Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Φωνή της Μακεδονίας Μοντέλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ για ΛΑΡΚΟ : Πώληση για να σβηστούν οι κρατικες ενισχύσεις, διαφορετικά πτώχευση


Πώληση και διαγραφή των κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ ή πτώχευση. Σε αυτό το τρίπτυχο συνοψίζεται ο τρόπος με τον οποίο αρχίζουν να βλέπουν στην κυβέρνηση την τύχη της ΛΑΡΚΟ μετά και την χθεσινή καταδίκη της Ελλαδας από το Ευρωδικαστήριο.
Επίσημα μπορεί να μην το ομολογούν, ανεπίσημα ωστόσο, άνθρωποι με εμπειρία από παρόμοιες υποθέσεις, μιλούν ήδη για "μοντέλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ" στη ΛΑΡΚΟ των 1.220 εργαζομένων. 
Οπως ακριβώς και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου η συνεννόηση με την DG Comp ήταν να σβηστούν οι κρατικές ενισχύσεις εφόσον πουληθεί, διαφορετικά να οδηγηθεί σε εκκαθάριση και διάλυση, έτσι βλέπουν οι συνομιλητές μας και την περίπτωση ΛΑΡΚΟ. Απόφαση που θα κληθεί να πάρει και το υπερ-Ταμείο στο οποίο και πρόκειται να μεταβιβαστεί η εταιρεία από το ΤΑΙΠΕΔ. 
Ο χρόνος θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα μετά το τέλος του χρόνου. Τότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ στο Ευρωδικαστήριο κατά της απόφασης της Κομισιόν του 2014 η οποία και ζητούσε από το Δημόσιο να ανακτήσει 135 εκατ ευρώ, καθώς θεωρούνται παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Η προσφυγή αυτή είχε εκδικαστεί στις αρχές του 2017.
Εφόσον η ΛΑΡΚΟ δεν δικαιωθεί, τότε σε εύλογο χρονικό διάστημα το Δημόσιο θα πρέπει να συμμορφωθεί με την χθεσινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Αν δεν το κάνει, τότε η Κομισιόν θα προσφύγει ξανά στο Ευρωπαικό Δικαστηριο, του οποίου όμως η απόφαση θα είναι άμεσα εκτελεστή. Αν δηλαδή καταδικαστεί η Ελλάδα, τότε οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν ημερήσιο πρόστιμο, που θα ξεκινήσει να εισπράττεται αυτόματα, και να αφαιρείται από τα χρήματα που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα διαρθωτικά ταμεία.
Η αλήθεια είναι ότι πίσω από την υπόθεση ΛΑΡΚΟ βρίσκονται ιδεοληψίες και σοβαρές κυβερνητικές αστοχίες. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο καταδίκασε χθες την Ελλάδα επειδή από το 2014 έως σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ύψους 135 εκατ. ευρώ, προς τη νικελοβιομηχανία, που ούτως ή άλλως θεωρείται παράδειγμα κακοδιαχείρισης.
Εταιρεία μονίμως σε ζημιές, αφού συνεχίζει να παράγει νικέλιο σε τιμές 40% υψηλότερες από εκείνες της αγοράς, εντούτοις παραμένει τόσα χρόνια ζωντανή, επειδή της δίνει ρεύμα η ΔΕΗ, στην οποία και χρωστά πάνω από 200 εκατ. ευρώ. 
Στην πράξη τα περιθώρια για την ΛΑΡΚΟ στενεύουν, και είτε τα σενάρια ιδιωτικοποίησης θα επανέλθουν, είτε αυτή θα πρέπει να επιστρέψει πίσω τα 135 εκατ ευρώ (που φυσικά δεν διαθέτει), διαφορετικά θα πτωχεύσει. Σε αυτή την εταιρεία, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να επιβάλει εκαθαριστή, να τη σπάσει σε κομμάτια και να την πουλήσει σε χωριστούς διαγωνισμούς. Τίποτα απ' αυτά δεν συνέβη, παρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επέλεξε να διατηρήσει την ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο, προκειμένου να την εξυγιάνει, κάτι που ουδέποτε συνέβη.
Ετσι η καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο ήρθε ως φυσιολογικό επακόλουθο για μια βιομηχανία που συσσωρεύει καθημερινά ζημίες 200.000 ευρώ, ενώ η απουσία ρευστότητας την έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο κακοπληρωτή της ΔΕΗ
Στο ΥΠΕΝ πάντως συνεχίζουν να αγοράζουν χρόνο. Πηγές του υπουργείου χαρακτήριζαν απολύτως αναμενόμενη την χθεσινή απόφαση, καθώς η Κομισιόν με την απόφαση του 2014, είχε ζητήσει από το Δημόσιο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκτηση των 135 εκατ ευρώ που είχε χαρακτηρίσει ως κρατικές ενισχύσεις.
Επισημαίνουν ωστόσο ότι εκρεμμεί ακόμη η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ κατά της απόφασης της Κομισιόν του 2014.
Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.