Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Διαπραγμάτευση στον... "πάγο" Πηγή:www.capital.gr

της Δήμητρας Καδδά
www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση 
Ο χρόνος έχει σταματήσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και για  τα μεγάλα μέτωπα που μένουν ανοικτά, από τα τέσσερα «προαπαιτούμενα», έως τον νέο προϋπολογισμό του 2014 και το χρέος. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι πλέον η προετοιμασία είναι κυρίως  «εσωτερική», εντός του οικονομικού επιτελείου, με στόχο να υπάρχει «ετοιμότητα», όταν «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις…

«Είμαστε εκεί που βρισκόμασταν και πριν από 15 ημέρες» αναφέρει κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας το κλίμα. Φέρει ως παράδειγμα την τηλεδιάσκεψη για τις αμυντικές βιομηχανίες πουμεταφέρθηκε χρονικά δύο φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.   


«Πλέον η λύση είναι μόνο πολιτική», αναφέρει άλλο αρμόδιο στέλεχος. Επισημαίνει  ότι πλέον, πρέπει να φανούν οι αντιδράσεις των δανειστών  στις κόκκινες γραμμές  που έθεσε η κυβέρνηση για νέα οριζόντια μέτρα και για λήψη αποφάσεων για το χρέος τον Απρίλιο, αλλά και οι «αντοχές» εντός της Βουλής, κάνοντας λόγο γιαεξαιρετικά ευαίσθητες ισορροπίες.
Το πρώτο βήμα θα είναι να κλείσει το «ραντεβού» για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. Οι τελευταίες δηλώσεις της Christine Lagarde αλλά και του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προσδιόριζαν την άφιξη μετά τις 28 Οκτωβρίου. Στόχος της η επικύρωση της αναθεώρησης του μνημονίου (μαζί με τα μέτρα και τη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014) στο Eurogroup του Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου.

Καλό σημάδι θα θεωρηθεί, λένε αρμόδια στελέχη, η ολοκλήρωση των «προαπαιτούμενων» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ η οποία μπορεί να εγκριθεί από το EuroWorkingGroup. Επισημαίνουν ότι o επικεφαλής του πανίσχυρου «βοηθητικού» οργάνου των υπουργών Οικονομικών Thomas Wieser κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ως χρονοδιάγραμμα δεν είχε απορρίψει την έγκριση της δόσης τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, ακόμη και στα προαπαιτούμενα, υπάρχουν πολλά  ανοικτά μέτωπα:

•         Χρέη δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.  Η διαδικασία αποπληρωμής έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες φτάνοντας περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, απομένει σειρά από διαδικασιών μεταξύ των οποίων και η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης  της ΕΥΔΑΠ.

•         Κώδικας Δικηγόρων. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι έχει «κλείσει» το θέμα αλλά επισήμως η κυβέρνηση έχει «μείνει» στην μετάφραση του νέου κώδικα από την τρόικα  για να αποφανθεί για την επάρκεια των παρεμβάσεων…

•         Διαθεσιμότητα – Απολύσεις. Η τρόικα περιμένει τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ για τον στόχο των 12.500 διαθεσίμων του Σεπτεμβρίου, αλλά και διαβεβαιώσεις για το δεύτερο κύμα 12.500 διαθεσιμοτήτων του Δεκεμβρίου με την ελληνική πλευρά να ζητά μεγαλύτερο περιθώριο. Παραμένει το «αγκάθι» των 4.000 απολύσεων του Δεκεμβρίου στο οποίο η τρόικα διατηρεί σκληρή στάση απορρίπτοντας ή αμφισβητώντας τις 2.000 απολύσεις (μέρος της ΕΡΤ, τους συμβασιούχους που μένουν στη θέση τους με δικαστικές εντολές, επίορκους και όσους προκύψουν από την «αναδιάρθρωση» των αμυντικών βιομηχανιών). Παραμένει και ο άγνωστος «Χ» των 5.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων από τους 12.500 της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση. Το μνημόνιο λέει ότι  θα πρέπει μεν να γίνουν την προσεχή Άνοιξη (μετά τη λήξη της 8μηνης διαθεσιμότητας) αλλά θα πρέπει από τώρα να ονοματιστούν

•         Αμυντικές βιομηχανίες. Η Ελλάδα «μαζεύει» οικονομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, με αίτημα τη διατήρηση μέρους του στρατιωτικού τους σκέλους. Ωστόσο, η τρόικα  σύμφωνα με πληροφορίες, εμμένει στην θέση του «λουκέτου» και η τηλεδιάσκεψη για το  θέμα μεταφέρεται χρονικά. Στην ΛΑΡΚΟ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεν πρόοδος (δεδομένης της  αρχικής θέσης για ρευστοποίηση), αλλά και πάλι μένουν σημαντικά ζητήματα ανοικτά αφού και εκεί η τρόικα ζητά μοντέλο τύπου ΕΡΤ που θεωρείται μη αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.