Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σπουδαία ανακάλυψη Ελλήνων για την τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)...

Ρομποτάκια τα οποία έχουν μια κανονική επικοινωνία με τους ανθρώπους ή ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι αντιλαμβάνονται συναισθήματα και αντιδράσεις, μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και μερικές φορές να σκεφτόμαστε ότι ο σεναριογράφος υπερβάλλει.


Η επιστήμη όμως εξελίσσεται με τέτοιους ρυθμούς που πολλούς «μύθους» τους κάνει πραγματικότητα.
Έλληνες ερευνητές έφτιαξαν στο εργαστήριο έναν τεχνητό φωτονικό νευρώνα που μπορεί να μιμηθεί όλες τις λειτουργίες ενός εγκεφαλικού νευρώνα αλλά δισεκατομμύρια φορές πιο γρήγορα.
Αυτό σημαίνει ότι έγινε το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός προηγμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.
Η μελέτη αυτή μάλιστα των ελλήνων ερευνητών , συγκεκριμένα του αναπληρωτή καθηγητή Αντώνης Μπόγρης, του καθηγητή Δημήτρη Συβρίδη και του Δρ. Χάρη Μεσαριτάκη δημοσιεύτηκε στο Nature, σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως.
Η υπεύθυνη ερευνητική ομάδα. Από αριστερά προς τα δεξιά. Αν. Καθηγητής Αντώνης Μπόγρης, Καθηγητής Δημήτρης Συβρίδης και Δρ. Χάρης Μεσαριτάκης.
xariw2
Η υπεύθυνη ερευνητική ομάδα. Από αριστερά προς τα δεξιά. Αν. Καθηγητής Αντώνης Μπόγρης, Καθηγητής Δημήτρης Συβρίδης και Δρ. Χάρης Μεσαριτάκης
«Αυτό που πετύχαμε στο εργαστήριο είναι η δημιουργία του πρώτου θεμέλιου λίθου ενός τεχνητού νευρώνα ο οποίος μπορεί να αναπαράγει όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες ενός εγκεφαλικού νευρώνα και η βασική του διαφορά είναι ότι αυτό μπορεί να το κάνει επειδή χρησιμοποιεί φως σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σήματα και αυτό δίνει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα όπως τα ότι μπορεί να λειτουργεί ένα δις φορές πιο γρήγορα από ένα αντίστοιχο βιολογικό σύστημα» λέει στο CNN Greece o Δρ. Χάρης Μεσαριτάκης ερευνητής στο εργαστήριο φωτονικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
xaris
Εικόνα του τεχνητού νευρώνα (λέιζερ κβαντικών τελειών) μέσα από μικροσκόπιο
Υπάρχουν προβλήματα - έτσι λέγεται στην γλώσσα της πληροφορικής- όπως η αναγνώριση προτύπων, η όραση, η αναγνώριση ενός κειμένου που ακόμη και ισχυροί υπολογιστές δεν μπορούν να τα λύσουν.
Μακροπρόθεσμα η συγκεκριμένη ελληνική ερευνητική ομάδα σκοπεύει να σχεδιάσει ένα φωτονικό σύστημα μεγάλων διαστάσεων που θα μπορεί να εκτελεί πιο περίπλοκες εργασίες.
«Αυτό που έχουμε κατά νου να εφαρμόσουμε είναι η τεχνητή όραση. Να φτιάξουμε ένα σύστημα που οπτικά σήματα σαν ένα πραγματικό μάτι, θα εισάγονται σε αυτό και θα μπορεί να αντιληφθεί σχήματα, χρώματα, πρόσωπα με μεγάλη απόδοση και μικρή πιθανότητα σφάλματος. Να δώσουμε όραση πρακτικά σ ένα σύστημα, πραγματική όραση όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς» λέει στο CNN Greece o Δρ. Χάρης Μεσαριτάκης ερευνητής στο εργαστήριο φωτονικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκτός από την ρομποτική όραση η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ανάλυση ιατρικής εικόνας ώστε να γίνεται με ακρίβεια ο εντοπισμός βλαβών σε κυτταρικούς ιστούς και στις τηλεπικοινωνίες, στην αναγνώριση του περιεχομένου της δικτυακής πληροφορίας .
Για να μπορέσουν οι ερευνητές να κάνουν τα λέιζερ να συμπεριφέρονται ως εγκεφαλικοί νευρώνες χρειάστηκε να συμβουλευτούν νευροεπιστήμονες. Έτσι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν ένα μέρος των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Μέσα σε διάστημα 1μιση έτους δημιούργησαν στο εργαστήριο έναν τεχνητό φωτονικό νευρώνα.
xariw1
Το λέιζερ κβαντικών τελειών που χρησιμοποιήθηκε για την ενεργοποιήση του τεχνητού νευρώνα
Όταν μπορέσουν να φτιάξουν χιλιάδες τεχνητούς νευρώνες τότε θα έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
«Όταν ένας συμβατικός υπολογιστής καλείται να αναγνωρίσει μια εικόνα αν η εικόνα αυτή αλλάξει έστω και λίγο π.χ. έχουμε ένα δέντρο έχει φύλλα ή δεν έχει φύλλα ο υπολογιστής δυσκολεύεται πολύ να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας και πολύτιμους υπολογιστικούς πόρους. Αντιθέτως αν βάλουμε ένα νήπιο να το παρατηρήσει επειδή ο τρόπος και η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου είναι τελείως διαφορετική από αυτή των συμβατικών υπολογιστών μπορεί να καταλάβει μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ότι είναι το ίδιο δέντρο χωρίς να καταναλώσει την ίδια ενέργεια. Οπότε η λογική είναι να μεταφέρουμε την αρχιτεκτονική των νευρικών συστημάτων στο φωτονικό επίπεδο. Έτσι χρησιμοποιώντας φως τα κυκλώματα να μπορούν να αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι το ίδιο δέντρο με ή χωρίς φύλλα » εξηγεί o Δρ. Χάρης Μεσαριτάκης.
Βέβαια για την επέκταση της έρευνας και την δημιουργία εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων νευρώνων χρειάζεται χρηματοδότηση.
Γι αυτό τον λόγο η συγκεκριμένη ομάδα των Ελλήνων ερευνητών ετοιμάζεται να υποβάλλει προτάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειρήνη Ανδρουλάκη

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.