Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Brexit: Ποιές χώρες είναι έτοιμες να την «κάνουν» από την Ευρώπη

brexit-pies-chores-ine-etimes-kanoun-apo-evropi
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προειδοποιήσει μόλις λίγα 24ωρα πριν πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τον «Δυτικό Πολιτικό Πολιτισμό» και μπορεί οι προβλέψεις για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φαίνονται «τραβηγμένες», όμως σίγουρα υπάρχουν άλλες χώρες που η απαίτηση διεξαγωγής ανάλογων δημοψηφισμάτων κερδίζει έδαφος.
Σουηδία
Η χώρα βλέπει τον εαυτό της ως το σκανδιναβικό αντίστοιχο της Βρετανίας. Εχει αρνηθεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη και σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ Βρετανία και Σουηδία συμφωνούν σχεδόν σε όλα. Η Σουηδία έχει δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες και έχει προσπαθήσει πολύ για την ενσωμάτωσή τους, επιπλέον η ακροδεξιά έχει κερδίσει έδαφος και κάποιοι συγκρίνουν την άνοδό της με αυτή του ευρωφοβικού Ukip στη Βρετανία. Οι περισσότεροι Σουηδοί έχουν θετικοί γνώμη για την ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αλλάζει. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση των ηγετών της ΕΕ και από το αν θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με τα μικρότερα κράτη. Αν δεν συμβεί αυτό τότε είναι σίγουρο πως οι Σουηδοί θα αρχίσουν να έχουν μεγαλύτερες αμφιβολίες για το αν η χώρα του έχει θέση στην ΕΕ.

Δανία
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Δανοί αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να παραχωρήσουν μεγαλύτερη εξουσία στην ΕΕ. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν δείχνει ότι η Δανία πραγματικά θέλει να αποχωρήσει από την Ενωση. Οι περισσότεροι Δανοί, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να αποκτήσουν περισσότεροι δύναμη. Η Δανία φοβάται πως περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που έχει ήδη δεχτεί θα απειλήσουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας της μικρής αυτής χώρας. Επίσης η Δανία χάνει με την έξοδο της Βρετανίας, τον σημαντικότερο σύμμαχό της στην ΕΕ. Τι ακολουθεί λοιπόν;
Ουγγαρία
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεν είναι και ο καλύτερος φίλος της ΕΕ, αντίθετα μάλιστα. Παρά τις διαφωνίες, πριν από λίγες ημέρες ο Ορμπάν είχε καλέσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ, αλλά το κίνητρό του ήταν να διατηρήσει τις στενές σχέσεις της κυβέρνησής του με τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές.
Ο Ορμπάν σκοπεύει να προκηρύξει δημοψήφισμα για το αν η ΕΕ θα μπορεί να προχωρεί στην επανεγκατάσταση προσφύγων χωρίς την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών που επηρεάζονται άμεσα. Μπορεί αυτό το δημοψήφισμα να μην είναι «μέσα ή έξω», αλλά σίγουρα αμφισβητεί την εξουσία των Βρυξελλών.
Γαλλία
Το 61% των Γάλλων έχουν αρνητική άποψη για την ΕΕ. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Οικονομία, τρομοκρατία, κοινωνικές αναταραχές. Πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν τα πραβλήματα αυτά στην ΕΕ ή μάλλον στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει.
Η λιτοτητα της Μέρκελ, το άνοιγμα των συνόρων στους Σύρους πρόσφυγες, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και η αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας αποτελούν μεγάλα ατού στα χέρια της Μαρίν Λε Πεν και του ακροδεξιιού κόμματος που αναμένεται να αυξήσει τη δύναμή του στις επόμενες εκλογές. Η Λε Πεν υποστήριξε το Brexit και μάλιστα είπε πως είναι η κυρία Frexit.
Σκωτία
Η Σκωτία είναι ειδική περίπτωση. Μέσα σε δύο χρόνια διεξήγαγε δύο δημοψηφίσματα και ίσως να ετοιμάζεται για ένα τρίτο. Την πιθανότητα αυτή δεν απέκλεισε η Νίκολα Στέρτζον όταν ρωτήθηκε για το αν θα ξαναγίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. «Ολα είναι στο τραπέζι είπε». Η Σκωτία τάσσεται υπέρ της ΕΕ και το Βrexit την δυσκολεύει. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) είναι πιθανόν να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δήλωσε ο πρώην ηγέτης του κόμματος Άλεξ Σάλμοντ μετά την νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο ωστόσο η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.