Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης
 (απο ΕΘΝΟΣ) 
Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για το μέλλον των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, την ώρα που το δημόσιο προχωρεί άμεσα στην ίδρυση εταιρειών συμμετοχών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του....
Χθες η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων άναψε το «πράσινο φως» για την πρόσληψη δύο συμβούλων την ερχόμενη εβδομάδα, οι οποίοι θα εξετάσουν τις στρατηγικές επιλογές που έχει η κυβέρνηση στον τραπεζικό κλάδο.

 Επίσης, η διυπουργική αποφάσισε την πρόσληψη συμβούλων για το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων που ετοιμάζει εντός της επόμενης διετίας και την έναρξη των διαδικασιών για την αποτίμηση και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων μπορεί να προχωρεί στην ίδρυση εταιρειών όπου θα περνούν τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Πιο αναλυτικά, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες πριν από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των «stress tests» και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν εξέτασε τις πιθανές κινήσεις που μπορεί να γίνουν στον τραπεζικό κλάδο.

 Aύξηση συμμετοχής
 Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και αύξησης της συμμετοχής του Δημοσίου στις κρατικές τράπεζες. Αυτό θα γίνει σε περίπτωση αύξησης κεφαλαίου την οποία φέρεται να επιζητεί η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας. Οι δύο σύμβουλοι θα αποτιμήσουν την αξία των συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες και θα διερευνήσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

Επιπλέον, η διυπουργική: Εκανε γενική επισκόπηση του συνόλου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όσον αφορά το τι πρέπει να ζητηθεί από τους συμβούλους που θα προσληφθούν έως το φθινόπωρο, ανά περίπτωση. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει, μεταξύ άλλων, πώληση ποσοστών σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, την αξιοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων με συμβάσεις παραχώρησης, μέθοδος που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των επόμενων ετών.

Στόχος είναι οι σύμβουλοι να προσληφθούν άμεσα ώστε να δρομολογηθούν σταδιακά όλες οι κινήσεις. Προχώρησε στη σύσταση επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι της ΚΕΔ και της ΕΤΑ, θα αναλάβει να διερευνήσει λύσεις για θεσμικά ζητήματα σχετικών με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως, για παράδειγμα, χρήσεις γης, ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τέτοιου είδους ζητήματα «μπλοκάρουν» εδώ και χρόνια την ουσιαστική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δρομολογεί παρεμβάσεις για την επίλυση προβλημάτων σχετικών με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαδικασίες εξπρές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς και στον τομέα αυτό η μέθοδος των συμβάσεων παραχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.