Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΙΓΜΕ: Ανοικτη επιστολή του εκπροσώπου των εργαζομένων Χάρη Σμυρνιώτη


Αποτέλεσμα εικόνας για χαρησ σμυρνιωτης 
Από τον Εκπρόσωπο των Εργαζομένων
Χάρη  Σμυρνιώτη
Αχαρνές  27-11-2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς          Πρόεδρο ΔΣ του ΙΓΜΕ                                                                            
Κοιν.          Γ. Δ/ντή του ΙΓΜΕ
Μέλη του ΔΣ του ΙΓΜΕ
Εργαζόμενους ΙΓΜΕ
ΥΠΕΝ
ΚΟΜΜΑΤΑ
ΜΜΕ

Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς….
Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει!!
Μάταια προσπαθείτε να μας πείσετε για τις καλές προθέσεις σας ακόμη και για το περίφημο 25% που τάζατε στους παρατρεχάμενους του Σ“Ε”Π, αλλά και σε όσους θα σας βοηθούσαν στο θεάρεστο παρα-συνδικαλιοστικό έργο ΤΣΑΓΚΑ για εκπαραθύρωση του αγωνιστικού ΔΣ του Συνδικάτου.
Οι μάσκες έπεσαν στο τελευταίο ΔΣ του οποίου η έκβαση είχε προδιαγραφεί πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ, αλλά και στη συνάντηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Προεδρείου του Συνδικάτου και του Γ. Δ/ντή, όπου τα όσα ακούσαμε αποκάλυψαν πλήρως τις πραγματικές προθέσεις του υπουργού Σταθάκη (που εκνευρίζεται όταν του ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο Βουλευτές ή  κόμματα) για το ΙΓΜΕ και τους εργαζόμενους:
·       Κανένα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του ΙΓΜΕ.
·       Αφανισμός των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.   
Συγκεκριμένα:

Στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη 20-11-17, υπερβάλατε εαυτούς αποδεχόμενοι την ανακάλυψη του Γ. Δ/ντή ότι υπήρχαν “προβλήματα” με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, και ότι μετά την υπόδειξη του Υπουργού ΠΕΝ προτίθεται να βάλει ιδιωτική εταιρεία να ελέγξει την μισθοδοσία του ΙΓΜΕ (ο έλεγχος του Δημόσιου από Ιδιώτες, μοιάζει με “αριστερή” παραγγελία στον λύκο να φυλάει τα πρόβατα…). Κι όλα τούτα, χωρίς καμιά αναφορά σε οποιοδήποτε “προβληματικό” στοιχείο που εντόπισε. Λες και δεν έχουν ασχοληθεί ήδη με το θέμα, αρμόδιοι θεσμικοί φορείς.
Στην καλύτερη περίπτωση, υπεκφυγές για να μην υλοποιηθεί ούτε καν η μεσολαβητική προσπάθεια του ΟΜΕΔ, την βοήθεια του οποίου είχατε αποδεχθεί στο αμέσως προηγούμενο ΔΣ του ΙΓΜΕ.
Όσο δε τα ανθρωπιστικού χαρακτήρα δικαιώματα των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ που αφορούν το Νοσηλευτικό αλλά και το Ανθυγιεινό Επίδομα (που μάλιστα ως Πρόεδρος είχατε ζητήσει την προώθηση του), βλέπουμε πλέον στην ουσία άρνηση δια της σιωπής σας.
Αλλά και όπως φαίνεται,  ο Γ. Δ/ντής, χωρίς να σας ενημερώσει ως όφειλε, θεωρεί ότι τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε σχέση με την ΕΘΝΙΚΗ περιορίζονται στο 25% της συμμετοχής τους, ώστε αυτός ο υπολογισμός να αποτελέσει την βάση της όποιας διαπραγμάτευσης από την εργοδοτική πλευρά. Όπως μάλιστα δήλωσε «όσοι έχουν ανάγκη θα το δεχτούν», ενώ για τους υπόλοιπους εν ενεργεία υπάρχει και “Τρίτη Λύση”, μη ανακοινώσιμη (προφανώς νομοθετική) που θα συνάδει με την ρήση στη Βουλή του Υπουργού ΥΠ-ανάπτυξης ότι δεν θα πληρώσει ΕΥΡΩ!!
