Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Φωτιά» ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα άνω των €200.000- Συμπληρωματικός φόρος θα είναι έως και τετραπλάσιος από τον περσινό

_18
Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
Δεν έφτανε ο τεράστιος ντόρος και τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από τον αριθμό των δόσεων που θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για να αποπληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ, νέα είδηση για συμπληρωματικό φόρο «έσκασε» σήμερα για τα ακίνητα προκειμένου να «αποτελειώσει» τους ιδιοκτήτες οι οποίοι περιμένουν αγωνιωδώς τα φετινά ειδοποιητήρια για την καταβολή του φόρου κατοχής ακινήτων.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι για περίπου 540.000 ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος θα είναι έως και τετραπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.
Οι φορολογικές αρχές, μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα κληθούν για πρώτη φορά εδώ και …δεκαετίες, να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία όλων των αγροτεμαχίων της χώρας προκειμένου να επιβάλλουν συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και στην τελευταία  σπιθαμή γής.
Το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φαινόμενα Αυγούστου 2014 είναι ορατά: να αποστέλλονται εκκαθαριστικά με φόρους χιλιάδων ευρώ σε ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στα… κατσάβραχα μόνο και μόνο επειδή τα αγροτεμάχια έχουν συμπληρωθεί με λάθος τρόπο. Τα λάθη στον λεγόμενο πίνακα 2 του εντύπου Ε9 – εκεί όπου δηλώνονται τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου- ουδέποτε έχουν διορθωθεί και τώρα θα φανούν τα αποτελέσματα.
Το ζητούμενο για τους φορολογούμενους είναι ένα: πότε θα ξεκινήσουν να πληρώνουν και πότε θα τελειώσουν.Τα δεδομένα, έχουν ως εξής: οι δανειστές, δεν θέλουν φέτος να υπάρξει η δίμηνη παράταση που δόθηκε πέρυσι ώστε ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017.
Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή (και νομοθετική ρύθμιση καθώς χωρίς τροπολογία η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του τέλους του 2016) η οφειλή για τον φόρο ακινήτων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Άρα, νομοτελειακά, οι δόσεις θα πρέπει να είναι το πολύ πέντε.
Δύο τα ενδεχόμενα για να συμβεί αυτό:
1.       Τα εκκαθαριστικά να σταλούν μέσα στον Ιούλιο. Πιθανό αλλά όχι βέβαιο. Θα εξαρτηθεί από το αν η προθεσμία για τη φορολογία εισοδήματος θα τελειώσει στις 15 Ιουλίου (σ.σ υπάρχει εξάρτηση των δηλώσεων εισοδήματος με τις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ) και από το αν κατά την εκκαθάριση, θα προκύψουν… δράκοι με τις αξίες των αγροτεμαχίων.
2.       Τα εκκαθαριστικά να σταλούν μέσα στον Αύγουστο αλλά να κατατεθεί  νομοθετική ρύθμιση ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου δηλαδή μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι δόσεις θα είναι τέσσερις.
Οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής εκκαθάρισης, θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ καθώς θα μοιραστούν πρόσθετα βάρη της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν τα εξής:
·   Περίπου 174 χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο καθώς θα βρεθούν πάνω από το νέο όριο των 200.000 ευρώ. Θα προκύψει μια μέση πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των 23 ευρώ. Στην πράξη, για αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτή η διαφορά δεν θα γίνει αισθητή καθώς ενώ από τη μια θα αυξάνεται ο συμπληρωματικός φόρος, από την άλλη θα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ ανά ακίνητο λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
·         Περίπου 105 χιλιάδες ιδιοκτήτες με περιουσίες από 250 έως 300.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 85 ευρώ κατά μέσο όρο.
·         Οι μεγάλες επιβαρύνσεις εντοπίζονται στους ιδιοκτήτες με περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 260691 άτομα. Η μέση επιβάρυνση σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυξημένη ακόμη και κατά… 537%. Ειδικότερα:
–  Για περιουσίες από 300.000 έως 400.000 ευρώ ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται από τα 44 ευρώ στα 278 ευρώ για τους 111.983 ιδιοκτήτες της κατηγορίας.
