Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης συγκάλυψε τα σκάνδαλα


ΒΑΡΙΕΣ ΣΚΙΕΣ ΡΙΧΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ 
Με 167 «όχι» και «119» ναι, πρόσφατα καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας σε επιτήρηση και το μνημόνιο… έτσι αντιμετώπισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τoμεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.

Η δημόσια εικόνα του κεντρικού πολιτικού συστήματος καταρρέει και η υπόθεση... 
της λίστας Λαγκάρντ μπορεί να έχει έναν ύποπτο αλλά έχει πολλούς ηθικούς αυτουργούς.

Όσο και αν θέλουν στην τρικομματική κυβέρνηση να φτιάξουν «αντιπυρική ζώνη» η πύρινη λαίλαπα της λαϊκής οργής δεν μπορεί να σταματήσει γιατί τόσα χρόνια το πολιτικό σύστημα δεν φρόντισε να καθαρίσει τα «ξερά», δημιουργώντας επικίνδυνη ευφλεκτικότητα στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Το κυβερνητικό σύστημα του Γιώργου Παπανδρέου είναι εκτεθειμένο, ο κεντρικός Υπουργός και στενός του συνεργάτης βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου, «συνελήφθη κλέπτων οπώρας» και ανεξάρτητα από τις ποινικές, υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες.

Μια παράπλευρη απώλεια της τρέχουσας συζήτησης για τη λίστα Λαγκάρντ  αφορά τη δημόσια εικόνα πολιτικών και κομμάτων που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Λίγες ημέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2012, μετά από 38 χρόνια μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο απόλυτο ναδίρ και αν η υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου δημιούργησε πολλά προβλήματα, η υπόθεση Λαγκάρντ ίσως αποτελέσει και τη ληξιαρχική πράξη του πολιτικού του θανάτου.

Την ώρα που ο Ελληνικός λαός ζει πλέον, στην απόλυτη εξαθλίωση από τα μνημόνια που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα που παραχωρήθηκαν, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στους τροϊκανούς, την ίδια ώρα οι πολιτικοί συγκάλυπταν όλα αυτά τα χρόνια χαρακτηριστικά σκάνδαλα.

Σκάνδαλα χωρίς ενόχους! Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμό που καταναλώνει τόσα σκάνδαλά χωρίς να αποδίδει δικαιοσύνη.

Η λίστα Λαγκάρντ αλλά και το μνημόνιο είναι οι δύο μεγάλες υποθέσεις που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή αλλά και θα είναι καθοριστικές στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο στη μεταπολίτευση ζήσαμε 3 μεγάλα και πολλά μικρότερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την πολιτική ζωή του τόπου:
 
Το σκάνδαλο Κοσκωτά, ίσως το μεγαλύτερο μέχρι τότε, το οποίο κυριάρχησε στη πολιτική ζωή του τόπου τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές του 1990 και πρωταγωνιστής αυτού του σκανδάλου ήταν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ανδρέας Παπανδρέου και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο ειδικό δικαστήριο γιατί δεν επόπτευσε τον τότε Υπουργό του Μένιο Κουτσόγιωργα.  

Τι παιχνίδια παίζει η ζωή; Το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αφορά τη διακυβέρνηση τη χώρας ξανά από έναν Παπανδρέου, τον γιο του Ανδρέα, τον Γιώργο. Θα αναζητηθεί και η δική του ευθύνη ως προς τον έλεγχο του Υπουργού του Γιώργο Παπακωνσταντίνου; 

Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου συντελέσθηκε προ των εκλογών του 1996, όταν οι Σημίτης, Παπαντωνίου είχαν ως κυρίαρχο σύνθημα της προεκλογικής τους εκστρατείας την εντυπωσιακή άνοδο του χρηματιστηρίου Αθηνών. Με προεκλογικό σποτάκι εμμέσως προέτρεπαν τον Ελληνικό λαό να επενδύσει άφοβα στην συνεχή άνοδο των χρηματιστηριακών μετοχών.

Το μεγάλο σκάνδαλο ήταν και η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, αμέσως μετά «το σκάσιμο της φούσκας», η αξία των επενδυμένων μετοχών να καταρρεύσει και να καταγράψουν μεγάλες ζημιές ταμεία και επενδυτές.  

Το σκάνδαλο της Siemens, μια υπόθεση καραμπινάτου χρηματισμού  Ελλήνων πολιτικών και στελεχών δημόσιων οργανισμών. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό μετά από έρευνα των Αμερικάνων ότι η Siemens χρημάτιζε πολιτικούς σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίσει συμβόλαια πολλών δισ ευρώ κατά την περίοδο 1999 και 2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι το ποσόν των 100 εκατομμυρίων μάρκων συνολικά είχε δοθεί σε Έλληνες πολιτικούς. Το σκάνδαλο διεγράφη με διάταξη που ψηφίστηκε στη βουλή, με την οποία «έκλεισε» οριστικά ο φάκελος  Siemens με την έγκριση ενός σχεδίου συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιριών Siemens AG και Siemens ΑΕ.

Ενώ επί κυβέρνησης Παπανδρέου είχε «κλείσει» οριστικά η υπόθεση χωρίς παραπομπές υπουργών. Απορρίφθηκε δυο φορές από τη Βουλή η πρόταση για κοινοβουλευτικό έλεγχο με «συμφωνία» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Όλοι γνωρίζουν πως ποτέ δεν έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα των προαναφερομένων σκανδάλων.

Φρόντιζαν οι κρατούντες να χορταίνουν με σκανδαλολογία τους πολίτες, μόνο  για τις κομματικές τους σκοπιμότητες και στη συνέχεια ξεχνούσαν την απόδοση ευθυνών κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας.
Καταρρέει ένα σύστημα εξουσία που θεωρούσε τη χώρα τσιφλίκι του, τη δικαιοσύνη όργανο του, που αγνοούσε νόμους, κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έκανε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά οδήγησε στη συγκυβέρνηση δεξιάς και αριστεράς για να αποδοθούν ευθύνες, ίσως η ιστορία να επαναληφθεί για τις ευθύνες όσων έβαλαν τη χώρα στο μνημόνιο αλλά και αυτούς που παραβιάζοντας το σύνταγμα εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα. Στην πρώτη περίπτωση οδηγηθήκαμε σε φιάσκο για τη δεύτερη το μέλλον θα δείξει… 

Η επιχείρηση καθαρά χέρια της Ελληνικής δικαιοσύνης θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και οι επόμενοι μήνες θα παρουσιάσουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.   

Είναι η αρχή του τέλους ή ευκαιρία για νέα αρχή του πολιτικού συστήματος;

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.