής σε τίτλους κρατών, το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελεί σταθερό "επισκέπτη" στη χώρα μας. 

Ελένη Κομίνη 

29,1 δισ. $ η χρηματιστηριακή της αξία 
Με ταμείο 3,7 τρις. έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε 60 χώρες 

Η BlackRock Investment Manage­ment διαχειρίζεται πελάτες με συνολικά διαθέσιμα 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι η "μαμά" εταιρεία της "BlackRock Solutions", που έχει ήδη προσληφθεί από την Ελλάδα προκειμένου να διενεργήσει τη διαγνωστική μελέτη για την αξιολόγηση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων 18 τραπεζών με έδρα τη χώρα μας. 

Η BlackRock είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσίας παγκοσμίως, έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και προέκυψε από τη συγχώνευση της BlackRock με τη Merrill Lynch Investment Managers το 2006 και ειδικεύεται στην αποτίμηση χαρτοφυλακίων ομολόγων. 

9.300 υπάλληλοι 
Σήμερα είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης, με χρηματιστηριακή αξία 29,1 δισ. δολ. Διατηρεί 26 γραφεία σε χώρες ανά τον κόσμο και εργάζονται 9.300 εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι είναι στρατηγικά τοποθετημένοι σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας εμπεριστατωμένη γνώση των τοπικών αγορών, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες των παγκόσμιων πόρων της ώστε να παρέχει λύσεις για κάθε επενδυτική ανάγκη. 

Οι πελάτες της περιλαμβάνουν εταιρείες, δημόσιο τομέα, συνταξιοδοτικά προγράμματα, ασφαλιστικές εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια, κρατικά funds, χρηματοδοτήσεις, εταιρείες, τράπεζες, και ιδιώτες απ' όλο τον κόσμο παγκοσμίως και εδρεύουν σε πάνω από 60 χώρες, και το φάσμα κατηγοριών επένδυσης περιλαμβάνει μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα, διαχείριση μετρητών, έως και εκείνων των εναλλακτικών επενδύσεων και της ακίνητης περιουσίας. Η κατά 100% θυγατρική της BlackRock, η BlackRock Solutions, λειτουργεί συμπληρωματικά με τη μητρική της, αφού παρέχει υπηρεσίες για τρίτους, όπως στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας είναι η αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των εγχώριων τραπεζών. Επίσης προσφέρει λύσεις σε διαχείριση κινδύνου, μεταφορά συστημάτων επένδυσης υπηρεσιών και επιχειρήσεων σε μία ευρεία βάση των θεσμικών χαρτοφυλακίων. 

Η παρέα των επενδυτών 

Οι άλλες εταιρείες που αναζητούν μαζί με τη BlackRock επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας είναι οι αμερικάνικες Eaton Vance Management με κεφάλαια υπό διαχείριση 163,1 δισ. δολ., η Emerging Sovereign Group με 1,5 δισ., η Fintech Advisory Group με 3 δισ., η Morgan Stanley Investment Management με 400 δισ., η Prince Street Capital με 300 δισ., η Wellington Management Company με 537 δισ. δολ., η βρετανική Schroder Investment Management με 228 δισ. και η ρωσική VR Capital Group με 1 δισ. δολάρια και 

Οι μεγάλες γκάφες 

Η BlackRock αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο. Οσο για τον ελεγκτικό της βραχίονα (τη BlackRock Solutions), αυτός ευθύνεται για μόλις το 5% των συνολικών ετήσιων εσόδων του επενδυτικού ομίλου, ο οποίος να σημειωθεί πως στο παρελθόν έχει κάνει λάθη. Ενδεικτικά, το fund "BlackRock Credit Investors" επένδυσε την περίοδο 2007-2008 εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (για λογαριασμό μεταξύ άλλων και κάποιων συνταξιοδοτικών ταμείων των ΗΠΑ) σε προβληματικά τραπεζικά δάνεια, τα οποία δεν ανέκαμψαν, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα 12μηνο η επένδυση να χάσει το 25% της αξίας της. Μέγα σφάλμα αποδείχθηκε και η τεράστια επένδυση που έκανε η BlackRock το 2006, όταν κατέβαλε 5,4 δισ. δολ. για ένα οικοδομικό συγκρότημα 110 πολυκατοικιών στο Μανχάταν (ποντάροντας σε μελλοντικά έσοδα από την αύξηση του ενοικίου). Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2010, η επένδυση χρεοκόπησε, με αποτέλεσμα όσοι εμπιστεύθηκαν την BlackRock να καταγράψουν μεγάλες ζημίες. Μόνο το ασφαλιστικό ταμείο της Καλιφόρνια (CalPERS), το μεγαλύτερο των ΗΠΑ, λέγεται πως τότε έχασε 500 εκατ. δολ. 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.