Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Συμφωνία για μετατάξεις αντί απολύσεων...

Μεταρρυθμίσεις, αναδιοργανώσεις, μετατάξεις αλλά όχι απολύσεις προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Oι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την περικοπή του κόστους μισθοδοσίας στις ΔΕΚΟ οδήγησε σε συμφωνία με Βρυξέλλες και ΔΝΤ για πάγωμα του αιτήματος των δανειστών για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η συμφωνία επιβεβαιώνεται από...

τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρεν προς «Το Βήμα», ο οποίος απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στο ερώτημα αν ζητήθηκαν ή θα ζητηθούν απολύσεις από την κυβέρνηση. Αναφέρει ότι «επείγει η μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων», ωστόσο σημειώνει ότι «η κυβέρνηση θα προετοιμάσει σχέδια εντός των προσεχών μηνών και έπειτα από τεχνικές συζητήσεις με εμάς θα αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση». Η «επιλογή» στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις είναι οι μετατάξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το Βήμα τα γεγονότα κύλησαν ως εξής: την εβδομάδα 26 ως 30 Ιουλίου, στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και έθεσαν αίτημα για απολύσεις προσωπικού με το επιχείρημα της μείωσης του κόστους.

Σε αντίθεση με τα κατώτερα στελέχη, οι τρεις επικεφαλής των ελεγκτών (Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ΣερβάςΝτερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) απέφευγαν να διατυπώσουν ευθέως το αίτημα στην τριάδα των διαπραγματευτών της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό κ. Φιλ. Σαχινίδη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά. Oι διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς είχαν πληροφορηθεί τι ζητούσαν τα κατώτερα στελέχη της τρόικας όλη την εβδομάδα και αποφάσισαν να λάβουν τα μέτρα τους. Χάραξαν τη «γραμμή άμυνας», τα επιχειρήματα με τα οποία θα απέκρουαν ενδεχόμενο αίτημα. Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι σε συνθήκες ύφεσης, όταν ήδη καταγράφεται αύξηση της ανεργίας από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα επιδεινώσουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας. Φάνηκε ωστόσο, ήδη από την πρώτη εβδομάδα, ότι οι ελεγκτές δεν είχαν πειστεί. Το αρχικό επιχείρημα, παρ΄ ότι στέρεο, στάθηκε ανεπαρκές.

Από την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση αποφάσισε να προλάβει τους ελεγκτές, να ανοίξει δηλαδή η ίδια το θέμα με σκοπό να το... κλείσει το ταχύτερο δυνατόν, επιτυγχάνοντας δηλαδή συμφωνία να μη γίνουν απολύσεις. Η λύση δόθηκε από κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος παρουσίασε στους τρεις επικεφαλής το επιχείρημα που «έσωσε την παρτίδα», τουλάχιστον για την ώρα.

Ανέφερε ότι το νέο Ασφαλιστικό οδηγεί σε μαζική έξοδο από το Δημόσιο και παρουσίασε στοιχεία για τη «βροχή» αιτήσεων για συνταξιοδότηση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Ετσι έπεισε την τρόικα ότι ο κανόνας των πέντε συνταξιοδοτήσεων για κάθε πρόσληψη τα επόμενα χρόνια και το «πάγωμα» των προσλήψεων φέτος θα οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού των υπαλλήλων.

Επίσης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα φύγουν από τις ΔΕΚΟ είναι απολύτως αναγκαίοι στην κεντρική κυβέρνηση όπου οι μαζικές αποχωρήσεις δημιουργούν ήδη σοβαρά κενά. Πιο απλά εξήγησε ότι δεν συντρέχει λόγος για απολύσεις εφόσον πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν ήδη οικειοθελώς...

Το επιχείρημα αυτό οδήγησε στη συμφωνία για μετατάξεις και όχι απολύσεις η οποία επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από το ΔΝΤ.

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι

«Θα ματώσουμε», διαμηνύει ο Ν. Κιουτσούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, συντασσόμενος στην ουσία με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. «Θα δικαιωθούμε», πρόσθεσε, παρ' όλο που προέβλεψε ότι «σε αυτό τον πόλεμο θα υπάρξουν θύματα» και απέκλεισε κατηγορηματικά τις μετατάξεις εργαζομένων που βρίσκονται στον ΟΣΕ 20 και 30 χρόνια.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και η Ομοσπονδία, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «τρωκτικά που λυμαίνονται επί σειρά ετών τον σιδηρόδρομο» και θέτει τρεις «κόκκινες γραμμές». Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, όπως αναφέρεται, δεν θα δεχτούν ούτε μία απόλυση, την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.Το πολυαναμενόμενο σχέδιο εξυγίανσης του ελληνικού σιδηροδρόμου αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.
Μετά τον ΟΣΕ προτεραιότητα παίρνει η εξυγίανση των ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.