Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μια φανταστική συνέντευξη: Ο Ουμπέρτο Έκο αναλύει σε τρεις διαστάσεις τη Δημοκρατική Συμμαχί

Ο Ουμπέρτο Έκοπαγκοσμίου φήμης συγγραφέας και ακαδημαϊκός καθηγητής της Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια,  μας έδωσε μία ονειρική (στην κυριολεξία) συνέντευξη.
(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Εικόνα 1

[mm-gr]: Κύριε Έκο, σας καλωσορίζουμε στο blog μας. Σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι η επιστημονική ανάλυση (με βάση τους κανόνες της Σημειωτικής) των πολιτικών συμβολισμών και των εννοιών που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία του νέου κόμματος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
 
[Eco]: Χαρά μου να σας βοηθήσω με τις αναμφισβήτητες γνώσεις που διαθέτω. 


1. Η επιλογή της ημερομηνίας

[mm-gr]: Ας αρχίσουμε λοιπόν με την επιλογή της ημερομηνίας. Κατά τη γνώμη σας, γιατί η κ. Μπακογιάννη επέλεξε την21η Νοεμβρίου για να ανακοινώσει την δημιουργία του νέου κόμματος;

[Eco]: Α, είναι πολύ απλό. Ήταν μια ημερομηνία γεμάτη «ευοίωνους» συμβολισμούς και υπήρξε ταύτιση των απόψεων μπαμπά και κόρης. Στις 21 Νοεμβρίου: το 1791 ο ΣυνταγματάρχηςΝαπολέων Βοναπάρτης προήχθη σε Αρχιστράτηγος (βέβαια, στη συνέχεια είχε ένα Βατερλό…), ενώ  το 1916 περί την όγδοη πρωινή, βυθίστηκε ο «Βρετανικός» (το «μεγάλο αδελφάκι» του «Τιτανικού»), στη περιοχή μεταξύ Σουνίου και Κέας. Εδώ σταματάνε οι λόγοι της επιλογής της ημερομηνίας από τη μεριά του πατρός Μητσοτάκη…

[Eco:] Η κ. Μπακογιάννη επέλεξε την 21η Νοεμβρίου για να συνεορτάσει δύο «παγκόσμιες ημέρες»: Την «Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμών» που καθιερώθηκε το 1973. Όπου επειδή, για να συμμετάσχει κάποιος στον εορτασμό πρέπει να απευθύνει χαιρετισμό σε τουλάχιστον 10 άγνωστους συνανθρώπους του,  η Ντόρα (υπερβολική όπως πάντα) μάζεψε πολύ περισσότερους στο θέατρο Μπάτμινγκτον για να τους χαιρετίσει. Επίσης, την 21η Νοεμβρίου εορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης» που είναι το μέσο που επέβαλε την Ντόρα ως πολιτικό στη συνείδηση του «Ελληνώνυμου» λαού και που συνεχίζει να εξυπηρετεί (αφιλοκερδώς), εδώ και τόσα χρόνια, τις πολιτικές βλέψεις του Μητσοτακέικου, προβάλλοντας φανταστικά γκάλοπ, συνεντεύξεις κτλ. 

2. Το σήμα του κόμματος

[mm-gr]: Κύριε Έκο, μιλήστε μας τώρα για το σήμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

[Eco]: Με μία φράση, θα έλεγα πως είναι το απόλυτο σύμβολο της οικογενειοκρατίας, της «κληρονομικής κομματικής ολιγαρχίας» που μαστίζει τον τόπο σας.

[mm-gr]: Μας ξαφνιάζετε, από πού προκύπτει αυτό;

[Eco]: Ας αρχίσουμε από το δέντρο. Το δέντρο της ελιάς δε συμβολίζει την ειρήνη. Διότι, το σύμβολο της «ειρήνης» ήταν ο κλάδος ελαίας στην Αρχαιότητα ή στα κατοπινά χρόνια το ιουδαϊκο-χριστιανικό περιστέρι με τον κλάδο ελαίας στο ράμφος του. Το δέντρο του σήματος είναι το γενεαλογικό δέντρο του Μητσοτάκη. Όπου τα 27 φύλλα του συμβολίζουν τους απογόνους της οικογένειας όπως έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή (βλ.εικόνα 2 παρακάτω), γι αυτό το σημαινόμενό του είναι η οικογενειοκρατία κι όχι η ειρήνη όπως διατείνονται κάποιοι άσχετοι…

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Εικόνα 2

[Eco]: Επίσης, το αιωνόβιο δέντρο της ελιάς παραπέμπει: Στη μακροζωία του πατρός Μητσοτάκη, στην Κρήτη τη γενέτειρα του μπαμπά (αφού η ελιά είναι το πιο συνηθισμένο δέντρο του νησιού), στο λάδι που με τη σειρά του παραπέμπει στο «λάδωμα» (από τα «μαύρα ταμεία» ίσως…).

