Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Το μνημόνιο δεν είναι Ευαγγέλιο»

ppakondtntinou
Το Μνημόνιο δεν αποτελεί «Ευαγγέλιο» για τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, δύο ημέρες μετά την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας ανοίγει τα χαρτιά του στην «Ι». Κεντρικό κείμενο αναφοράς για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και για τους υπόλοιπους υπουργούς είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς βασικά του σημεία όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν φέτος πρόσθετα μέτρα, ούτε όσον αφορά στα έσοδα, ούτε όσον αφορά στις δαπάνες. Προβλέπει όμως ότι το 2011 θα είναι έτος δύσκολο για την ελληνική οικονομία, είτε βρίσκεται εκείνος είτε όχι στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών. Στα σενάρια που τον θέλουν να αντικαθίσταται σε περίπτωση ανασχηματισμού ο Κοζανίτης υπουργός απαντά: «Τις επιδόσεις κάθε υπουργού στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής τις αξιολογεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Σε ερώτηση αν η τρόικα «έφτιαξε» το σωστό μείγμα μέτρων για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων. Όπου κρίνεται και όπου χρειάζεται.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει αλλαγές στη φορολογία των μερισμάτων, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους πολυεθνικές εταιρείες που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα σκέφτονται να τις μεταφέρουν σε άλλες χώρες με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές.

Θεωρεί ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος απώλειας του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Πλην όμως, η κυβέρνηση ανοίγει θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού οι μισθολογικές αυξήσεις θα συνδέονται με την παραγωγικότητα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θέλει να οδηγήσει με επιτυχία την Ελλάδα και πάλι στις διεθνείς αγορές, αλλά η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει στην ώρα της. «Πρακτική ανάγκη για άμεσο δανεισμό δεν υπάρχει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ στην isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.