Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Έρευνα: 728 σεισμοί από ανθρώπινες δραστηριότητες - 1 στις 5 αφορά σε εξορύξεις πετρελαίου



Μία νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση των σεισμών με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σύμφωνα μ' αυτήν, 728 σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία 150 χρόνια είναι πολύ πιθανόν να προκλήθηκαν από ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι από φυσικά αίτια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Seismological Research Letters» της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής, από τους γεωεπιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τη «Βάση Δεδομένων Ανθρωπογενών Σεισμών» (HiQuake).



Πηγή: Google Maps / inducedearthquakes.org
Οι αντλήσεις πετρελαίου, που αφορούν άμεσα την περιοχή μας, αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πιθανής πρόκλησης σεισμών αφού αποτελούν το 21% όλων των περιπτώσεων. Συγκεκριμένα, 15% των σεισμών που προκαλούν οι... ανθρώπινες δραστηριότητες οφείλεται στις συμβατικές μεθόδους άντλησης πετρελαίου και αερίου (15%) ενώ ένα επιπλέον 4% στις μεθόδους Hydraylic Fractoring (υδραυλική ρωγμάτωση), δηλαδή την εισαγωγή νερού με μεγάλη πίεση σε υπόγεια ρήγματα. Και μάλιστα, όπως δήλωσε ο Miles Wilson, γεωφυσικός που εργάζεται στο πανεπιστήμιο Durham για το HiQuake, οι αντισυμβατικές μέθοδοι άντλησης πετρελαίου έχουν όλο και αυξανόμενο ποσοστό στην πρόκληση σεισμών. Επίσης ένα επιπλέον ποσοστό 2% οφείλεται σε άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν ως πιο επικίνδυνες τις εξορυκτικές-μεταλλευτικές δραστηριότητες και τα υδατοφράγματα με το ποσοστό τους να φτάνει στο 37% και 23% αντίστοιχα ενώ με τους σεισμούς σχετίζονται επίσης οι πυρηνικές δοκιμές, μεγάλες κατασκευές κ.α.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, έχουν σημειωθεί 6 σεισμοί που φαίνεται ότι σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες, και συγκεκριμένα με την κατασκευή φραγμάτων και τεχνητών λιμνών.  
Οι σεισμοί αυτοί σημειώθηκαν στις  περιοχές: Μαραθώνα (1938 – 5,7 βαθμοί), Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας-Ευρυτανίας (1966 – 6,2 βαθμοί), Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας-Αχελώου (1969 – 4,6 βαθμοί), Πουρναρίου Αρτας-Αράχθου (1981 – 5,6 βαθμοί), Ασωμάτων Βέροιας (1984 – 5,4 βαθμοί) και Πολυφύτου Κοζάνης-Αλιάκμονα (1995 – 6,5 βαθμοί – ο ισχυρότερος ανθρωπογενής σεισμός στη χώρα μας).

Η «σκανδάλη»

Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρωπογενών σεισμών που προκλήθηκαν ήταν μεγέθους μεταξύ 3 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερους από αυτούς τους 728 ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε στην πόλη Wenchuan της Κίνας το 2008 και είχε μέγεθος 7,9. Λίγα χιλιόμετρα μόλις μακριά βρίσκεται το φράγμα του Zipingpu. Το μέγεθος του σεισμού είναι ασυνήθιστα μεγάλο όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα λειτουργεί ως η «σκανδάλη» που πυροδοτεί μία ήδη μεγάλη τεκτονική πίεση. 
«Όλα τα ανθρωπογενή έργα επηρεάζουν τις δυνάμεις που ασκούνται στον γήινο φλοιό (π.χ. προσθέτοντας ή αφαιρώντας μάζα). Έτσι δεν πρέπει να μας προκαλείται έκπληξη το ότι η Γη ανταποκρίνεται στις αλλαγές αυτές και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όλο αυτό έχει ως τελική έκβαση έναν σεισμό», δήλωσε ο Wilson. 
«Οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην επιφάνεια είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον καθώς τα έργα για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πηγών ενέργειας και η αποθήκευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα. Επιπλέον, τα ορυχεία μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα, βαθύτερα και πιο εκτεταμένα, οι τεχνητές λίμνες περισσότερες και τα κτήρια που κατασκευάζονται πιο μεγάλα ώστε να ικανοποιήσουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό και τη ζήτηση πόρων», ανέφερε. «Ίσως μια μέρα θα χρειαστεί να ισορροπήσουμε μεταξύ του κινδύνους πρόκλησης σεισμών και της ανεύρεσης πόρων».

Το HiQuake

Το HiQuake, το οποίο είναι ελεύθερα διαθέσιμο στη διεύθυνση http://www.inducedearthquakes.org, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2016 από μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Durham και Newcastle, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την ολλανδική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Nederlandse Aardolie Maatschappij για να επανεξετάσουν το πλήρες παγκόσμια έκταση προκαλούμενων σεισμών.
Σύνταξη / Επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.