Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τρέχουν για τη δόση των 1 δισ. ευρώ για να αλλάξει το… "κλίμα" Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωσηΤης Δήμητρας Καδδά

Μεγαλύτερη επιτάχυνση σε όλα τα ανοικτά μέτωπα με προτεραιότητα στα τέσσερα «προαπαιτούμενα» για να έρθει το 1 δισ. ευρώ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες η «εντολή» που δόθηκε χθες στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, από τον πρωθυπουργό.  Μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις στην Αθήνα με τον ισχυρό άνδρα του EWG Thomas Wieser, η αποτίμηση ήταν – αναφέρουν αρμόδιες πηγές – ότι το κλίμα έντονης πίεσης παραμένει σε όλα τα μέτωπα: προαπαιτούμενα, νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2014, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χρηματοδοτικό κενό.


Έτσι, η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται στην «τακτική» που είχε και πριν από την πρώτη επίσκεψη της τρόικας τον… Σεπτέμβριο: Επιχείρηση ταχύτερης προετοιμασίας για να μην έχει η τρόικα «αφορμές» για ενστάσεις,  με .. κορυφαία τα 2 δισ. ευρώ νέα μέτρα που θεωρούνται «μη αποδεκτά» από την συγκυβέρνηση.

Πρώτα το 1 δισ. ευρώ
Προτεραιότητα δίδεται στην δόση 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τις αποφάσεις του Ιουλίου. «Αν λειανθούν οι αντιδράσεις και εγκριθεί από το EWG θα αλλάξει λίγο το κλίμα και στο εσωτερικό», εκτιμά αρμόδια πηγή.

Τα «αγκάθια» είναι όμως πολλά και σε αυτό το πεδίο: συνδέεται με τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών, διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων, αποπληρωμή χρεών προς ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ).

Παρά την πληθώρα τεχνικών συναντήσεων που έχουν προηγηθεί, ειδικά στις αμυντικές βιομηχανίες, η διάσταση απόψεων παραμένει και – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  - ως αιτία αναφέρεται η  σκληρή στάση της τρόικας. Το ζήτημα σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ πιθανότατα θα συζητηθεί σήμερα  σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Γ Στουρνάρα και της Τρόικας.

Αρμόδια πηγές αναφέρουν ότι μπορεί το μεγάλο πρόβλημα να επικεντρώνεται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (με την τρόικα να επιμένει για ρευστοποίηση και την κυβέρνηση να επιθυμεί την διατήρηση έστω μέρους του στρατιωτικού σκέλους υπό το αρμόδιο υπουργείο), ωστόσο παραμένουν ανοικτά θα θέματα και στις άλλες δύο βιομηχανίες, στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και στην ΛΑΡΚΟ.

Στην ΛΑΡΚΟ σύμφωνα  με πληροφορίες η τρόικα ζητά μοντέλο τύπου ΕΡΤ με νέα εταιρεία που θα οδεύσει προς ιδιωτικοποίηση και απόλυση – επαναπρόσληψη μέρους των εργαζομένων, πρόταση που συναντά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς που ζητά λελογισμένες «αποχωρήσεις» προσωπικού. Μάλιστα δημιουργείται και θέμα διαθεσιμότητας- απολύσεων καθώς η τρόικα ζητά να μην προσμετρούνται στον στόχο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι απολυμένοι ή διαθέσιμοι από τις αμυντικές βιομηχανίες ή από άλλες μονάδες που θα μπουν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης….

«Το ότι καθυστερεί η διαπραγμάτευση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν γίνεται δουλειά, σημαίνει και διάσταση απόψεων», αναφέρει αρμόδια πηγή περιγράφοντας το κλίμα σκληρής στάσης το οποίο «δεν περιορίζεται μόνο στα νέα μέτρα, αλλά στο σύνολο του μνημονίου». «Η δέσμευση της κυβέρνησης στο μνημόνιο είναι  για σχέδιο αναδιάρθρωσης όχι για λουκέτο» συνεχίζει η ίδια πηγή. 

Εκκρεμότητες
Στην χθεσινή πολύωρη συνάντηση του Thomas Wieser με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τέθηκαν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή θέματα, που έχουν λάβει νέες διαστάσεις μετά την σκληρή στάση των δανειστών που αποκαλύφθηκε στο Eurogroup:

•             Τα 2 δισ. ευρώ νέα μέτρα που ζητά σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα για το 2014 μόνο, δεν είναι αποδεκτά από την ελληνική πλευρά που παραδέχεται «κενό»  λίγο μεγαλύτερο από 500 εκατ. ευρώ λόγω δύο μέτρων που δεν θα εφαρμοσθούν (μειώσεις συντάξεων ενστόλων, εισφορά δύο τοις χιλίοις σε εταιρείες με αυτοαπασχολούμενους).

•             Παράταση του χρόνου επιστροφής στην Αθήνα της τρόικας που ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αλλά και της οριστικοποίησης του αναθεωρημένου μνημονίου που πλέον τοποθετείται χρονικά στον Δεκέμβριο –Ιανουάριο, μαζί με την απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 (5-6 δισ. ευρώ). Κενό το οποίο διευρύνθηκε μετά την άρνηση εφαρμογής της απόφασης για χρονική μετάθεση της λήξης των ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα (ANFA’s).

•             Προαναγγελία παράτασης των «μεγάλων» διαπραγματεύσεων για την διευθέτηση του χρέους όχι τον Απρίλιο όταν θα υπάρχουν τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για το 2013 (επιβεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος με τη διαδικασία EDP) αλλά για το καλοκαίρι, μετά την ελληνική προεδρία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.