Μια μεγάλη ταλαιπωρία φαίνεται πως περιμένει τους πολίτες καθώς το νέο δορυφορικό σύστημα που θα τεθεί σε λειτουργία για την πληρωμή των διοδίων στα τέλη του 2018 για να λειτουργήσει θα πρέπει να αλλαχθούν οι πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων προκειμένου αυτές να διαβάζονται από τις ηλεκτρονικές κάμερες!
Σήμερα χιλιάδες πινακίδες αυτοκινήτων δεν μπορούν να διαβαστούν ούτε από κοντινή απόσταση.
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλεψη για αλλαγή των πινακίδων, αλλά … δεν υπάρχει σχέδιο. Ούτε αν θα αλλάξουν όλες ή οι προβληματικές και πια θα είναι τα κριτήρια.
Φυσικά δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος. Σήμερα για να αλλάξει κάποιος πινακίδες στο αυτοκίνητό του χρειάζονται περί τα 60 ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα ετήσια έσοδα των οκτώ φορέων που διαχειρίζονται οδικές υποδομές με διόδια εκτιμάται πως πέρυσι βρέθηκαν στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ, με τη μέση ημερήσια κυκλοφορία οχημάτων να κινείται ανοδικά, εξαιτίας της ολοκλήρωσης των έργων σε μεγάλο μήκος του εθνικού δικτύου.
Το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ASECAP, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητοδρόμων με Διόδια, η μέση κυκλοφορία στους οδικούς άξονες με διόδια έφτασε τις 13.236 οχήματα, τα 1.708 από τα οποία ήταν βαρέα οχήματα. Στους 106 σταθμούς διοδίων που λειτουργούσαν το 2016 πραγματοποιήθηκαν περίπου 212,9 εκατομμύρια συναλλαγές.
Το ποσό αυτό κάθε άλλο, παρά μικρό θα κληθεί να το διαχειριστεί το νέο δορυφορικό σύστημα αναλογικών διοδίων που σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών θα δημοπρατηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Τα κενά που υπάρχουν είναι πολλά, ωστόσο το μείζον είναι ποιος θα το διαχειρίζεται και ποιος θα εισπράττει. Θα αναλάβει τη λειτουργία ο ανάδοχος που θα το κατασκευάσει, ο οποίος θα εισπράττει τα ποσά και στη συνέχεια θα τα κατανέμει στους παραχωρησιούχους των οδικών αξόνων; Θα αναλάβει τη λειτουργία η κρατική Υπηρεσία Οδικών Τελών, που σήμερα είναι υπολειτουργεί;
Σύμφωνα με το υπουργείο και το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Θανάση Παπαδή για ιστοσελίδα, το μόνο ξεκάθαρο είναι ο τρόπος που θα πληρώνουν τα επαγγελματικής χρήσεων οχήματα. Θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS).
Για τα ιδιωτικής χρήσεων οχήματα, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).
Πως όμως θα λειτουργήσει όταν ένας μεγάλος αριθμός ΙΧ κατ΄ επίφαση διαθέτουν πινακίδες; Και πότε θα γίνει, αν γίνει η αλλαγή τους. Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό το δορυφορικό σύστημα στην Εγνατία Οδό θα τεθεί σε λειτουργία προς τα τέλη του 2018!
Πάντως υπάρχουν στην αγορά και στους γνωρίζοντες μεγάλος σκεπτικισμός για το εάν και κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος να λειτουργήσει το σύστημα μέσα στο έτος. Ο χρόνος λένε είναι μικρός αφού εκτός του μεγάλου όγκου δουλειάς για τον ανάδοχο του έργου κανένας δεν εγγυάται πως δεν θα υπάρξουν εμπόδια στην ομαλή ολοκλήρωση του διαγωνισμού (προσφυγές).
Τέλος να σημειωθεί πως το ορθό αυτό μέτρο – χρέωση ανά χιλιόμετρο – θα κάνει την Ελλάδα την δεύτερη χώρα που το τελευταίο διάστημα το υιοθετεί.
Την κατάργηση των σταθμών διοδίων την ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ειδικότερα, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος πληρωμής και χρέωσης των διοδίων είπε πως «θα έχουμε μια συσκευή ή μια εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε».
Αναφερόμενος στον τρόπο πληρωμής ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε πως η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα χρήματα ανάλογα με τα διόδια που έχει κάποιος διανύσει. Το σύστημα θα ισχύει για όλες τις Εθνικές οδούς με τις τιμές των διοδίων να μην αλλάζουν. Σε ό,τι αφορά όμως στην Αττική Οδό θα χρειαστεί να γίνει ειδική διαπραγμάτευση. Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι «ο διαγωνισμός θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και μέσα στην επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουμε να το έχουμε εφαρμόσει σίγουρα στην Εγνατία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.