Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η πολιτική γεωγραφία της νέας ΠΕ της ΝΔ- Ζουν και βασιλεύουν η οικογενειοκρατία και τα πολιτικά τζάκια

_3
«Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν…», σύμφωνα με τους στίχους ενός παλαιού τραγουδιού που τραγουδούσε ο Νίκος Παπάζογλου και αυτοί επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό από τα όσα έγιναν στο 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Εκεί, πέρα από τις διακηρύξεις για το νέο ευρωπαϊκό αέρα του κόμματος, αναδείχθηκε πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει ένας πολιτικός φορέας 42 ετών, αφού χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και δεν γίνεται αυτό σε διάστημα 100-110 ημερών.  

Για μια ακόμη φορά, κυρίως στη μάχη των εκλογών για τα 150 αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αποτυπώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι ζουν και βασιλεύουν στη Ν.Δ., η οικογενειοκρατία, τα πολιτικά τζάκια, οι μηχανισμοί, οι κολλητοί, οι φίλες και οι φίλοι, κ.α.   Μπορεί να εκλέχθηκαν και νέα και αξιόλογα πρόσωπα, αλλά η πλειοψηφία των αιρετών μελών είχε…άρωμα από το χθες, τον κομματισμό και τους μηχανισμούς που κυριαρχούν και οι οποίοι είχαν την τιμητική τους τις τελευταίες δυο ημέρες του συνεδρίου με τη μάχη στο παρασκήνιο για την συλλογή ψήφων.    Μια προσεκτική ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Πολιτικής Επιτροπής από τους μυημένους δείχνει το βαθμό της εξάρτησης από τις πρακτικές, τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις του παρελθόντος.
 Το TheToc έκανε μια αποκωδικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος (η εκλογή του νέου γραμματέα που θα είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης θα γίνει τη Μεγάλη Τετάρτη) και αναδεικνύει τις εκλεκτικές πολιτικές σχέσεις, τις πολιτικές συγγένειες, τις φιλίες, τις κουμπαριές που διαδραματίζουν το ρόλο τους.     Τα παιδιά νυν και πρώην βουλευτών  

Στη λίστα της Πολιτικής Επιτροπής βλέπει κανείς μέσα στην πρώτη πεντάδα την Ευαγγελία Γιακουμάτου, κόρη του βουλευτή και πρώην υπουργού,  Γεράσιμου Γιακουμάτου, που έλαβε 423 ψήφους. Επίσης εκλέχθηκε η Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά και επί σειρά ετών κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ. Θέση στη νέα Π.Ε. έχει και η κόρη του πρώην βουλευτή Άρτας Κώστα Καραμπίνα, η δικηγόρος Ευαγγελία Καραμπίνα που είχε αναλάβει, εκπροσωπώντας ένα μεγάλο αριθμό πρώην βουλευτών, τη διεκδίκηση αναδρομικών τους. Επίσης εξελέγη και η Μαρία Δερμεντζοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου.    Οι κουμπάροι και οι φίλοι    Στη λίστα της Π.Ε. θα δει κανείς πρόσωπα που έχουν στενή πολιτική φιλιά με κεντρικά στελέχη του κόμματος, όπως π.χ. τον Μιχάλη Παπαδόπουλο (πρώην υφυπουργό και πρώην βουλευτή) και τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Κρανιά που συνδέονται με πολιτική φιλία και κουμπαριά με την οικογένεια Βαρβιτσιώτη. Επίσης, ο πρώτος που εξελέγη, ο Γιώργος Κατσαούνος είναι άνθρωπος του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.   Η Μάρθα Σαμαρά είναι στο πολιτικό γραφείο του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου και η Φωτεινή Βρύνα στηρίχθηκε και από τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό Γιώργο Βλάχο, καθώς παλαιότερα ήταν και στο πολιτικό του γραφείο. Η Μελίτα Ανδριώτη – Σκορδίλη που εξελέγη είναι κουμπάρα του Αντ. Σαμαρά.     Οι πρώην βουλευτές   Μεγάλη είναι η ομάδα των πρώην βουλευτών και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται, οι εξής: Κώστας Κόλλιας, Άκης Γεροντόπουλος και Διονύσης Σταμενίτης που στηρίχθηκαν από την ομάδα του Αντώνη Σαμαρά. Ο Θανάσης Πλεύρης που στηρίχθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, η Φεβρωνία Πατριανάκου είχε τη στήριξη των ανθρώπων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο Δημήτρης Γαλαμάτης βοηθήθηκε από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., Γιάννη Οικονόμου και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ακόμη εξελέγην ο Θόδωρος Δαμιανός (Ντόρα Μπακογιάννη), Ξενοφών Βεργίνης (Κυρ. Μητσοτάκης) και Γιάννης Παππάς (που στηρίχθηκε από διάφορες ομάδες).  
  Πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι  
Μεγάλος είναι ο αριθμός των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής που είχαν στο παρελθόν κυβερνητική θέση, είτε σε κομβικά σημεία σε υπουργεία (διευθυντές γραφείων υπουργών ή γεν. γραμματείς), είτε ως περιφερειάρχες. Ενδεικτικά επισημαίνονται τα ονόματα του Δημήτρη Ιατρίδη (στηρίχθηκε από τους σαμαρικούς, είχε παλαιότερα πολιτική σχέση με τον Δ. Αβραμόπουλο), των πρώην περιφερειαρχών Δημήτρη Πανοζάχου, Στέργιου Τσίφτη, Δημήτρης Κούκης, Πατσιόγιαννης Ιωάννης, Κώστας Ζωντανός (κεντρική θέση σε ΔΕΚΟ), Γιώργος Καραγιάννης (πρώην γ.γ. Ενημέρωσης), Αντώνης Οικονόμου (πρώην γ.γ. Εθνικής Άμυνας), Μελέτης Τζαφέρης, κ.α.     Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη   Αίσθηση προκάλεσε και η εκλογή στην πρώτη πεντάδα του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ελπιδοφόρου Παπανικολόπουλου, ενώ εξελέγη και ο άλλος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, Κώστας Κυρανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.