Είναι προφανές ότι ο Γ. Δ/ντής σκόπιμα ξεχνάει ότι τα λεφτά που κατατέθηκαν στο Συμβόλαιο μέχρι και το 2013 αφορούσαν και την συμμετοχή του ΙΓΜΕ που κατά τον Άρειο Πάγο ήταν μισθός (που σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε στην τσέπη και στην οικογένεια των εργαζόμενων).
Το ακόμα χειρότερο, όμως ήταν ότι ο Γ.Δ/ντής συνάρτησε την ύπαρξη του ΙΓΜΕ από την πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος του ΙΓΜΕ σε ότι αφορά τα δικαιώματα μας από το συμβόλαιο της ΕΘΝΙΚΗΣ προκειμένου να εκβιάσει τους εργαζόμενους.
Είναι προφανές ότι κατά τον Γ. Δ/ντή η χρησιμότητα του ΙΓΜΕ ως ερευνητικού φορέα παραγωγής γνώσης με μεγάλη προστιθέμενη αξία δεν θα απασχολήσει  τη Διοίκηση που ευθυγραμμισμένη με την υπουργική δέσμευση στον ΣΜΕ χρειάζεται ένα μικρό και ευέλικτο ΙΓΜΕ στην υπηρεσία των επενδυτών προκειμένου να μειώσει το λεγόμενο δημοσιονομικό κόστος.
Δυστυχώς αυτό το πνεύμα επιβεβαιώνουν, και σε αυτό το πνεύμα κινούνται και μια σειρά αποφάσεις της Διοίκησης που κινούνται στη κατεύθυνση της μείωσης του εργατικού κόστους (με την μη ικανοποίηση όχι μόνο δίκαιων αλλά και νόμιμων αιτημάτων μας), την αποκατάσταση των οποίων υποτίθεται ότι επιθυμεί η Διοίκηση με τη μέχρι χθες παρουσία της στον ΟΜΕΔ.
Σ’ αυτό το πνεύμα κινούνται επίσης αποφάσεις που στοχεύουν στην θεσμική αποδέσμευση της Διοίκησης από κανονιστικές νομικές υποχρεώσεις της (φάνηκε από την ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ του ΙΓΜΕ, τις μεθοδεύσεις για τη σύνταξη νέου ΚΚΠ και Κανονισμού Οργανωτικής Διάρθρωσης κλπ), από την μη κατεπείγουσα προώθηση κανονικών προσλήψεων και τη μεθόδευση αποδέσμευσης από την απόφαση του προηγούμενου ΔΣ για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου (5ετούς διάρκειας) για το ΕΣΠΑ με τη προώθηση προσλήψεων με μπλοκάκια.
Αλλά και με την απαράδεκτη προώθηση έργων στο ΠΔΕ μη άμεσου κοινωνικού χαρακτήρα όπως πχ έρευνας υπόγειων νερών με θέμα «Αντιμετώπιση εξαιρετικά επειγόντων θεμάτων Λειψυδρίας, αλλά αντίθετα έργων που θα καλύπτονταν από τον ΤΠ ως λειτουργικές δαπάνες, η ακόμη χειρότερα με την απόπειρα προώθησης έργων (στην ουσία υπηρεσιών) που ενδεχόμενα έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και προσλήψεων δικηγόρων κατά παράνομο τρόπο.
