Η ΕΕ προχώρησε σ’ ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης υπογράφοντας συμφωνία για μια μόνιμη δομή διοίκησης. Η βασική διαφορά με το ΝΑΤΟ είναι ότι η Ευρωπαϊκή κοινή στρατιωτική δύναμη θα περιλαμβάνει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών της ΕΕ. Το σύνολο των στρατιωτικών δομών, υποδομών και εξοπλισμών των χωρών μελών θα τεθούν προοδευτικά
στη διάθεση αυτής της κοινής στρατιωτικής δύναμης. Τέλος λοιπόν τα εθνικά αμυντικά δόγματα.Την συμφωνία PESCO ή Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία υπέγραψαν στις Βρυξέλλες 23 από τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες Δευτέρα. Ερήμην φυσικά των λαών, αλλά και των κοινοβουλίων, που θα κληθούν – αν κληθούν – να επικυρώσουν εκ των υστέρων την ήδη ειλημμένη απόφαση.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, υποστήριξε αυτή την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορική στιγμή». Και δεν έχει άδικο. Οι ένοπλες δυνάμεις για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης πρόκειται να αποσπαστούν από τον πολιτικό έλεγχο των εθνικών αρχών για να τεθούν στη διάθεση υπερεθνικών μηχανισμών ηπειρωτικής ασφάλειας.
Η κ. Mogherini αναφέρθηκε με την υποστήριξη ενός κοινού αμυντικού ταμείου ύψους 5 δις ευρώ η PESCO «θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την οικονομία κλίμακας της Ευρώπης με αυτόν τον τρόπο για να εκπληρώσουμε το χάσμα της παραγωγής που έχουμε.» Κι έτσι μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Αφενός ο αμυντικός προϋπολογισμός κάθε χώρας μέλους θα ενοποιηθεί σ’ έναν κοινό αμυντικό ταμείο υπό την διαχείριση των υπερεθνικών μηχανισμών της ΕΕ. Κι αφετέρου η βιομηχανία όπλων και παροχής αμυντικών υπηρεσιών θα έχει να κάνει όχι με τις εθνικές αρχές κάθε κράτους, αλλά με τους δικούς της στους υπερεθνικούς μηχανισμούς της ΕΕ.
Με την ενοποίηση και της βιομηχανίας αυτής, κανένας από τους βασικούς της παράγοντες δεν θα έχει να ανησυχεί πια για πιθανές δικαστικές έρευνες και διώξεις σε κάθε επιμέρους χώρα. Δηλαδή η διαπλοκή της πολιτικής με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τους μεσάζοντές του στο απόγειό της.
Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής. Κατόπιν τα μέλη θα υποχρεωθούν νομικά να συμμετάσχουν στα σχέδια στρατιωτικής δράσης υπό την PESCO. Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρών ποια είναι τα σχέδια αυτά. Και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα προχωρήσει η κοινή δράση των ενόπλων δυνάμεων. Φυσικά, μιλάμε πάντα για τους λαούς και τα κοινοβούλια.
Η Γερμανία και η Γαλλία καταβάλλουν προσπάθειες να φέρουν την ΕΕ πιο κοντά στην ύπαρξη μόνιμης κοινής ένοπλης δύναμης. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιτίθεται σε μια πανευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη εδώ και δεκαετίες, δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας. Η Δανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα παραιτήθηκαν. Ενώ η Αυστρία, αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συμφώνησε να συμμετάσχει την τελευταία στιγμή. Κάτι που συνιστά παραβίαση τόσο του Συντάγματος της χώρας, αλλά και των συνθηκών που διέπουν την μεταπολεμική της ουδετερότητα.
Η PESCO χαρακτηρίζεται ως η πιο κατάλληλη οδός για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού στρατού με την εξάλειψη των επικαλύψεων ανάμεσα στις διαφορετικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την εξάλειψη όλων των δομών που θεωρούνται πια ξεπερασμένες μιας και αφορούσαν στην εθνική άμυνα κάθε χώρας. Ταυτόχρονα έχει σαν στόχο τον «εξορθολογισμό» των αμυντικών εξαγορών και την ενίσχυση των logistics μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου κόμβων που διασκορπίζεται σε ολόκληρη την ήπειρο.
