Ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν σήμερα για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τα όρια των απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών, τα προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία προαναγγέλλει η τρόικα στα εργασιακά από τον Σεπτέμβριο. Οι αλλαγές που προτείνουν περιλαμβάνονται σε έγγραφο 21 σελίδων, που δόθηκε στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και έφερε στη δημοσιότητα κατ’ αποκλειστικότητα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
«Ευελιξία» στους μισθούς
Οι δανειστές ξεδιπλώνουν όλη την ατζέντα των εργασιακών κάνοντας εκτενή αναφορά στο θέμα των αμοιβών των εργαζομένων και στην ανάγκη να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους μισθούς (wage flexibility) ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες τους, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και εν τέλει να πέσουν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Βασικός όρος για να συμβεί αυτό είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, ώστε να έρθουν και επενδύσεις.
Παραμένει... υψηλός ο κατώτατος μισθός
Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος (όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), ενώ τονίζουν πως παρά τη μείωσή του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% λόγω της σύνδεσής του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη.
«Κόφτη» στην προϋπηρεσία
Εμμέσως, προτείνουν την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, δηλαδή την αφαίρεση μέχρι και του 30% της αμοιβής λόγω της προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό (από 761 ευρώ με τρεις τριετίες στα 586 ευρώ με αφαίρεση της προϋπηρεσίας).
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού - single rate
Στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς η αναφορά των δανειστών είναι ότι από το 2017 η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις
Πρόταση-σοκ κάνουν για τις απολύσεις, προτείνοντας ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η αύξηση του ορίου των απολύσεων στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από 5% που είναι σήμερα στο 10%. Ταυτόχρονα και φέρνοντας ως παράδειγμα τα «δαπανηρά», όπως λένε, προγράμματα εθελουσίας εξόδου από τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, θεωρούν σχεδόν προειλημμένη την απόφαση για την κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στην έγκριση αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις, συνδέοντας μάλιστα το μέτρο αυτό με τη μείωση των κινδύνων μαζικής ανεργίας σε περιπτώσεις ξαφνικών πτωχεύσεων και λουκέτων.
Τέσσερα σημεία παρεμβάσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση
Στο 21 σελίδων έγγραφο που έστειλαν οι δανειστές (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μηχανισμός Σταθερότητας και ΔΝΤ) στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, περί τα τέλη Ιουνίου, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης παραθέτουν αναλυτικά όσα έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα στην αγορά εργασίας και καταλήγουν για κάθε μία από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν ή δεν έγιναν σε περαιτέρω προτάσεις με έμφαση στα επίμαχα ζητήματα που θα τεθούν στην αξιολόγηση του φθινοπώρου και θα επικεντρωθούν σε τέσσερα πεδία παρεμβάσεων:
- Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- Τον κατώτατο μισθό (σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις).
- Τις ομαδικές απολύσεις.
- Τις εργασιακές σχέσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις (συνδικαλιστικός νόμος).
Το κείμενο των δανειστών περιγράφει τις «βέλτιστες πρακτικές» άλλων κρατών στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο, και προτείνεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα τις ίδιες πολιτικές. Στην ουσία αποτελεί τη βάση έναρξης των συζητήσεων, ώστε να προχωρήσει σε ανεπίσημο επίπεδο ένας πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης εντός του καλοκαιριού και το φθινόπωρο ουσιαστικά να έχει κλείσει το εργασιακό με νέο νόμο.
Τι λέει το υπ. Εργασίας
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, σήμερα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν απευθύνεται απευθύνεται προς την κυβέρνηση, αλλά στην επιτροπή των ειδικών (σ.σ.: που ελέγχουν οι δανειστές) και η οποία θα συντάξει το κείμενο. Τόνισε επίσης πως στο τραπέζι των συζητήσεων τίθενται μόνο ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος, και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε θα δεχτεί καμία επιδείνωση για τους εργαζόμενους και τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο (σ.σ.: κόκκινη γραμμή και εδώ, με λίγα λόγια, όπως αυτές που κατέπεσαν και ενέσκηψαν η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι πλειστηριασμοί της α' κατοικίας και το ξεπουλήμα των δανείων στα ξένα κερδοσκοπικά «funds», αλλά και αυτή η κόκκινη γραμμή που κατέπεσε και... εξαϋλώθηκε και αφορά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των «ασημικών» της χώρας και της υποτέλειάς της για 99 χρόνια στο κεφάλαιο και τους δανειστές).
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Δήλωση Υπουργού Εργασίας στον ΑΝΤ1 για δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας
Δήλωση Υπουργού Εργασίας στον ΑΝΤ1 για δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας
Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (10-07-17)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.