Και ας μην μπω προς το παρόν σε εξαντλητική αναφορά για την πλήρη κάλυψη ενεργειών του Γ. Δ/ντή, που με κριτήρια προσωπικά παρακάμπτει θεσμικές λειτουργίες του ΙΓΜΕ όταν αυτές πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη αρμόδιων Δ/κων στελεχών που δεν του είναι αρεστά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προώθηση προσλήψεων, έστω περιορισμένου αριθμού συμβασιούχων υδρογεωλόγων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ με τέτοιο τρόπο που αφήνει την Π.Μ. της Πελοποννήσου με 5 εργαζόμενους, χωρίς έστω και ένα επιστήμονα (ενδεχόμενη μεθόδευση κατάργησης της συγκεκριμένης Π.Μ.;;;).
Κε Πρόεδρε,
Δυστυχώς οφείλω, για μια ακόμη φορά, να διαπιστώσω ότι όλες οι αποφάσεις ή μη αποφάσεις σας, αποκλειστικό και μόνο στόχο έχουν, την κάλυψη της αντιλαϊκής και αντιερευνητικής πολιτικής του Υπουργείου. Όπως επισήμανα στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ με νέα σύνθεση (Σταθάκη), ο Υπουργός, μεθόδευσε την κρίση με τις κατασχέσεις, αφού γνώριζε τις υποχρεώσεις του, καθ΄ όλη τη διάρκεια και της προηγούμενης Διοίκησης (που στόχο είχε την εκπαραθύρωση της), αλλά και μετά, αφήνοντας το Ινστιτούτο αδιοίκητο επί πέντε μήνες με όλες τις επακόλουθες συνέπειες για τους εργαζόμενους (προετοιμάζοντας το κατάλληλο “συνδικαλιστικό” κλίμα για την έλευση του συμβούλου του ως Γ.Δ/ντή). Στόχος του ήταν να φέρει σε αντιπαράθεση εργαζόμενους – συνταξιούχους και να φορτώσει στην τότε συνδικαλιστική ηγεσία τις ευθύνες που απέρρεαν από τη δική του πολιτική ανευθυνότητα απέναντι σε τελεσίδικες αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων.
Οι γενικόλογες ευχές και ευγενικές προσεγγίσεις σας ως μέλη του ΔΣ, σε συνδυασμό με τις “αυτοκρατορικού τύπου” δηλώσεις Σταθάκη, δείχνουν ότι η πορεία και αυτού του ΔΣ, θα είναι γενικά αρνητική για το μέλλον του ΙΓΜΕ αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του. Η παραπομπή της αντιμετώπισης των προβλημάτων στις καλένδες δεν δίνει καμιά πίστωση χρόνου. Ούτε στη Διοίκηση, ούτε στον Υπουργό, οι οποίοι από τον Δεκέμβρη του 2016 γνώριζαν πλήρως τα προβλήματα του Ινστιτούτου.
Απευθύνομαι σε σας, καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, σημειώνοντας δυστυχώς ότι κατά τη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ κάνατε τα αδύνατα δυνατά για να αναιρείτε τον εαυτό σας.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων οφείλω να ενημερώσω όχι μόνο όλους τους συναδέλφους αλλά και την κοινή γνώμη ευελπιστώντας ότι ο οργανωμένος  ενωτικός αγώνας μας θα σας αναγκάσει να αντιμετωπίσετε ΑΜΕΣΑ όλα μας τα προβλήματα.
Αν και ο κος Πρωθυπουργός, μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης  θεωρούν ότι μπορούν να σέρνουν στα Δικαστήρια τους Εκπροσώπους των εργαζόμενων στα ΔΣ επειδή αρνούνται με την ψήφο τους να επικυρώνουν τις ανάλγητες επιλογές τους σε βάρος των συναδέλφων τους θα συνεχίσω από το πόστο στο οποίο με επέλεξαν οι συνάδελφοι να δίνω τη μάχη μου για ένα ΙΓΜΕ που θα προσφέρει έρευνα για τον λαό και για τα δίκαια αιτήματα μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Χ. Σμυρνιώτης,  Εκπρόσωπος εργαζόμενων ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.