Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΕΕΕΝ: Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ-Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας


Χαιρετίζουμε το δίκαιο και παλικαρίσιο αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ που εδώ και ένα διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ,ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους (που την πρώτη μέρα είχε καθολική συμμετοχή) με αίτημα να τερματιστεί το δουλεμπόριο με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και να ενταχθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΛΑΡΚΟ.
Το πόσο δίκαιο είναι το αίτημα των αγωνιζόμενων εργαζόμενων το ξέρουμε πολύ καλά στην περιοχή μας και στον κλάδο μας. Το αίτημα για τερματισμό του δουλεμπορίου το σωματείο μας το έχει από τα πρώτα αιτήματα του εδώ και χρόνια, αλλά είναι και απαίτηση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της ΔΕΗ και του λαού της περιοχής. Το δουλεμπόριο το ζούμε στο πετσί μας εδώ και χρόνια στις εργολαβίες της ΔΕΗ.

Μισθοί πείνας (οι περισσότεροι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό 586 και 511 για τους νέους) , οι εργολάβοι κλέβουν τις προσαυξήσεις από υπερωρίες και σαββατοκύριακα, δεν πληρώνουν δώρα σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, δεν δίνονται τα απαραίτητα μέσα προστασίας ,επικρατεί τρομοκρατία αφού όποιος διεκδικήσει τα αυτονόητα την άλλη μέρα απολύεται κ.α. Όλα αυτά σε εργαζόμενους που κάνουν την ίδια και μερικές φορές πιο σκληρή δουλειά από τους συναδέλφους του τακτικού προσωπικού, σε εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τη λειτουργία ορυχείων και ΑΗΣ.
Η είσοδος των εργολάβων στη ΔΕΗ είχε σαν στόχο την μείωση του εργατικού κόστους (ο μισθός του εργολαβικού φτάνει στο ¼ του αντίστοιχού τακτικού προσωπικού) και την μεγαλύτερη ευελιξία στο σταμάτημα δραστηριοτήτων (τις εκατοντάδες απολύσεις λόγω περιορισμού της αξιοποίησης του λιγνίτη θα τις ονομάσει μη ανανέωση συμβάσεων). Είχε σαν στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε και των εργολάβων. Αξιοποιήθηκε και στη διάσπαση των εργαζόμενων (διαχωρισμός μονίμων – εργολαβικών) ώστε να περνάει πιο εύκολα η αντεργατική πολιτική.
Σήμερα η δραστηριότητα των εργολάβων έχει επεκταθεί και σε υπηρεσίες όπως καθαριότητα, φύλαξη ,σίτιση έχουν σχεδόν αποκλειστικότητα. Την κατάσταση αυτή βοηθάει και η πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί την ενίσχυση των δουλεμπορικών γραφείων και ετοιμάζεται να φέρει νέα μέτρα για τη 2ηαξιολόγηση που θα μειώνουν περεταίρω μισθούς, θα απελευθερώνουν απολύσεις, θα δυσκολεύουν την συνδικαλιστική δράση κ.α.
Ο αγώνας σας έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια περίοδο που καλλιεργείτε η αντίληψη ότι οι εργάτες πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, να δεχτούν νέα μέτρα για να μην μπει σε κίνδυνο η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Δείχνει ότι οι εργάτες ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά. Δεσμευόμαστε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους στον κλάδο μας για τον δίκαιο αγώνα σας, να πάρουμε ανάλογες πρωτοβουλίες για κατάργηση του δουλεμπορίου. Αυτός είναι ο κοινός μας δρόμος. Ενωμένοι κόντρα στο διαχωρισμό μόνιμοι –εργολαβικοί- συμβασιούχοι, σε όλους τους κλάδους, στη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΗ, σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, στο Νοσοκομεία, στα σχολεία , στους Δήμους κ.α να παλέψουμε, να απαιτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.
Πτολεμαΐδα 11/1/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.