Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η «Μαύρη Πέµπτη» της Ιρλανδίας


anglo-irish-bank
Aπό diastaseis Η χώρα αυτή δεν µπορεί να υποτιµήσει το νόµισµά της γιατί ανήκει στην ευρωζώνη. Δεν θέλει όµως ούτε να προσφύγει στον περιβόητο τριπλό µηχανισµό στήριξης. Μόνη της θα σώσει τις τράπεζες, µε όποιο κόστος.
Την περασµένη Τετάρτη το πρωί, µια µπετονιέρα µε βαµµένες τις λέξεις «Τοξική Τράπεζα» εισέβαλε στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο. Ο οδηγός συνελήφθη, το φορτηγό αποµακρύνθηκε, αλλά οι µπελάδες των Αρχών δεν σταµάτησαν εκεί. Το απόγευµα έγινε µεγάλη διαδήλωση στο Δουβλίνο, όπου έλαβε µέρος και ο Τζέρυ Ανταµς. Τα αιτήµατα δεν είχαν όµως σχέση µε τη Βόρεια Ιρλανδία. Από τις ντουντούκες ακούγονταν συνθήµατα για «τους 455.000 συµπολίτες µας που τους πετούν στις χωµατερές». 
Τα δύο τελευταία χρόνια, γράφει η Αµέλια Τζέντλµαν στην Γκάρντιαν οι Ιρλανδοί υπέµεναν µάλλον στωικά τις δραστικές περικοπές των µισθών τους. Τα µεγάλα συνδικάτα συµβού λευαν τα µέλη τους να µη ρίχνουν πέτρες στο πλοίο γιατί θα βυθιζόταν και θα τους έπαιρνε όλους µαζί του. Η Ιρλανδία θεωρούνταν πρότυπο σε όλη την Ευρώπη για την ωρι µότητα και την αποφασιστικότητα µε την οποία αντιµετώπιζε τη χρηµατοπιστωτική κρίση. Καθώς όµως οι πολιτικοί αρχίζουν να συζητούν για ένα νέο πακέτο διάσωσης των τραπεζών, προϋπόθεση του οποίου είναι νέο πρόγραµµα περικοπών, η οργή φου ντώνει. Οχι τόσο µεταξύ αυτών που έχουν δουλειά κι ένα κουτσουρεµέ νο έστω εισόδηµα, αλλά µεταξύ των νέων ανέργων, που η µόνη τους προοπτική είναι η µετανάστευση.

Τα τρία τελευταία χρόνια, το εθνικό εισόδηµα του άλλοτε κελτικού «τίγρη» έχει µειωθεί κατά 17% - η µεγαλύτερη µείωση σε χώρα της Δύσης µετά την Υφεση του 1929. Οι τιµές των ακινήτων έχουν συρρικνωθεί κατά 40%. Και οι πολίτες έχουν βαρεθεί να ακούνε ότι κάθε φορά που αποφασίζεται µια επίθεση στο εισόδηµά τους θα είναι η τελευταία. Το πρόγραµµα τόνωσης των τραπεζών, του οποίου η επέκταση αποφασίστηκε την περασµένη εβδοµάδα, θα αυξή σει το έλλειµµα από το 12% στο 32% του ΑΕΠ! Και θα κοστί σει σε κάθε ιρλανδό πολίτη 11.000 ευρώ.

«Αν πέσει η Αnglo Ιrish, θα καταρρεύσει όλο το σύστηµα», προειδοποιεί ο υπουργός Οικονοµικών Μπράιαν Λένιχαν, αναφερόµενος στην άλλοτε αγαπηµένη τράπεζα των επενδυτών, που θα ενισχυθεί συνολικά µε του λάχιστον 30 δισ. ευρώ. Πολλοί οικονοµολόγοι όµως διαφωνούν µαζί του και συντάσσονται µε την εκτίµηση του Εργατικού Κόµµατος ότι η επέκταση του πακέτου βοήθειας που αποφασίστηκε την περασµένη εβδοµάδα ισοδυναµεί µε µια «Μαύρη Πέµπτη» της Ιρλανδίας. Η συζήτηση είναι - και εδώ - µονόπλευρη, το µειονέκτηµα των Ιρλανδών σε σχέση µε τους Ελληνες είναι ότι δεν µπορούν να ρίξουν το φταίξιµο στους «ξένους», το «µνηµόνιο» εδώ είχε άλλες υπογρα φές και διαφορετική µορφή, το αποτέλεσµα όµως είναι το ίδιο: η µια πλευρά πληρώνει, η άλλη µένει αλώβητη, αν δεν βγαίνει κερδισµένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.