Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Κρυφες» Μειωσεις….

cebacf81cf85cf86ceb5cf83-cebcceb5ceb9cf89cf83ceb5ceb9cf83
Με πέντε διαφορετικούς τρόπους, που «κρύβονται» στο ασφαλιστικό, θα µειώνονται αυτόµατα στο… διηνεκές οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αλλά και τα µερίσµατα του ∆ηµοσίου, καθώς και το εφάπαξ. Οι µειώσεις που θα τεθούν σε εφαρµογή µε την ψήφιση του νοµοσχεδίου ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το τέλος του 2019,
κυρίως από την αύξηση εισφορών και την περικοπή συντάξεων. Ωστόσο, άγνωστο παραµένει το ποιοι από τους πόρους του ασφαλιστικού θα κοπούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τον στόχο της εξοικονόµησης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Οι πέντε ρήτρες που οδηγούν σε µειώσεις τις καταβαλλόµενες αλλά και τις µελλοντικές συντάξεις είναι:

1 Η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2060. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται αυτόµατα µειώσεις στις κύριες καταβαλλόµενες συντάξεις.
2 Πιθανές αυξήσεις στο µέλλον θα γίνονται µε βάση το 50% του ΑΕΠ και το 50% του δείκτη τιµών καταναλωτή του προηγούµενου έτους. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρχει αύξηση, οι συντάξεις θα κόβονται.
3 Το ύψος των συντάξεων θα παραµείνει παγωµένο µέχρι το 2021 και όχι έως το τέλος του 2017 που προβλεπόταν αρχικά.
4 Στο Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, δεν θα δίδεται από το κράτος καµία οικονοµική ενίσχυση. Το ταµείο θα προχωρά αυτόµατα σε περικοπές παροχών.
5 Κρατική ενίσχυση δεν θα λαµβάνει ούτε το Ταµείο Πρόνοιας των Πολιτικών Υπαλλήλων, όπως και τα Μετοχικά Ταµεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού. Περικοπές έρχονται και στις ήδη καταβαλλόµενες επικουρικές συντάξεις, στην περίπτωση που το άθροισµα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, στον αριθµό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αλλά και στις υψηλές συντάξεις, µέσω της επιβολής ανώτατου πλαφόν στα 2.000 ευρώ για µια κύρια σύνταξη και στα 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.