–   Για περιουσίες από 400.000 έως 500.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται από τα 190 στα 766 ευρώ δηλαδή κατά 304%. Οι 55487 ιδιοκτήτες της κατηγορίας, εκεί που πλήρωναν 10,5 εκατ. ευρώ αθροιστικά, θα βρεθούν φέτος να καταβάλουν 42,5 εκατ. ευρώ μόνο για τον συμπληρωματικό φόρο χωρίς στο ποσό να ενσωματώνεται και ο ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται ανά τετραγωνικό.
–  Για τις μεγαλύτερες περιουσίες, τα ποσοστά αύξησης του φόρου είναι μικρότερα αλλά οι επιβαρύνσεις σε απόλυτους αριθμούς πολύ μεγάλες. Έτσι, οι «εκατομμυριούχοι» (αυτοί που έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας  από ένα έως 1,5 εκατ. ευρώ) θα επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο με 8651 ευρώ όταν πέρυσι πλήρωναν 5538 ευρώ.
Θερινή «επίθεση» της εφορίας
Ίσως το πιο «θερμό» καλοκαίρι από το ξέσπασμα της κρίσης θα είναι το φετινό για τους περισσότερους φορολογούμενους καθώς η εφορία προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση προκειμένου να εισπράξει. Μέρα με την ημέρα δημοσιοποιούνται παρεμβάσεις εισπρακτικού χαρακτήρα που στοχεύουν ακόμη και στο τελευταίο ευρώ που μπορεί να εισπραχθεί έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης, ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις, καθόλου ευχάριστες για το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οι φορολογούμενοι πολιορκούνται ουσιαστικά από μέτρα τα οποία καθιστούν προπατορικό αμάρτημα την καθυστέρησης πληρωμής φορολογικών οφειλών καθώς η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης γίνεται γρήγορα και σε μαζική κλίμακα.
Το συνολικό σχέδιο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων που επί της ουσίας είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων του ελληνικού προγράμματος περιλαμβάνει:
-την πραγματοποίηση σε μαζική κλίμακα κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και απαιτήσεις στα χέρια τρίτων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Οι οφειλέτες ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τις οφειλές τους προκειμένου να περάσουν από το δημόσιο ταμείο για εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης
-εγγραφή υποθήκης και έκδοση προγραμμάτων πλειστηριασμού για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου. Ήδη έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ακινήτων οφειλετών του δημοσίου που βγαίνουν στο σφυρί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
-ο στόχος είναι να επιβληθούν μέτρα  αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου
-τη δημοσιοποίηση των οφειλετών του δημοσίου που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ. Αν και από τις επιχειρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν και εμφανίζονται ψηλά στη στη λίστα των οφειλετών δεν αναμένεται να υπάρξουν εισπράξεις καθώς οι περισσότερες είναι «νεκρές” εδώ και πολλά χρόνια, στη ΓΓΔΕ ελπίζουν να εισπράξουν από τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται χαμηλά στη λίστα και χρωστούν ποσά έως και 300.000 ευρώ καθώς θεωρούν ότι το μέτρο της «διαπόμπευσης” μπορεί να τους φέρει στο δημόσιο ταμείο αφού πολλοί έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν να πληρώνουν
-την θέσπιση της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Αν και η ρύθμιση δεν είναι ιδιαίτερα δελεαστική αφού προβλέπει συντελεστή ακόμη και 55% για την νομιμοποίηση καταθέσεων, θεωρούν ότι πολλοί οι οποίοι έχουν «μαύρο” χρήμα και περιλαμβάνονται στις λιστες της φοροδιαφυγής αλλά δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχός τους θα σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση
-την αύξηση του όγκου  των ελέγχων από τα δυο μεγάλα ελεγκτικά κέντρα της ΓΓΔΕ. Δηλαδή του Κέντρου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ).
-την αύξηση της εισπραξιμότητας από τους δυο μεγάλους φόρους που  βρίσκονται πλέον προ των πυλών, δηλαδή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.