Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μόνο με είσοδο ιδιώτη βιώσιμη η Λάρκο – Στα 37 ευρώ η τιμή του ρεύματος που εγκρίνει σήμερα η ΓΣ της ΔΕΗ

ΑρχικήΧρήστος Στεφάνου
Η σημερινή έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει τη νέα τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης στη χώρα, η βιομηχανία νικελίου Λάρκο. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν για τις επεξηγήσεις των θεμάτων της ΕΓΣ, η τιμή που προκύπτει μετά τις εκπτώσεις προφίλ και όγκου είναι 37 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η διακοψιμότητα τότε η ΛΑΡΚΟ θα έχει ένα κόστος της τάξης των 35 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πρακτικά η τιμή αυτή εξοικονομεί ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος 1500 ευρώ κόστος παραγωγής, που όμως δεν είναι επαρκές με δεδομένο ότι η τιμή του νικελίου είναι κάτω από τις 10 χιλάδες δολάρια την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής ξεπερνά τις 15 χιλιάδες. 
Ωστόσο προκειμένου να εγκριθεί η νέα τιμή, στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ η Λάρκο παρουσίασε συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο που περιλαμβάνει και άλλες εσωτερικές μειώσεις που θα φέρουν το κόστος κοντά στις 12 χιλιάδες δολάρια ο τόνος. 
Αρκεί αυτό; Όχι αφού σύμφωνα με το ίδιο επιχειρηματικό πλάνο σε αυτό το κόστος παραγωγής θα είναι ελκυστική για την είσοδο ιδιώτη, ο οποίος θα έχει τα κεφάλαια για να υλοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις που θα καταστήσουν μακροπρόθεσμα βιώσιμη τη βιομηχανία.
Ως προς τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, αυτή περιλαμβάνει επίσης ρύθμιση των οφειλών του 2016 (η Λάρκο κατέβαλε περί τα 2 εκ. μηνιαίως στο πλαίσιο άτυπης ρύθμισης την οποία τελικά δεν εφάρμοσε φτάνοντας να δίνει μόνο 500 χιλ. ευρώ το μήνα) με καταβολή 8 δόσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ, που θα αφήσουν ένα υπόλοιπο 5,7 εκατ. ευρώ που θα εξοφληθεί σε 48 δόσεις. Η τιμή των 37 ευρώ εκτός από τις εκπτώσεις περιλαμβάνει και ρήτρα αναπροσαρμογής σε περίπτωση αύξησης της τιμής του νικελίου, ενώ δίνεται με την προϋπόθεση της εξόφλησης των τρέχοντων λογαριασμών, για τους οποίους προβλέπεται και εκχώρηση απαιτήσεων από πελάτες της Λάρκο προς τη ΔΕΗ. Τέλος για τις οφειλές της περιόδου 2010 -2013 προβλέπεται ρύθμιση στη βάση του αποτελέσματος της διαιτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.