Το δίκτυο αυτό θα προσφέρει πλήθος επικερδών θέσεων για πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών. Είναι μια μορφή εξαγοράς για να αποφευχθούν αντιδράσεις στους ηγετικούς κόλπους των ενόπλων δυνάμεων σε κάθε χώρα μέλος.
Η PESCO προορίζεται επίσης να καθιερώσει κοινή εκπαίδευση των αξιωματικών, ξεκινώντας από πλήθος μετεκπαιδεύσεων – με το αζημίωτο πάντα για να αποφευχθούν αντιδράσεις. Θα επεκταθεί όμως και προς τα κάτω. Δηλαδή ευθέτω χρόνω θα αγκαλιάσει ακόμη και τις παραγωγικές σχολές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων σε κάθε χώρα μέλος.
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία και η Γαλλία διαφώνησαν για τον μελλοντικό ρόλο μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης. Το Παρίσι υποστηρίζει έναν πιο αποκλειστικό και ικανό αμυντικό ρόλο με δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό. Το Βερολίνο, υπερασπίστηκε μια πιο περιεκτική προσέγγιση με το μάτι στραμμένο περισσότερο στην επεμβατική δυνατότητα των δυνάμεων εντός ΕΕ. Η οπτική του Βερολίνου φαίνεται να επικράτησε.
Σε αντίθεση με κάποιες άλλες προσπάθειες στην Ευρώπη για εδραίωση κοινού στρατού, η PESCO δεν αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ. Κάθε άλλο. Επιχειρεί κάτι που θα ήταν δύσκολο για το ΝΑΤΟ να το πετύχει. Κοινός στρατός υπό κοινή διοίκηση και με ενιαίο δόγμα εφαρμογής στρατιωτικής ισχύος. Γι’ αυτό τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το ΝΑΤΟ χειροκρότησαν την PESCO και εμφανίστηκαν να στηρίζουν την συγκεκριμένη προσπάθεια.
Ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο μελλοντικός πανευρωπαϊκός στρατός δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί επίσημα. Φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν κρύβει ότι το στρατιωτικό δόγμα του οφείλει να αφορά στην πρόκληση αστάθειας που πιθανά να προκληθεί στην περίπτωση κάποιες από τις χώρες μέλη αποφασίσουν να φύγουν από την ΕΕ. Το περιοδικό Der Spiegel στο τελευταίο τεύχος του αποκαλύπτει σχέδιο της Bundeswehr, που αφορά σενάριο επέμβασης του στρατού στην περίπτωση διάλυσης της ΕΕ. Ο επίσημος λόγος; Η αστάθεια και το χάος που δήθεν θα προκληθεί στην περίπτωση εξόδου χωρών από την ΕΕ.
Ο γεωστρατηγικός εμπειρογνώμονας Konstantin Sokolov δήλωσε σχετικά στο Russia Today χθες: «Σε ένα σενάριο κοινωνικής αναστάτωσης σε μια χώρα, η αστυνομική της δύναμη καθίσταται αναξιόπιστη επειδή είναι στελεχωμένη από απλούς πολίτες, οι οποίοι έχουν οικογένειες και φίλους στον τόπο τους και μπορεί να μην υποστηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Επηρεάζονται δηλαδή από την αναταραχή. Αλλά μια διεθνής δύναμη θα ακολουθούσε μόνο τις εντολές και θα επηρεαζόταν λιγότερο από το συναίσθημα και τις σχέσεις με τον ντόπιο πληθυσμό». Κι ο νοών νοείτω.
Καταλάβατε γιατί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μαζί με την αντιπολίτευση ποιεί σιγήν ιχθύος για την υπογραφή της σε μια συμφωνία που ανατρέπει εκ βάθρων την αποστολή και το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας; Καταλάβατε γιατί τα ΜΜΕ αναφέρουν τη συμφωνία στα ψιλά; Ο πολίτης δεν πρέπει να γνωρίζει τι χούντα του ετοιμάζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.