Η ΕΥΡΩΖΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ακόμα και μια εφημερίδα του αμερικάνικου κατεστημένου, όπως η "Washington Post",υποχρεώνεται, για δικούς της λόγους, να αναγνωρίσει την πρωτοφανή κρίση και την παταγώδη αποτυχίατου ευρώ και της ευρωζώνης.
Είναι φανερό ότι χωρίς να γίνει παρελθόν ηκακόγουστη φάρσα του ευρώ, είναι αδύνατον να υπάρξει άλλη θετική και προοδευτική προοπτική για την Ευρώπη. Η μεγάλη ύφεση της ευρωζώνης έχει προκαλέσει μεγάλη κατάθλιψη αναφέρει σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της η Washington Post.H οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην παγκόσμια ιστορία.
Υπήρξαν πολλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Και δεν ήταν μόνο η Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ.
Δεν είναι μόνο η ύφεση αλλά ο χρόνος ανάρρωσης που χρειάζονται οι οικονομίες για να ανακάμψουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν πιο αργή ανάκαμψη μεταπολεμικά. Η Βρετανία είχε επίσης βραδύτερη ανάκαμψη. Όμως σήμερα η περίπτωση της ευρωζώνης μπορεί να χαρακτηριστεί χειρότερη από το 1930.
Η Ευρώπη προκαλεί κατάθλιψη και οι προοπτικές της Ευρώπης επιτείνουν την κατάθλιψη.
Η Ευρώπη προκαλεί κατάθλιψη και οι προοπτικές της Ευρώπης επιτείνουν την κατάθλιψη.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ακόμη υπολείπεται των επιπέδων του 2007 και θα αργήσει να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα.
Ούτε και η Γερμανία έχει ανοσία στα προβλήματα.Αυτή η καταστροφή που έχει συντελεστεί οφείλονται στην πολιτική. Έντονη δημοσιονομική λιτότητα και ελάχιστη νομισματική τόνωση έχουν παραλύσει την ανάπτυξη, όσο ποτέ.
Η Ευρώπη τα έχει πάει χειρότερα από ό,τι η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της «χαμένης δεκαετίας», χειρότερα από το μπλοκ της στερλίνας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και ελάχιστα καλύτερα από ό,τι το χρυσό μπλοκ δηλαδή των χωρών που στηρίχθηκαν στα μεγάλα αποθέματα χρυσού για να τονώσουν τις οικονομίες τους.
Στο παρελθόν υπήρχαν δύο τύποι των χωρών: αυτά που είχαν αφήσει το χρυσό πρότυπο, και αυτά που ήταν έτοιμα να τον υιοθετήσουν.
Η Βρετανία, για παράδειγμα, αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια για να υπερασπιστεί το χρυσό πρότυπο το1931, επειδή η ανεργία ήταν ήδη 20% Οι χώρες που είχαν μεγάλα αποθέματα από χρυσό, όπως ηΓαλλία, θα μπορούσε πραγματικά να παραμείνει στον κανόνα του χρυσού.
Όμως ο φαύλος κύκλος της πτώσης των τιμών, η αύξηση της ανεργίας και οι μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό κράτησε περισσότερο την ύφεση στην Γαλλία.
Η Γαλλία και τα υπόλοιπα μέλη του «χρυσού μπλοκ», που περιλάμβαναν Βέλγιο, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελβετία, τελικά εγκατέλειψαν τις αυταπάτες και τον Οκτώβριο του 1936 ξεκίνησε η ανάκαμψη.
Ο χρυσός του παρελθόντος είναι το ευρώ σήμερα, το ευρώ είναι το χρυσό πρότυπο.
Οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν ότι το ευρώ αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό τους, αλλά μάλλον την άμυνα τους.
Είναι ένα μέσο ειρήνης και ευημερίας αλλά...δεν είναι η Ευρώπη....
Είναι ένα μέσο ειρήνης και ευημερίας αλλά...δεν είναι η Ευρώπη....
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.