[mm-gr]: Τι μας λέτε; Εκπληκτική η ανάλυσή σας!

[Eco]: Όπως σας τα λέω, έτσι είναι! Τώρα μιλάει η επιστήμη όχι ο κάθε τυχάρπαστος δημοσιογραφίσκος.

[mm-gr]: Για τα δύο παραλληλόγραμμα του φόντου, τι έχετε να πείτε;

[Eco]: Όπως το λέτε, ΔΥΟ… Δύο είναι τα παραλληλόγραμμα όχι ένα (που θα σήμαινε ενότητα). Δύο διασπασμένα παραλληλόγραμμα, δύο παραπετάσματα. Το ένα μπλε (το έπιασες το υπονοούμενο;) και το άλλο πορτοκαλί. Εδώ έχουμε ένα σύμβολο τριβής και εναντίωσης. Δύο παραλληλόγραμμα, το ένα απέναντι στο άλλο ακόμα και χρωματολογικά, αφού με βάση το χρωματικό κύκλο του Ίττεν (βλ. εικόνα 3 παρακάτω) το πορτοκαλί (ως συμπληρωματικό χρώμα) βρίσκεται απέναντι από το μπλε.      

[mm-gr]: Μάλιστα! Πολύ ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική η τοποθέτησή σας…

 Εικόνα 3

3. Το όνομα του κόμματος 

[mm-gr]: Για το όνομα του κόμματος τι έχετε να πείτε;

[Eco]: Μα είναι πασιφανές. Η «Δημοκρατική Συμμαχία» είναι ένα κόμμα (κι όχι κίνημα) που θα είναι κυρίως «συμμαχικό» και δευτερευόντως «δημοκρατικό». Αυτό το συμπεραίνουμε από τη δυσαναλογία του μεγέθους της γραμματοσειράς στη λέξη «Δημοκρατική» σε σχέση με τη λέξη «Συμμαχία» (βλ. εικόνα 1). Επίσης, είναι ένα κόμμα που βλέπει μπροστά του μόνο πολιτικούς πολέμους, γι αυτό και ονομάστηκε «συμμαχία» (ερμηνεία: συμμαχία = (μτφ.) συμπράττω με άλλους εναντίον τρίτου [λεξικό. Τεγ. - Φυτρ.]) και όχι «συνεργασία» ή «συμπόρευση» ή «συνεννόηση» ή «σύμπλευση» κτλ...

[Eco]: Επιπλέον, τα αρχικά του κόμματος «ΔΗ.ΣΥ.» εκτός ότι παραπέμπουν στο γνωστό «ανήκομεν εις την Δύσην», υπονοούν σαφέστατα ότι το κόμμα υποστηρίζεται από την «Άγρια Δύση» (το πιάσατε το υπονοούμενο;).

[mm-gr]: Μάλιστα! Κύριε Έκο, για εσάς ποιο θα ήταν το πιο ειλικρινές όνομα για το κόμμα της Ντόρας;

[Eco]: Κατά τη γνώμη μου το «Κληρονομική Συμμαχία», με την έννοια της «κληρονομικής δημοκρατίας» ή το «Δημοκρατική Συμμορία» με βάση την τακτική προσχώρησης που ακολουθούν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, θα ήταν τα καταλληλότερα ονόματα, τα οποία δεν επηρεάζουν το αρκτικόλεξο ΔΗ.ΣΥ.

[mm-gr]: Κύριε Έκο, αφού σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη φανταστική συνέντευξη, η οποία θα κάνει όλους τους Έλληνες «μεγαλοδημοσιογράφους» να σκάσουν από το κακό τους, θα ήθελα με μία φράση, ή ένα σχήμα, ή μία κίνηση να χαρακτηρίσετε την σημερινή πολιτική σκηνή της Ελλάδας και τους Έλληνες πολιτικούς που την απαρτίζουν.

[Eco]: (o κ. Έκο μας απάντησε με την παρακάτω σημειολογική κίνηση. Τα συμπεράσματα δικά σας…)
....
....
....
....
....
....



Και μετά ξύπνησα… ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.